MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Düşevi Sanat Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Cem Kaynar, “1998 Ahmet Sabri Karataş, Mehmet Çömez ve ben tarafından, Samsun’da kültürel yaşamı güzelleştirmek amacı ile çağdaş, demokrat ve toplumcu ilkeler ile kurulan Düşevi Oyuncuları bu sezon 25. yılını çeşitli etkinlikler ile kutlamaya başladı. 23 senedir Kültür ve Turizm Bakanlığından profesyonel proje desteği alan kurum, eski gelenekten gelen ve yeni eklenen kadrosu ile Samsun’a sanat nefesi üflemeye devam ediyor" dedi.

Samsun’un ilk özel tiyatrolarından olan Düşevi Sanat Merkezi 25. yaşına girdi. 

Düşevi Sanat Merkezi kuruldukları günden bu yana yaptıkları Samsun özelinde ülke genelinde tiyatroya katkı verdiklerini ve 2022 yılında ise Düşevi Tiyatro Okulunu kurduklarını belirten Genel Sanat Yönetmeni Cem Kaynar, "Türk Tiyatrosu’na kazandırdığı özgün eserler, sahneye koyduğu oyunlar, gerçekleştirdiği projeler, düzenlediği turneler, katkı verdiği tiyatro örgütleri, yetiştirdiği öğrencileri, aldığı ödüller ve sahne hayatına, akademik hayata kazandırdığı meslektaşları ile Düşevi oyuncuları 25. yılında Samsun’unun bir sanat markası olmayı başardı" dedi.

"25. YIL GECESİ DÜZENLEYECEĞİZ"

Cem Kaynar şunları söyledi:

"1998 yılında kurulan Düşevi oyuncuları, kuruluşundan itibaren kaybettikleri 2006 yılına kadar en önemli rehberleri Yekta Keçeli’nin de tavsiyesi ile bir Kolej tiyatrosu gibi davranmayı ve sosyal oyunlar sahneye koymayı tercih etti. 2006 yılında ilk özgün oyun denemesi olan ve Düşevi’nin ulusal platformda tanınmasını sağlayan '3. Sayfadan Kadın Hikâyeleri' oyunundan sonra repertuar tiyatrosu özellikleri ile hareket etmeye başladı. Kuruluşundan itibaren oyuncu yetiştirmek için yaptığı eğitim faaliyetleri, sonrasında çocuk ve gençlik drama kursları ile devam etti. Sonunda da 2022-2023 sezonunda Özel Düşevi Tiyatro Kursu adı ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir okul oldu. Düşevi Oyuncuları kuruluşunun 25. Yılında çeşitli etkinlikler yapıyor ve yapmayı planlıyor. Öncelik ile bu sene Bimarhane, Vicdan, Sardunya Kokan Kadınlar, Dil Yurdu adlı yetişkin oyunları ile Palyaço Joy ve Savaş Düşlerimi Çaldı adlı çocuk oyunlarını Düşevi Sahne ve çeşitli sahnelerde oynuyor. Ayrıca 'Bir Tahtımız Eksi Macbeth' adlı bir yeni oyunun da hazırlık çalışmaları devam ediyor. Her ay tiyatroya emek vermiş ve kaybettiğimiz emekçileri oyun öncesi video görüntüler ile anıyor. 'Tiyatro Anım Tiyatro Yaşamım' adlı proje ile de tiyatro anılarını anlatan emekçilerin videolarını Düşevi Oyuncuları YouTube kanalında paylaşmaya devam ediyor. 24 Şubat Cuma 20.00'da Büyükşehir Sanat Merkezinde de Düşevi 25. Yıl Gecesi yapmayı planlıyor. Askıda Bilet kampanyası ile tiyatro gönüllülerinin aldıkları biletleri, tiyatroya ulaşma sorunu yaşayan özellikle gençler ve çocukları davet ederek birçok insanı tiyatroya davet etmek istiyor.

"HERKESİN OYUN İZLEMESİNİ HEDEFLİYORUZ"

Askıda Bilet kampanyamız ile başlattığımız ve 186 adet şahsi, 200 adet kurumsal bir şirketin satın aldığı biletler ile devam eden kampanyamızı büyüterek çocuk, genç, yetişkin tiyatroya imkânsızlık sebebi ile ulaşamayan herkesin sahneye gelmesini, oyun izlemesini hedefliyoruz. Bu konuda gücümüz ve zamanımız yettiğince Şirketlere ulaşmaya başladık. Bazı şirketler bu konuda bizlere destek olmaya başladı. Bazı sosyal dernekler bizlere destek oldu ve bunun devamının gelmesini istiyoruz.  Biz istiyoruz ki Kültür ve Turizm Bakanlığının geçen sezon başlattığı ve bu sezonda devam edecek 27-28 Mart 2023’te özellikle Anadolu’da yapılacak turneler ile belki de 100 bin civarı insan ücretsiz oyun izleyeceği bu maratona Samsun başlasın ve Samsun’dan aynı cumhuriyetin kuruluşu gibi Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkması gibi Samsun bu işte bir rehber olsun. Bir ateşleyici öğe olsun ve tüm Türkiye böylelikle bir tiyatro seferberliği bir sanat seferberliği başlasın istiyoruz ve diyoruz ki tiyatro iyidir, insanı güzelleştirir.”

Kaynak: anka