MUSTAFA USTA

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Bundan 30 yıl önce, katledilmeden önce de Uğur Mumcu bu ülkede adalet arıyordu. Biz de hâlâ bu ülkede adalet arıyoruz. Uğur Mumcu’nun sağlığında arayıp da bulamadığı adaleti, şimdi biz, burada heykelinin yüzünü adliye sarayının kapısına dönük bir şekilde konumlandırarak, hâlâ adalet arayışımızın sürdüğünü buradan tasvir etmeye çalıştık” dedi.

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Uğur Mumcu Meydanı’na dikilen Uğur Mumcu heykeli ile ilgili eleştiri aldığını belirterek açıklamalarda bulundu. Başkan Ayhan, şunları söyledi:

“BU MEYDANIN İSMİNİN UĞUR MUMCU MEYDANI OLDUĞUNUN BİR İSPATINI DA BU ANITLA KAVUŞTURMUŞ OLDUK”

“24 Ocak 2023, Uğur Mumcu’nun katledilişinin 30. yıl dönümüydü. Bu meydan, Uğur Mumcu Meydanı. Kendi ismine yakışır bir heykeli 30. yıla yetiştirme telaşı içerisindeydik. Sağ olsun, heykeltıraş hocamız da gece gündüz çalıştı. Belediye ekiplerimiz de gece gündüz çalıştılar. 24 Ocak tarihine yetiştirdik. Fakat ben, işlerimin yoğunluğundan dolayı, Ankara’daki yoğunluğumdan dolayı yetişememiştim, programa katılamamıştım. Uğur Mumcu Meydanı ile ilgili, bu kent meydanı, millet bahçesi projesi kapsamındaki çalışmalar yapılırken Sinoplu’nun yaşamış olduğu en büyük endişelerden bir tanesi de acaba bu meydan Uğur Mumcu Meydanı olma kimliğini kaybedecek miydi? Herkesin böyle bir endişesi vardı. Sinoplular, böyle bir endişede olmakta haklılar. Fakat böyle bir şeyin olması bile söz konusu değil. Burası, Uğur Mumcu Meydanı. Bundan yıllar önce bu meydana, Sinopluların talebi üzerinde belediye meclis kararıyla bu isim verilmiş. Kentlerin meydanlarına, sokaklarına, caddelerine isim verme yetkisi belediye meclislerindedir. Başka bir organda değildir. Onun için Sinop Belediye Meclisi’nin 30 yıl vermiş olduğu bu karar halen geçerlidir. Bu meydanın ismi, Uğur Mumcu Meydanı’dır. Bu meydanın isminin Uğur Mumcu Meydanı olduğunun bir ispatını da bu anıtla kavuşturmuş olduk. Bence güzel bir anıt oldu.

“UĞUR MUMCU’NUN SAĞLIĞINDA ARAYIP DA BULAMADIĞI ADALETİ, ŞİMDİ BİZ, BURADA HEYKELİNİN YÜZÜNÜ ADLİYE SARAYININ KAPISINA DÖNÜK BİR ŞEKİLDE ARIYORUZ”

Anıtla ilgili de bazı eleştiriler alıyoruz. ‘Neden Uğur Mumcu’nun sırtı denize dönük? Niye kentin göbeğinde değil’ gibisinden birtakım eleştiriler sosyal medya üzerinden de bana ulaşıyor. Kent meydanlarında, göbeğin ortasında, trafiğin ortasında bir heykeli hem ben hem şehir plancılar doğru bulmuyoruz. Kent meydanında göbekte güzel bir yeşil kompozisyonla orayı tamamlayalım istiyorum. Uğur Mumcu’nun heykeli, aslında bir kompozisyon. Uğur Mumcu, gördüğünüz gibi bir rampa üzerinden yürüyor ve düze çıkıyor. O rampa üzerindeki yürümüş olduğu yolda, arkasında, kolunun altından, dosyasından düşmüş olan bazı evraklar var. Bu evrakların üzerinde ne yazıyor? ‘Demokrasi’ yazıyor. ‘Özgürlük’ yazıyor. ‘Barış’ yazıyor. ‘Laiklik’ yazıyor. ‘Yolsuzluk’ yazıyor. Bunlar, hep Uğur Mumcu’nun hayatında kaleme aldığı araştırdığı dosyaları. Uğur Mumcu’nun yüzü, adliye sarayına bakıyor. Bundan 30 yıl önce, katledilmeden önce de Uğur Mumcu bu ülkede adalet arıyordu. Biz de hâlâ bu ülkede adalet arıyoruz. Uğur Mumcu’nun sağlığında arayıp da bulamadığı adaleti, şimdi biz, burada heykelinin yüzünü adliye sarayının kapısına dönük bir şekilde konumlandırarak hâlâ adalet arayışımızın sürdüğünü buradan tasvir etmeye çalıştık. Bu heykel, aslında bunu anlatıyor.”

Kaynak: anka