İnsansız hava araçları (İHA) pek çok sektörde kullanılmaya başlandı. Buna bağlı olarak büyüyen pazarda ciddi bir istihdam olanağı sunması nedeniyle İHA pilotu olmak isteyenlerin sayısı da arttı. Mühendis, emlakçı, lojistik ve tarım alanındaki girişimciler, eğitim için sıraya girdi. Dronmarket Şirketi Genel Müdürü Serhan Yaldız, alınacak sertifikaların geçerli olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İnsansız hava araçlarının pek çok sektörde kullanılmaya başladığını ifade eden Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız, özellikle gençlerin işlerini geliştirmek, girişimci faaliyetlerde bulunmak ya da hobilerini görüntüleyip paylaşmak için İHA pilotluğu eğitimi aldığını söyledi.

İstanbul’un tek Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı eğitim kurumu Dronmarket Akademi'nin Kağıthane’deki merkezinde 3 ay içerisinde yaklaşık 150 kişiye İHA pilotluğu eğitimi verildiğini kaydeden Yaldız, şu bilgileri paylaştı:

CEO’LARIN İLGİSİ ÇOK: “Her profilden, her yaştan öğrencimiz var, 15 yaşında da 68 yaşında da. Ama özellikle 40 yaş üzeri CEO'lardan talep alıyoruz. Bunu rakamsal olarak 40 yaş üzeri yüzde 37,5, CEO yüzde 12,5 olarak belirtebiliriz. Özellikle mühendis, emlakçı, lojistik ve tarım alanındaki girişimciler eğitim için sıraya girenler arasında bulunuyor.

DRONE ALIP İSTEĞİNİZ YERDE UÇURAMAZSINIZ: Bu teknoloji, bugün enerjiden tarıma, lojistikten arama kurtarmaya kadar pek çok sektörde farklı işlerde kullanılabiliyor. Drone uçurmanın, drone eğitimlerinin önemli ve uyulması gereken kuralları var. Kafanıza göre bir drone alıp isteğiniz yerde uçuramazsınız mesela.

EĞİTİMLER MEB ONAYLI KURUMLARCA VERİLMELİ: MEB onaylı olmayan kursların verecekleri İHA eğitimi ve ehliyeti geçersiz sayılıyor. Bu eğitimlerin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş ve MEB onaylı İHA eğitim kurumları tarafından verilmesi gerekiyor. İHA pilotu olmak isteyenlere, özellikle bu konulara dikkat etmelerini, eğitimleri alanında uzman ve sertifikalı pilotlardan almalarını öneririm.”

Kaynak: anka