MUSTAFA USTA

Sinoplu Balıkçı İsmail Değer, "Satamıyoruz. Alım gücü yok, vatandaş alamıyor. Bankalara mahkum oldular. Yani sıkıntı büyük. Neler görmedim ki? Cüzdanından 1 TL toplayıp da almaya çalışanları gördüm. İnsanın vicdanen rahatsız oluyor" dedi. Balıkçı Bülent Boyacı ise, "Bizim en büyük sıkıntımız mazot. Sayın Cumhurbaşkanımıza rica ediyorum. En azından bizim ÖTV’li mazotumuzu biraz düşürsün. Kendisinden bunu istiyorum. Her şeyimiz mazot bizim. Mazotsuz biz hiçbir şey yapamıyoruz" diye konuştu.

Sinoplu balıkçılar mazot zamlarından ve kâr marjlarının düşmesinden şikayet ediyor. Sinoplu Balıkçı Bülent Boyacı, "Etin fiyatı 250-300’e dayandı. Bizim balığımız hala 40-50 TL. Mazot 25 TL. Biz bu işin içinden nasıl çıkacağız? Büyük kayıklarımız balığa çıkacak ki şöyle 100 ton tutacak ki bizim de balıklarımızın fiyatı düşecek ama adamın gemiyi çalıştırması 50 bin TL" dedi.

"CÜZDANINDAN 1 TL TOPLAYIP DA ALMAYA ÇALIŞANLARI GÖRDÜM"

Sinoplu balıkçı İsmail Değer şu ifadelere yer verdi:

"Hangisini sayalım? Saymakla bitmez. 3-4 sene önce dükkan açtık. O zaman mazot 5-6 TL’ydi. Ekonomik bir güç vardı. Mazotların artışıyla beraber hem alım gücü hem de denizde tutma gücü kalmadı çünkü bir kayığın denize açılabilmesi nereden baksanız 5-6 bin TL. Düşünün 10 kilo balık tuttuğunu aldığı parayı kurtarmıyor. Mazotu kurtarmıyor. Bir de gırgır kayıklarımız var. 1 gecede 100 bin TL’lik mazot harcıyor. Balık tutamadığını düşünün. Bir kayıkta 40-50 kişi var. Bunların kumanyası, yemesi, içmesi, sigortası, maaşları var. Göz önüne aldığınız da gerçekten çok zor. Her sene daha da kötüye gidiyor. Geçen sene daha iyiydi öbür sene daha iyiydi ama her sene kötüye gidiyor. Son bir yılda tamamen balıkçı perişan. Mesela biz dükkanlarımızdan anlıyoruz. Dükkanda 30-50 kasa balık satıyorduk. Şimdi 5 kasa sattığımızda diyoruz ki Allah bereket versin diyoruz. Satamıyoruz. Alım gücü yok.

"BALIKÇILAR ZOR DURUMDA"

Vatandaş alamıyor. Bankalara mahkum oldular. Yani sıkıntı büyük. Neler görmedim ki? Cüzdanından 1 TL toplayıp da almaya çalışanları gördüm. İnsanın vicdanen rahatsız oluyor. Bazen diyorsun ki kâr etmeyelim de bizden olsun dediğimiz oluyor. Düşünün bugünkü şartlarda ben bir emekliyim, benim durumum o kadar iyi olmasa da en azından çoluk çocuk derdinden herkes bize bir şekilde bakıyor. Olmayan ne yapacak. 3-4 bin TL kime yetecek? Geri kalan ne yapacak? Evinde nüfusu fazla ise ne yapacak? Aldı başını her şey gitti. Gerçekten balıkçıların durumları iyi değil. Bana balık getiren 4 tane tekne var. 'Balığa çıkıyor musunuz' diyorum, 'çıkamıyoruz' diyorlar. 'Niye' diyorum, 'nasıl çıkayım' diyor. Balık yok, mazot yakıyor 5-6 bin TL. 4 kişi de kayıkta çalışıyor ufak kayıkta. Bir de bunları düşünün yani hem balık olmadığı gibi balık zor çıkıyor biliyorsunuz. Balıkçılarda zor durumda. Biz dükkan sahipleri de zor durumdayız. Herkes zor durumda."

"ETİN FİYATI 250-300’E DAYANDI. BİZİM BALIĞIMIZ HALA 40-50 TL"

Sinoplu Balıkçı Bülent Boyacı ise şunları söyledi:

"Bundan 2-3 sene önce güzeldi ancak şu an da mazot fiyatlarının bizim boynumuzu büktüğünü dile getirmek istiyorum. Çok sıkıntı var. Mazotu 20-25 TL aldığımız için balıkta aynı fiyata çıkıyor. Hiçbir değeri kalmıyor. Etin fiyatı 250-300’e dayandı. Bizim balığımız hala 40-50 TL. Mazot 25 TL. Biz bu işin içinden nasıl çıkacağız? Büyük kayıklarımız balığa çıkacak ki şöyle 100 ton tutacak ki bizim de balıklarımızın fiyatı düşecek ama adamın gemiyi çalıştırması 50 bin TL. Balık tutacak ki balık fiyatı düşecek. Balıkçının tuttuğu balık 70 bin TL mazot yaktı. 80 bin TL tuttu. Bu adam gemide çalışana ne verecek? Bizim en büyük sıkıntımız mazot. Sayın Cumhurbaşkanımıza rica ediyorum. En azından bizim ÖTV’li mazotumuzu biraz düşürsün. Kendisinden bunu istiyorum. Her şeyimiz mazot bizim. Mazotsuz biz hiçbir şey yapamıyoruz. Deniz mazot, tarım mazot her şey mazottan geçiyor.”

"20 TL’LİK BALIK ALIYOR, KART ÇEKTİRİYOR"

Sinoplu balıkçı İbrahim Gündoğdu, "Ekonomik olarak daha kötü. Vatandaşın alım gücü daha zayıf. Görüyoruz burada 20-30 TL’ye kart çektiren vatandaşlarımız var. 20 TL’lik balık alıyor kart çektiriyor. İnsanların mali durumunu biz burada daha yakından görüyoruz" dedi.

Kaynak: anka