Türk Toraks Derneği (TTD) 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla akciğer kanserine dikkat çekti. TTD Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolaysıyla yaptığı açıklamada dünyada en çok görülen akciğer kanserine dikkat çekerek “En önemli risk faktörü olarak sigaranın bırakılmasının akciğer kanserine yakalanma riskini azaltacağı unutulmamalıdır. Akciğer kanseri, erken tanı konulduğunda ve uygun şekilde tedavi edildiğinde tamamen iyileşme sağlanabilir” açıklamasını yaptı.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlendi. Bu kapsamda dünya çapından her yıl bugün yapılan etkinliklerle kansere karşı farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Akciğer kanseri de dünyada en sık görülen ikinci kanserken kanserden ölümler arasında da ilk sırada yer alıyor. Türk Toraks Derneği (TTD) de 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. TTD Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, kanserin tedavisinde hala en önemli noktanın korunmak ve erken evrede hastalığın yakalanması olduğunu belirtti. Başer Öncel şunları ifade etti:

“AKCİĞER KANSERİ, ERKEN TANI KONULDUĞUNDA VE UYGUN ŞEKİLDE TEDAVİ EDİLDİĞİNDE TAMAMEN İYİLEŞME SAĞLANABİLİR”

"Akciğer kanserinin en önemli nedeni tütün ürünleri kullanımı ayrıca ikinci elden tütün ürünlerine maruz kalmaktır. Asbest, radon, radyasyon, ağır metallere maruziyet, ailede birinci derece yakınlarında akciğer kanseri olması ve ayrıca akciğerde sekel bırakan tüberküloz, amfizem gibi hastalıklar da akciğer kanserinin nedenleri arasındadır. Kanserlerin önemli bir kısmı risk faktörlerinden kaçınarak önlenebilir, en önemli risk faktörü olarak sigaranın bırakılmasının akciğer kanserine yakalanma riskini azaltacağı unutulmamalıdır. Akciğer kanseri, erken tanı konulduğunda ve uygun şekilde tedavi edildiğinde tamamen iyileşme sağlanabilir."

TTD Merkez Yönetim Kurulu Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Pınar Çelik de sigara ve akciğer kanseri ilişkisine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“RİSK FAKTÖRLERİNE SAHİPSENİZ GÖĞÜS HASTALIKLARI HEKİMLERİNE BAŞVURMALISINIZ”

"Ülkemizde kanser taramaları için Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri'ne başvurabilirsiniz. Akciğer kanseri için ülkemizde aktif bir tarama programı bulunmamaktadır. Fakat 50 yaş üstündeyseniz ve 20 yıldır, günde bir paketten fazla süredir sigara kullanıyorsanız ya da sigarayı son 15 yıl içinde bıraktıysanız akciğer kanseri açısından riskli grupta olduğunuz söylenebilir. Biraz önce bahsettiğimiz risk faktörleri de sizin için geçerliyse uygun değerlendirme için göğüs hastalıkları hekiminize başvurmanızı öneririz."

“AKCİĞER KANSERİ, ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ”

 “Kanser konusunda, dünya genelinde önemli istatistikleri takip eden ve açıklayan GLOBOCAN (Global Cancer Obervatory) platformunun 2020 verilerine göre akciğer kanseri hala ülkemizde erkekler arasında en sık görülen kanserlerden biri. Bu verilere göre; 2020 yılında ülkemizde görülen tüm kanser vakalarının yüzde 17,6'sı akciğer kanseri. 2020 yılında ülkemizde erkeklerde tüm kanserler içinde en sık görülen kanser, akciğer kanseri ve kanser vakalarının yüzde 25,8'i akciğer kanseri. Akciğer kanseri kadınlarda en sık görülen 4'üncü kanser türü olurken ve tüm kanserler içinde akciğer kanserinin kadınlarda görülme oranı yüzde 7. GLOBOCAN'ın verilerine göre 2040 yılında, ülkemizde akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 69 bin 114'e ulaşabileceği öngörülüyor.”

Kaynak: anka