MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun’un Atakum ilçesindeki Atakent TOKİ Sitesi’nin yönetimi, budama ve peyzaj düzenlemesi gerekçesiyle sitenin bahçesindeki 90’a yakın ağacı kesti. Site sakinleri ve Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), ağaçların kesilmesine tepki gösterdi.

Atakum’daki Atakent TOKİ Sitesi’nin sakinleri ve Samsun Çevre Platformu, sitenin bahçesindeki 90 ağacın budama ve peyzaj düzenlemesi gerekçesiyle kesilmesini bugün protesto etti. SAMÇEP sözcüsü Mehmet Özdağ, şunları söyledi:

“Netice itibariyle bu ağaçlar, Orman İşletme Müdürlüğü’nün iznine tabi olması gereken ağaçlar. Her ne kadar sitenin özel mülkiyet olduğu iddia edilse bile, nasıl ki herhangi bir çocuk ailesinin istismarına bırakılamazsa bu kentin ağaçları da herhangi bir site yönetiminin keyfiyetine bırakılamaz. Netice itibariyle mutlaka sitede yaşayan insanların güvenlik içerisinde, huzur içerisinde, konforla yaşamaları için yapılacak her şey tabii ki de desteklenecek ama bu yapılan asla ve asla kabul edilecek bir şey değildir. Hiçbir şekilde ne orman biliminin ne ziraat mühendisliğinin ne başka bir şeyin vicdanına sığacak bir durum değildir bu.

"BU KONUYU SAMSUN YEREL VE ULUSAL BASININ GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ"

Netice itibariyle biz konunun takipçisi olacağız. Orman İşletme Müdürlüğü nezdinde de girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu konuyu gerek Samsun yerel basının ve gerekse ulusal basının gündemine taşıyacağız. Şu anda bütün Türkiye, Allah bir daha göstermesin diyeceğim ama büyük bir deprem felaketinin yaralarını dayanışmayla ulus olarak sarmaya çalıştığı bir dönemde. Bu durumun aynı zamanda da bir deprem fırsatçılığı gibi de olduğunu düşünüyoruz. Yani bütün insanlar deprem yaralarını sarmaya çalışırken kendi bahçesindeki bir ağacın sıkıntısını, eziyetini, acısını da kendi içinde yaşar. Kimsenin kimseye bunu yapmaya hakkı yok. Netice itibariyle bu alan içerisindeki devam eden süreci, pazartesi gününden itibaren takibe başlayacağız. Dediğim gibi, süreçle ilgili yasal işlemleri de cezai süresinde takipçisi olacağız.”

"BU KIYIMI BÜYÜK BİR ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Site sakinlerinden Hüseyin Özdemir ise şöyle konuştu:

“Buradaki kıyımı görünce ilk ben müdahale etmeye çalıştım. Bunu övünmek için söylemiyorum. Gözlerim yaşararak buraya koştum. Biz, bu ağaçları yönetimin belirlediği ilkeler çerçevesinde dikmedik. Biz, bu ağaçları buraya halkın iradesiyle diktik. Bu ağaçları halkın isteği dışında kimsenin yok etmeye hakkı yoktur. Yani salt yöneticilerin aldığı kararla buradaki doğal çevrenin güzelliğini yok etmek, orman kanunlarını uygulayarak buranın yaşanabilir bir alandan çıkmasını sağlamak kimsenin haddine değildir… Biz, halk olarak, site sakinleri olarak, bize danışılmadan yapılan bu kıyımı büyük bir şiddetle kınıyoruz.”

"BU AĞAÇ EN AZ 15-20 SENEDE BU HALE GELMİŞTİR, 20 DAKİKADA KESİLMİŞTİR"

Site sakini Yüksel Ustabaş da “Bu görülmekte olan ağaç en az 15-20 senede bu hale gelmiştir, ancak 20 dakikada kesilmiştir. Yazık, günah. Yönetici arkadaşımızla sabahtan görüştüm, peyzaj ile ilgili belki haklı tarafları vardır. Ama lütfen kökünden ağaç kesmeyelim” dedi.

"90’A YAKIN AĞAÇ KESİLDİ"

Site sakini Yenilmez Özdemir ise “Aşağı yukarı burada 90’a yakın ağaç kesilmiş, bizim belirlediğimiz kadarıyla. Bayağıda büyük ağaçlar var, gövdesinden kesilen… Bir ağacın yetişmesi 15-20 sene zaman alıyor, bir günde yok olup gitti. Üzgünüz, üzüntülüyüz. İnşallah bundan sonra devam etmez” diye konuştu.

Kaynak: anka