İzmir Seferihisar Belediyesi, “İnşaat Sektörüne Duyarlılığı Arttırma” projeye katılan ve depreme ailesiyle birlikte Gaziantep’te yakalanan mimar depremzede Yaren Güngören, “Müteahhitler 3-5 bin lira daha fazla kazanacak diye benim arkadaşlarım kurban gittiler. Onlara ve onların sevdiklerine bir daha bir şey olmaması için bu projeye katılmak zorundaydım” dedi. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Keskin ise, “Bugünleri elbette dayanışma ile atlatacağız. Çıkaracağımız en önemli ders, dirençli kentler oluşturmak. Kahramanmaraş depreminde de gördük ki, gerçekten deprem yönetmeliğine uygun, önce insanı düşünerek bina yapıldığında, ister ‘Asrın felaketi’ deyin ister başka bir şey deyin, insanlar hayatta kalabiliyor” diye konuştu.

İzmir Seferihisar Belediyesi, büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açan Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından “İnşaat Sektörüne Duyarlılığı Arttırma” projesini başlattı. 11 ili vuran depremlerden etkilenen mimar Yaren Güngören de projeye katıldı. 25 yaşındaki mimar Güngören, depreme ailesiyle birlikte yaşadığı Gaziantep’te yakalandı ve birçok yakınını depremde kaybetti. Depremin ardından ailesiyle İzmir’in Seferihisar ilçesine göç eden Güngören, bölgedeki mimar, inşaat mühendisi, yapı denetim uzmanları ve müteahhitlerle bir araya gelerek depremi anlattı. Güngören görüştüğü kişilere, üzerinde “Yaparken, kontrol ederken, imza atarken unutma! Deprem öldürmez, bina öldürür” yazısının olduğu deprem fotoğraflarından oluşan tabloları verdi.

GÜNGÖREN: MÜTEAHHİTLER 3-5 BİN LİRA DAHA FAZLA KAZANACAK DİYE BENİM ARKADAŞLARIM KURBAN GİTTİLER

Güngören bir ziyareti esnasında duygulanarak şunları kaydetti:

“Asla deprem öldürmüyor. Kesinlikle binalar öldürüyor. Oradaki insanlar görüldüğü gibi değil. Televizyonda anlatılanlar 10’da biri. Ve biz üç depremi üst üste yaşadık. İlki gece oldu. İki deprem arasında kaçtık. 7-8 saat sonra tekrar deprem oldu. İki gün önce de tekrar deprem oldu. Uyumak kâbus gibi bir şey bizim için. Çünkü her an ‘Şu an sallanıyoruz’ diyorsun. Uykuya dalıyorsun, uykudan uyanıyorsun olmuyor. Duşa giriyorsun, ‘Acaba sallanıyor muyum, sallanmıyor muyum’ diye düşünüyorsun. Biz sürekli bunları yaşıyoruz ve şu an gerçekten hiçbir şekilde iyi değiliz.

Aslında mimarlığı bırakmayı düşünüyordum. Çünkü hiçbir insanın vebalini almadığım için şükrediyorum. Benim yüzümden hiç kimse ölmedi. Ama sonra karar verdim, şu an benim sınıf arkadaşlarımın çoğu yok, onlar da mimardı.

Müteahhitler 3-5 bin lira daha fazla kazanacak diye benim arkadaşlarım kurban gittiler. Onlara ve onların sevdiklerine bir daha bir şey olmaması için bu projeye katılmak zorundaydım.”

Güngören, mimar Gonca Tarhan Soylu ile de görüştü. Soylu, “Çok üzgünüz ama onun yaşadıklarını anlattıktan sonra ne desem çok boş. Keşke böyle olmasa, keşke elimizden çok daha fazlası gelse. Kendi adımıza her desteği vermeye hazırız. Diyebileceğimiz tek şey, güvenli yapılar” dedi.

Kendisi de Van Depremi’ni yaşadığını belirten Mimar Emel Gültekin ise yapıları yapan herkesin bu işte olduğunu belirtti.

Müteahhit Zeki Seyyar ise “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Aslında yaptığımız da çok basit. Basit derken, sadece yapılan projelere uyduğunuz zaman, verilen betonun ölçüsüne, demirin kalınlığına önem verdiğiniz zaman zaten deprem yönetmeliğine uygun inşaatlar yaptığımız için büyük bir problem yaşayacağımızı sanmıyorum Seferihisar ilçesi olarak” dedi.

İSMAİL YETİŞKİN: ÇIKARACAĞIMIZ EN ÖNEMLİ DERS, DİRENÇLİ KENTLER OLUŞTURMAK

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise “Bugünleri elbette dayanışma ile atlatacağız. Çıkaracağımız en önemli ders, dirençli kentler oluşturmak. Kahramanmaraş depreminde de gördük ki, gerçekten deprem yönetmeliğine uygun, önce insanı düşünerek bina yapıldığında, ister ‘Asrın felaketi’ deyin ister başka bir şey deyin, insanlar hayatta kalabiliyor. Tüm müteahhitlere, mimarlara, yapı kontrol firmalarında bu farkındalığın ve sorumluluğun oturması gerekiyor. Bu yüzden hem mimar hem de depremzede olan Yaren hanımın ziyaretlerinin çok etkili olacağına inanıyorum. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun. Umarım bir daha böyle büyük bir felaket yaşamayız” diye konuştu.

Seferihisar Belediyesi, aynı zamanda ilçede işyeri denetimleri yaptı. Denetimlerde kolon ve taşıyıcı duvarlar kontrol edildi. Kısa sürede ilçedeki tüm binaların fiilen projeye uygun olup olmadığının denetleneceği ve projeden farklılık gösteren yapılara yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Kaynak: anka