CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesi sebebiyle üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesine tepki gösterdi. Kaya, “Deprem bölgesinde depremden etkilenen üniversite sayısı kısıtlıdır. Ülkemizde üniversiteler ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerdedir. O yüzden ülkenin üniversitelerinin çok büyük kısmının yer aldığı illerde uzaktan eğitime geçmek temelsiz bir politikadır” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirilmesi sebebiyle üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesine tepki gösterdi. Kaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e verdiği üç ayrı soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı. Kaya, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“6 Şubat depremi ile yaşadığımız büyük felaketin yaralarını sarmak için herkes büyük bir mücadele veriyor. Ancak 11 Şubat günü Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan ‘Üniversitelerin yaza kadar kapatılması ve eğitime uzaktan devam edilmesi’ kararı herhangi bir akılcı ya da bilimsel bir gerekçeye dayanmamaktadır. ‘KYK yurtlarının depremden etkilenen vatandaşlarımızın kullanımına açılması’ gerekçesi bunu net bir şekilde göstermektedir. Alınan bu kararın temelden yoksun olması ve ileride daha büyük yaralar açacağı bir gerçektir. O nedenle aşağıda belirtilen gerekçeler göz önüne alınarak bu karar geri acilen çekilmelidir. Depremden etkilenen ve evsiz kalan vatandaşlarımıza hızlı bir yaşam alanı bulmak oldukça doğru bir karardır. Ancak KYK yurtlarının uzun süreli bir çözüm olmayacağı açıktır; ailelerin uzun süre kalabilecekleri mekanlara aktarılması gerekir.

“YURTLARDAN ÇIKARTILACAK BU ÖĞRENCİLERİN DURUMU NE OLACAK”

Deprem bölgesinden farklı illerdeki üniversitelerde okuyan ve KYK yurtlarında kalan öğrenciler memleketlerine nasıl ve nereye gidecekler? Yurtlardan çıkartılacak bu öğrencilerin durumu ne olacak? Deprem bölgesinde internet altyapısı ve mobil telefon hatları çökme noktasına gelmiştir. Birçok öğrencinin bilgisayara erişimi de kalmamıştır. Bu nedenle uzaktan eğitime geçilmesi durumunda binlerce öğrencinin ve öğretim elemanının eğitime erişimi olmayacaktır. Deprem bölgesinde depremden etkilenen üniversite sayısı kısıtlıdır. Ülkemizde üniversiteler ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerdedir. O yüzden ülkenin üniversitelerinin çok büyük kısmının yer aldığı illerde uzaktan eğitime geçmek temelsiz bir politikadır. Öğrencilerin deprem bölgelerinden ve büyük yıkıntıdan bir an önce çıkmaları, normal yaşama dönmeleri, akranlarıyla yaralarını sarmaları için yaşadıkları illerin dışında okudukları üniversitelerin yerleşkelerine dönmeleri onların psikolojik-sosyal ve fiziksel sağlıkları için çok önemlidir. Bu gerçeği göz ardı edip öğrencilerimizi yıkıntılara mahkûm etmek ne akla ne mantığa ne de ahlaka uygun değildir. Ailelerinde çok büyük kayıplar yaşayan, evlerini ve mallarını kaybeden öğrenci ve öğretim elemanlarının hiçbir şey olmamış gibi uzaktan eğitime devam etmeleri beklenemez. Bu öğrenciler ve öğretim elemanları için dönem izni hakkı verilmesi en akıllıca politika olacaktır. Ayrıca isteyen öğrencilere kayıt dondurma hakkı da tanınmalıdır. Üniversiteleri kapatmak yerine, depremden zarar görmemiş üniversitelerin uygun bölümlerine deprem bölgesindeki üniversitelerin öğrencilerini misafir öğrenci olarak alınıp, derslerine bu üniversitelerde devam etmelerine izin verilmelidir. Böylece öğrenciler hem eğitimlerine devam edebilecek hem de yaralarını daha hızlı saracaklardır.

“EĞİTİME HANGİ FORMATTA DEVAM EDECEKLERİ KARARI ANCAK O ÜNİVERSİTELERİN ‘SENATOLARINCA’ ALINACAK BİR KARARDIR”

Deprem bölgesinde olmayan üniversitelerin önümüzdeki dönem eğitime hangi formatta devam edecekleri kararı ancak o üniversitelerin ‘senatolarınca’ alınacak bir karardır.  Her üniversitenin koşulu ve o üniversitede okuyan ve depremden etkilenen öğrenci sayısı farklı olduğu için böyle bir karar Ankara’dan alınamaz. Depremden etkilenen öğrencilerin eğitim hakkını korumak için bu öğrencilere derslere uzaktan (online) katılım hakkı tanınabilir ve dersler hibrit olarak verilebilir. Hibrit olarak verilebilecek derslere ise bölüm ve fakülte akademik kurulları karar verebilirler. Üniversiteleri tümden kapatmak yerine; ilköğretim ve ortaöğretimde olduğu gibi üniversitelerde de makul bir süre ara verilebilir.  Kamuya ait misafirhaneler, kurum otelleri ya da benzeri kurumlar öncelikle depremzedelerin kullanıma açılmalıdır. Sonuç olarak alınan bu karar hem pedagojik hem psikolojik hem de sosyolojik olarak öğrencilerin, öğretim elemanlarının ve üniversitelerin faydasına alınmış bir karar değildir. Bu nedenle bu karar hemen geri çekilmeli ve üniversite senatoları göreve çağrılmalıdır.

“NEDEN ÜNİVERSİTELER KAPATILIYOR, NEDEN UZAKTAN EĞİTİME GEÇİLİYOR, NEDEN KYK YURTLARI BOŞALTILIYOR”

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu üniversitelerin kapatılma kararının yeniden gözden geçirilmesi için ‘Üniversiteleri uzaktan eğitime alma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyorum. Biz siyasal partiler olarak Türkiye’deki tüm altyapımızı açalım, afetin faturasını gençlerimize ödetmeyelim, onları hayattan koparmayalım. Genel Merkez binamız dahil, örgütümüzün tüm mekanlarını vermeye hazırım. Buna aile evlerimiz de dahildir. Bu sefer gençlere dokunmayalım. Elimizde bir tek onlar kaldı’ çağrısını yaptı. Tüm Türkiye bu duyguları paylaşırken neden üniversiteler kapatılıyor, neden uzaktan eğitime geçiliyor, neden KYK yurtları boşaltılıyor? Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş da ‘Ankara hepimizin yuvası… Biz Ankara’ya öğrenci yurdu sayısı kadar konaklamayı sağlayabiliriz. Eğitimin devam etmesi lazım’ diyerek, çözüm önerisi sunmuştur.”

Kaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

“Depremden etkilenen illerimizde kaç üniversite öğrencisi vardır? Yurtlarda kalıp, ailesi deprem bölgesinde olan kaç üniversite öğrencisi vardır? Depremde ailesini kaybeden üniversite öğrencilerinin ikamet ve eğitim sorunu nasıl çözülecek? Ailesi deprem bölgesinde olup, deprem bölgesindeki üniversitelerde okuyan öğrencilerin eğitim ve ikamet sorunu nasıl çözülecek? Ailesi deprem bölgesinde olup, deprem bölgesi dışında bir üniversitede okuyan öğrencilerin eğitim, ikamet ve beslenme sorunu nasıl çözülecek? Pandemi döneminde milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişmede kısmen ya da tamamen sorun yaşadı. Uzaktan eğitimde yaşanan sorunlar nasıl çözülecek? Deprem bölgesinde ikamet edecek olan üniversite öğrencileri uzaktan eğitime nasıl erişecek? Depremden etkilenmeyen illerde üniversitelerin kapatılarak uzaktan eğitime geçilmesindeki amaç nedir? Depremzedelerin ikameti için daha kalıcı ve gerçekçi çözümler varken KYK yurtlarının boşaltılmasındaki amaç nedir? Üniversitelerin kapatılarak uzaktan eğitime geçilmesi ve KYK yurtlarının boşaltılmasına ilişkin karar geri alınacak mıdır?”

Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’ndan şu sorulara yanıt istedi:

“KYK yurtlarında kalıp, deprem bölgesinde ailesini kaybeden kaç öğrenci vardır? Deprem bölgesindeki yurtlarda kaç öğrenci kalmaktaydı? Deprem bölgesinde bulunan KYK yurtlarında kaç öğrenci hayatını kaybetmiştir? Deprem bölgesinde bulunan KYK yurtlarının kaçı yıkılmıştır? Ailesi deprem bölgesinde olan ve KYK yurtlarında kalan öğrencilerin ikamet, eğitim ve beslenme sorunu nasıl çözülecektir? Ailesi deprem bölgesinde olup, deprem bölgesi dışında ev kiralayarak üniversitede okuyan öğrencilere nasıl destek verilecektir? Deprem bölgesinin dışındaki KYK yurtlarında toplam kaç öğrenci kalmaktadır? KYK yurtları boşaltılırken yurtta olmayan öğrencilerin dolapları kırılarak, eşyalarının poşetlere doldurularak sokağa bırakıldığı iddiaları doğru mudur? KYK yurtlarının boşaltılmasına Bakanlığınız mı karar vermiştir? KYK yurtlarının boşaltılmasındaki amaç nedir? KYK yurtlarının boşaltılma kararı geri alınacak mıdır?

Kaya’nın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ise şöyle:

Depremde kaç öğretmenimiz hayatını kaybetmiştir? Depremde kaç öğrencimiz hayatını kaybetmiştir? Enkaz altında kaç öğretmen ve öğrenci vardır? Depremde kaç okul ve eğitim kurumu yıkılmıştır? Ailesini kaybeden öğrencilerin barınma ve eğitim sorunu nasıl çözülecektir? Deprem bölgesindeki çocukların eğitim sorunu nasıl çözülecektir? Ailesini kaybeden öğrenci ve öğretmenlere Bakanlığınızca ne gibi destekler verilmektedir? Depremden etkilenen öğretmen, öğrenci ve velilere psikolojik destek verilmekte midir? Depremzede öğretmenlerin göreve çağrılması kararı, Bakanlığınızca mı verilmiştir? Göreve çağırdığınız öğretmenlerin barınma ve beslenme sorununu nasıl çözeceksiniz?”

Kaynak: anka