Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Tarım Bakanı Diyarbakır’da afet bölgesinde açıklama yaptı. Çiftçi mazot ve gübre parası alacak diye hepimiz sevindik. Cuma günü saat 18.00’den sonra çiftçilerimizin paraları hesaplarına aktarıldı. Yalnız Dicle Elektrik’e borcu olan çiftçilerimizin paralarına Dicle Elektrik Dağıtım’dan Ziraat Bankası’yla el konularak kendi hesaplarına aktarmışlar. Şu anda bu ceberut sistem ile artık direkt çiftçinin parasını kendi hesabına aktarıyor. Dicle Elektrik üretimin önündeki engeldir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ile depremden etkilenen Diyarbakır’da, Yenişehir Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Sur Ziraat Odası Başkanlığı’nı ziyaret etti. Çiftçilerin yaşadığı sorunları dinleyen Gürer şunları söyledi:

“Diyarbakır Yenişehir, Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ile beraberiz. Deprem nedeniyle 11 ilde desteklemelerin verildiğini bakan açıklamıştı. Ancak buraya geldiğimizde çiftçilerle en çok aldığımız şikâyet bu gelen desteklemelerin doğruca elektrik firmasına gittiği yönünde”

“BİZ DÜŞMÜŞÜZ CANIMIZIN DERDİNE, DİCLE ELEKTRİK PARA PEŞİNE DÜŞMÜŞ”

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin şunları söyledi:

“Tarım Bakanı, Diyarbakır’da afet bölgesinde açıklama yaptı. Çiftçi mazot ve gübre parası alacak diye hepimiz sevindik. Cuma günü saat 18.00’den sonra çiftçilerimizin paraları hesaplarına aktarıldı. Yalnız Dicle Elektrik A.Ş.’ye borcu olan çiftçilerimizin paralarına Dicle Elektrik Dağıtım’dan Ziraat Bankası’na el konularak kendi hesaplarına aktarmışlar. Şu anda bu ceberut sistemle beraber artık direkt çiftçinin parasını kendi hesabına aktarıyor. Beklentimiz şuydu, 11 ilde deprem olmuş yaklaşık olarak resmi verilere göre 40 ila 50 bin arasında vatandaşımız vefat etmiş, biz düşmüşüz canımızın derdine, Dicle Elektrik para peşine düşmüş. Sayın Cumhurbaşkanı açıkladı hem afet bölgesi hem OHAL, eğer afet bölgesi ile OHAL ilan edilmişse Dicle Elektrik, çiftçinin parasına nasıl el koyuyor? Buradan Sayın Bakan’a soruyorum.

“DİCLE ELEKTRİK ÜRETİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELDİR”

2,5-3 ay sonra pamuk primi veriliyor ve pamuk priminin çiftçinin destek miktarı fazla, bizim beklentimiz ve temennimiz oradan kesilmesiydi. Çiftçi zaten parasını aldığında öderdi. En borcuna sadık olan kesim çiftçi, Türkiye’nin lokomotifi, ülkemizin lokomotifi, biz üreteceğiz siz de temiz sağlıklı gıdalar tüketeceksiniz. Dicle Elektrik üretimin önündeki engeldir. Bunu kabul etmemiz söz konusu değil. Çiftçiden şikâyet geliyor, çiftçi kendi canının derdine düşmüş, o zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu afet bölgesi ile OHAL ne anlama geliyor? Ne için yapmışlar bunu? Dicle Elektrik A.Ş. bu gücü kimden alıyor?”

“ÇİFTÇİLER KENDİ İMKANLARIYLA BU YATIRIMI YAPIYOR”

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ise çiftçinin gereken desteği alamadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ciddi anlamda bir şikâyet var. Tüm köylerde, yani bir deprem oldu, yaşandı ülkede, vatandaşa ‘mazot, gübre primi vereceğiz’ denildi. Hemen hesaplara yatırılır yatırılmaz Ziraat Bankası el koydu, DEDAŞ’ın tahsildarlığını yaptı bir nevi. Kuruyor yazın bölge, çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla kendi arazilerini sulama imkanını getirmişler. Yani kuyuyu ben bulmuşum, elektriğini ben çekmişim, tüm yatırımları ben yapmışım ki bunu Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yapması lazım. Bizim bölgedeki çiftçiler kendi imkanlarıyla bu yatırımı yapıyor. Sanayi saatini getirmişler koymuşlar oraya, bir kuyu 200 dönümü ancak suyu alıyor bizim bölgede, 200 dönüm ile bir çiftçinin kazancı ne oluyor, 100 bin, 150 bin lira olur.  700 lira sadece elektrik parası veriyor. Yani bundan dolayı çiftçi ciddi anlamda sıkıntıda.”

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin, çiftçinin 250 bin lira ve üzeri borcunu ‘yüzde 30 hasat’ alması şartıyla ertelettiğini belirterek, “Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri de orada bir Ali-Cengiz oyunu var. Diyor ki, 250 bin liraya kadar borcu olan çiftçinin borcunu ertelettireceğiz. Benim okuduğum Resmî Gazetede böyle diyor. Şimdi zaten çiftçinin tamamı 300, 400, 500, 1 milyona kadar borçlanan çiftçi var. Peki bu 250 bin lira ve üzeri borçlu olan çiftçiye diyor, ‘siz yüzde 30 hasat almanız lazım’ tarlada bir şey yok ki, tarlanın kendisinde bir şey yok” dedi.

“AYRIM YAPILMAKSIZIN HER KESİME DESTEK SAĞLANSIN Kİ TARIMIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GERÇEKLEŞSİN”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise konuya ilişkin “Deprem bölgesinde çiftçilik yapanların dolaylı yoldan ya da doğrudan depremden etkilenmesi nedeniyle desteklerde ayrım yapılmadan her kesime destek sağlansın ki tarımın sürdürülebilirliği gerçekleşsin” dedi.

 

 

 

 

 

Kaynak: anka