MUSTAFA USTA 

Sinoplu lokanta işletmecileri artan maliyetler ve üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmesinden sonra işlerinin azalmasından yakındı. İşletme sahibi Sıtkı Tunçoğlu, "Geçen sene Ramazan ayında öğrenci de vardı, normal müşteri de vardı. Geçen sene burada insanlar sıra bekliyordu masa boşalsın diye. Bu sene durum ortada, bir tane bile yok" dedi.

Sinoplu lokanta işletme sahipleri, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler sonrası KYK yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesiyle üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmesi ve artan maliyetler nedeniyle müşterilerinin azaldığını, kar marjlarının da düştüğünü belirtti.

"SABAH HARCADIĞIMIZ PARAYI AKŞAM KASAMIZA KOYAMIYORUZ"

 Sinoplu lokanta işletme sahibi Sıtkı Tunçoğlu, şöyle konuştu:

"Geçen sene Ramazan ayında öğrenci de vardı. Normal müşteri de vardı. Geçen sene burada insanlar sıra bekliyordu masa boşalsın diye. Bu sene durum ortada, bir tane bile yok. Buna öğrenciler de etki, gelen zamlar da etki. Bir hafta içinde kıymaya 30 lira zam geldi. Yiyen de haklı, yiyemiyor. Satan da mağdur, satamıyor. Sabah harcadığımız parayı akşam kasamıza koyamıyoruz. Ayakta nasıl durulacak bu şekilde bilemiyorum. Buna bir sürü etken var. Zaten küçücük bir şehiriz. Bu memlekete bin kişilik de iftar çadırı var. Akşamları kim gelir de burada yemek yer ki parayla? Orada zaten karınlarını doyuruyorlar. Biz de burada boş masalara bakıp evimize gidiyoruz. Zararına çalışıyoruz. Bu şekilde elektrik, su parası bile çıkmıyor. Tamam orucun etkisi var. Hepimiz Müslümanız, o ayrı bir şey ama iftarlar böyle olmuyordu.

“PAHALILIKTAN GELEMİYORLAR”

İftarlarda buralar dolar taşardı. İnsanlar talep ederdi. Şimdi pahalılıktan gelemiyorlar. Pahalılığın çok büyük etkisi var. Bugün 4 kişi iftara gelse burada 500-600 lira para harcaması lazım. Maaşlı bir insan kaç kere gelebilir? Etkin kilosu 280 lira. Gerisini artık siz hesaplayın."

"GEÇEN SENE RAMAZAN AYINDA HER GÜN DOLUYDUK"

Birol Çil ise şunları söyledi:

Bu sene Ramazan ayında işlerimiz durgun. Öğrencilerimiz geliyordu onlar da yok. Okullar kapatıldı. Geçen sene Ramazan ayında her gün doluyduk. Gündüzden arayıp yer ayırtıyorlardı, akşama doluyordu. Bu sene baya kötü. Bu sene boş geçiyoruz. Kasap fiyatlarından da şikayetçiyiz. Aralık ayında etin kilogramı 140 liraydı. 3 ay geçti 280 lira oldu. 2 katını geçti 3 ayda. Bizim sattığımız fiyat aynı, aldığımız fiyat 2 katını geçti. 140 lira nerede, 280 lira nerede? Daha 3 ay oldu. Biz zaten zam yapmadık. Aynı fiyattan satıyoruz. Müşteriler tepki gösterdikleri için zam yapamıyoruz."

 

Kaynak: anka