Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliğiyle düzenlenen 100’üncü yılında Cumhuriyet’e Bakış konulu konferansta konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Cumhuriyeti kimseye kaptırmayacağız. Cumhuriyet bizim her şeyimiz, namusumuz, hukukumuz” dedi.
Tepebaşı Belediyesi, tarih bilincine katkı sağlayacak programlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Bu kapsamda Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliğinde düzenlenen ‘100’üncü Yılında Cumhuriyet’e Bakış’ konferansı, Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, İYİ Parti Eskişehir eski Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Moderatörlüğünü Tarih Vakfı Genel Sekreteri ve Eşbaşkanı Dr. Yaşar Tolga Cora’nın yaptığı, Prof. Dr. Ahmet Makal ve Dr. Ayşe Köse Badur konuşmacı olarak yer aldığı konferansta konuşan Başkan Ataç, “100’üncü yıla yaklaştıkça tüm Türkiye’de Cumhuriyet ile ilgili birçok çalışmalar oluyor. Cumhuriyet anlatmakla bitmez. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışından 30 Ağustos 1922 yılına kadar geçen sürede Türkiye’deki bu Kurtuluş Savaşı'nın her safhası çok önemli. Devrimler var, onlar daha önemli. Bugün Cumhuriyet'e karşıt insan grupları var. Onlarla mücadele edeceğiz ve ediyoruz. Bu Cumhuriyet'i kimseye kaptırmayacağız. Cumhuriyet bizim her şeyimiz, namusumuz, hukukumuz, ilmimiz, bilimimiz, her şeyimiz Cumhuriyet” ifadelerini kullandı.
“CUMHURİYET BİZİM İÇİN HAVA KADAR TOPRAK KADAR SU KADAR ÖNEMLİ”
Cora, Tarih Vakfı hakkında bilgi vererek Tepebaşı Belediyesi ile iş birliği yapmaktan mutlu olduklarını belirtti. Konuşmacı Ayşe Köse Badur, konuşmasına Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a teşekkür ederek başladı. Cumhuriyet'in ilanına giden süreci anlatan Badur, “19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’da bir şey yapamayacağını anlayarak Samsun’a geçmesi, ardından Erzurum ve Sivas kongreleri ve milli mücadelenin kurumsal bir kimlik oluşturmaya başlaması son derece önemli. Bütün bunlar bize askeri mücadeleden önce siyasi mücadelenin, siyasi meşrutiyetin esas olarak inşa edildiğini gösteriyor. 23 Nisan’da açılan Meclis'e Mustafa Kemal Paşa kurucu Meclis diyor. Buradaki en önemli nokta milli mücadelenin, Kurtuluş Savaşı'nın meşrutiyetini tamamen Meclis'ten alması çok önemli. Bizler için Cumhuriyet sadece bir isim değil sadece seçim değil. Cumhuriyet bizim için çok önemli hava kadar toprak kadar su kadar önemli” dedi.
EMEK VE SOSYAL POLİTİKALARI ANLATTI
Cumhuriyet dönemindeki emek ve sosyal politikalardan söz eden Ahmet Makal ise, “Eskişehir’e gelmekten çok mutluyum. Eskişehir benim Türkiye’de gönül bağı kurduğum 3 ilden bir tanesi. Tarih Vakfı'ndan Eskişehir’e katılma önerisi geldiğinde gönül rahatlığıyla kabul ettim. Tepebaşı Belediyesi’ne ve Tarih Vakfına Cumhuriyet'in 100 yılı kutlama etkinliklerini gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Madal, Osmanlı'dan başlayarak Türkiye’nin iktisadi akış sürecinden ve Batı toplumu ile Osmanlı arasındaki iktisadi farklardan bahsetti. Madal, aradaki farklardan dolayı Osmanlı'da gerileme sürecine girilirken batı toplumunun geliştiğini anlattı.
Konferans katılımcıların merak ettikleriyle ilgili yönelttiği sorularla sona erdi.