Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, son yıllarda güçlü şekilde hissedilen iklim krizine dikkat çekerek, “Sanayi devriminin iklim krizini ‘teknoloji devrimi’ ile yeneceğiz” dedi. Koç, “2024’te enerji verimliliğimizde yüzde 5 artış bekliyoruz. 2026’da ise toplam enerji ihtiyacımızın yüzde 65’ini güneş ve rüzgar enerjisinden karşılamayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.  

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla bugün yaptığı yazılı açıklamada, şirketin sürdürülebilirlik politikalarını anlattı. Koç, 2024’te Turkcell’in enerji verimliliğinde yüzde 5 artış beklediklerini ifade etti. 

İklim değişikliği karşısında teknolojinin gücünü kullanarak işlerini daha çevreci, daha verimli ve sürdürülebilir bir modele dönüştürdüklerini belirten Ali Taha Koç, yapılan enerji verimliliği projeleri sayesinde 2022 yılı sonunda yaklaşık 65 GWh enerji tasarrufu sağladıklarının altını çizdi. Koç, 2023 yılında şebeke verimliliğini birim veri başına harcanan enerji olarak da izlemeye başladıklarını vurguladı ve şunları kaydetti: 

“2024 yılında şebekelerimizi yüzde 5 oranında daha verimli hale getirme hedefimiz bulunuyor. Bu bağlamda, sürdürülebilir enerji tarafında 2022 yılı sonu itibarıyla toplam 650 baz istasyonunda ‘Yeşil Saha (Greensite)’ projesini devreye aldık. 2023 yılında 750 olmak üzere toplam bin 400 adet yeşil mobil saha montajı tamamlandı. 2024 yılı sonuna kadar da toplamda 2 bin 400 Greensite’ın devrede olmasını hedefliyoruz. 2026 itibarıyla yeşil enerji kaynaklarından sağlanacak üretim ile toplam elektrik ihtiyacımızın yüzde 65’ini karşılamayı planlıyoruz.” 

2030’a kadar elektrik tüketimini yüzde 100 yenilenebilir kaynaklarından karşılamayı ve 2050’ye kadar net sıfır şirket olmayı amaçlayan Turkcell, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda İzmir Çeşme’de 18 MW gücünde rüzgar enerjisi santrali satın aldı. Ayrıca 2022 yılında proje geliştirmeleri başlayan 300 MW arazi tipi güneş enerjisi santrali yatırımları devam ediyor. Yatırımların ilk fazı olarak beş farklı bölge ve sekiz farklı projede yapılan kurulum çalışmaları son aşamaya geldi. 2024 yılı itibarıyla devreye alınacak 54 MW kapasiteye sahip ilk faz yatırımlarla Turkcell, yıllık 95 GWh tasarruf sağlayacak. 

Turkcell, Borsa İstanbul (BİST) Sürdürülebilirlik Endeksi’nde sürdürülebilirlik performansı en iyi 25 şirketin içinde tek telekomünikasyon firması olarak yer alıyor. 

Turkcell, sektörde 2030 sera gazı azaltım hedeflerine Bilim Temelli Hedefler Girişimi  tarafından onay alan ilk ve tek şirket oldu. 

Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) notunu A-liderlik seviyesine çıkaran Turkcell, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 2020 baz yılı emisyonlarına göre yüzde 50 indirmeyi hedefliyor. 

COP28 kapsamında ilk kez tanıtılan İklim Hedeflerine Ulaşmak İçin Kurumsal Yatırımlar raporunda Turkcell’in sürdürülebilirlik çalışmaları da yer aldı.

ADVERTORİAL YAYIN