İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) verilerine göre, ocak ayında sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 gerileyerek, 2,24 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin ocak ayı sonuçları bugün açıklandı. Raporda, Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu 11 ildeki imar faaliyetlerinin gelecek aylarda inşaat malzemeleri ihracatında gerilemelere neden olacağı da vurgulandı. Rapora göre, dış ticarette geleneksel olarak ocak aylarında görülen yavaşlama eğilimi, 2023 yılında da devam etti.

OCAK AYINDA GERÇEKLEŞEN İHRACAT 2,24 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE KALDI

Türkiye İMSAD raporuna, pazarlardaki küçülmeye bağlı olarak inşaat malzemeleri sanayi ihracatı ocak ayında değer olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 azalarak 2,24 milyar dolara seviyesinde gerçekleşti.

İNŞAAT MALZEMELERİ İHRACATI OCAK AYINDA MİKTAR OLARAK 3,5 MİLYON TONA GERİLEDİ

Türkiye İMSAD Dış Ticaret Endeksi sonuçlarına göre, değer olarak son dönemlerin en düşük aylık ihracatlarından biri yaşandı. 2023 yılı ocak ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak ise 2022 yılının kasım ve aralık aylarına göre düşüş göstererek 3,56 milyon ton seviyesine geriledi.

İHRACAT MİKTARI GEÇEN YILIN OCAK AYINA GÖRE YÜZDE 17,5 AZALDI

Pazardaki düşüşün etkisiyle ortaya çıkan bu durumun sonucunda ihracat miktar olarak 2022 yılının ocak ayına göre yüzde 17,5 azaldı. İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı ise ocak ayında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 13,5 artış gösterdi. 2022 yılı ocak ayında ortalama ihracat fiyatları 0,55 dolar/kg olarak gerçekleşirken, bu durum 2023 yılı ocak ayında 0,63 dolar/kg seviyesine yükseldi.

İTHALAT OCAK AYINDA 892 MİLYON DOLAR OLDU

Rapora göre, 2023 yılı ocak ayında inşaat malzemeleri ithalatı 892 milyon dolar oldu. Bu rakam bir önceki yılın ocak ayı ile kıyaslandığında yüzde 22,7’lik bir artış meydana geldi. Yeni yılın ilk ayında ithalat sadece miktar olarak değil, değer olarak da geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Buna göre, ocak ayında 353 bin ton seviyesinde gerçekleşen ithalatın birim fiyatı 2,53 dolar/kg oldu.

YILLIK İHRACAT 33,59 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

Son 12 aylık inşaat malzemeleri ihracatı yüzde 0,5’lik düşüşle 33,59 milyar dolara geriledi. İhracat miktarı ise yıllık yüzde 1,3 azalma ile 56,89 milyon tona indi. Ortalama ihracat birim fiyatı da yıllık yüzde 22,1 artarak 0,59 dolar/kg’a yükseldi. Rapora göre, inşaat malzemeleri yıllık ihracatı 2022’nin son aylarında gerilemeye başladı. Pazarlardaki yavaşlama ile ihracat performansındaki düşüş eğilimi, 2023’te de devam etti.

ALT SEKTÖRLERİN İHRACAT PERFORMANSI GENEL OLARAK GERİLEDİ

Rapora göre, inşaat malzemeleri sanayisinde alt sektörlerin ihracat performansı 2023 yılı ocak ayında genel olarak geriledi. 2023 yılı ocak ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları 2022 yılının ocak ayına göre yükseldi. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki gerileme eğilimine rağmen fiyatlar geçen yılın üzerinde kalmaya devam etti. Buna göre, yeni yılın ilk ayında mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 yükseldi. Demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,2, metal bazlı ürünlerin yüzde 3,0, yalıtım malzemelerinin yüzde 22,2, ağaç ve ahşap ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatlarındaki artış ise yüzde 6,2 oldu.

DEMİR ÇELİK ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜZDE 20,6 GERİLEDİ

Bu yılın ocak ayında 8 alt ürün grubunun 4'ünde ihracat miktar olarak geçen yılın ocak ayının altında gerçekleşirken, 4 alt sektörde ise geçen yılın ocak ayının üstünde gerçekleşti. Miktar olarak ihracat düşüşleri demir çelik ürünlerinde yüzde 20,6, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 20,4 oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 18,7, yalıtım malzemeleri ihracatı yüzde 22,5 azaldı. Kimyasal bazlı ürünlerin ihracatı ise miktar olarak yüzde 50,6 arttı.

İHRACAT DEĞER OLARAK DA DEMİR ÇELİK, MİNERAL, TAŞ VE TOPRAK VE METAL BAZLI ÜRÜNLERDE AZALDI

Ocakta, değer olarak ihracat artışı geçen yılın ocak ayına göre kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 24,2, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 16,9, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 8,0 oldu. İhracat değer olarak demir çelik ürünlerinde yüzde 14,2, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 7,4, metal bazlı ürünlerde yüzde 16,1 azaldı.

11 İLDEKİ İMAR FAALİYETLERİ İNŞAAT MALZEMELERİ İHRACATINDA GERİLEMELERE NEDEN OLACAK

Raporda ayrıca, depremin vurduğu 11 ildeki imar faaliyetlerinin gelecek aylarda inşaat malzemeleri ihracatında gerilemelere neden olacağı da vurgulandı. 

Kaynak: anka