Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı İle Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen 7. Safran Festivali dün başladı.
Her yıl Ekim ayında Safranbolu'ya adını veren ve Dünyanın en pahalı çiçekleri arasında yer alan safranın hasadı için düzenlenen festival kapsamında ilk gün devam eden kortej yürüyüşü ile başladı. Safranbolu Babasultan Mahallesi'nde toplantı ve protokol üyeleri dev Türk Bayrağı ve Atatürk resmi, 7. Safran Festivali yazılı bayraklar ve flamalar ile Karabük Belediye Bandosu eşliğinde tarihi çarşıda yer alan Kazdağlıoğlu meydanına kadar yürüdü. Festivale, Karabük Valisi Mustafa Yavuz, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Deva Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Safranbolu 125. Jandarma Komando Eğitim Merkezi Jandarma Kıdem Komutanı Albay Yusuf Küçükbaşol, ve vatandaşlar katıldı.
"SAFRAN BİTKİSİ TARİHİ EVLERİMİZ KADAR ÖNEMLİ"
Kazdağlıoğlu meydanında festivalin açılış konuşmasını gerçekleştirirken Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, "Safranın borsası Safranbolu denmeye başladı. Bunun mutluluğu biter. İlerleyen yıllarda daha da yaygınlaşan bir pazar olacak ve şu anda destek veren Belediyemize, tarım teşkilatlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse safranın üretim artışı daha büyük girişimlerde bulunulması ve şehre ekonomik olarak katkı sağlamak adına yaptığı konuşmada, "20 kentten bir tane olma özelliği ve UNESCO'ya dahil edilişinin nedeni elbette ki konakları, evleri ancak o kadar önemli kentimize adını veren safran bitkisi de var. Safran bitkisi bizim tarihi evlerimiz o kadar belki de değerine göremedi, belli bir süre" ifadelerine yer verdi.
"FESTİVALLER BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR"
Karabük Milletvekili Cevdet Akay, "30 çiftiçimiz 100 hektar alanda bu üretim yapıyor. STK'lar da dahil olmak üzere bu ilk üretim, örneğin yasal düzenlemeler yapar bu merkezin önünün genişletilmesinden oluşur. Bu tür festivallerin, bölgemiz, küresel ve Dünya için çok önemli yerlerindedir" dedi.
Vali Mustafa Yavuz, "Dar sokaklarındaki her konağı tarih kokan, odalarıyla, avlularıyla, yönetimine geçmiş atmosferinde bir zaman yolculuğu deneyimini sunuyor. Antik çağlardan bu yana binlerce yıldır, insanlar için hem lezzet kaynağı hem de ilaç olarak kullanılan, dünyanın en değerli baharatları listesiki altın renkli safranın üretimin gerçekleştiği ilçemiz, aynı zamanda tıbbi aromatik üretim yetiştiriciliği konusunda da uzmanlaştırılmış ve rehberler yapmıştır. Bu bitkiler alternatif tıpta yüzyıllardır yerel halkın sağlığı için önemli bir rol oynamıştır" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Kanuni Ortaokulu kız halk oyunları ekibi gösteri yaptı. Çıkış tarihi Cinci Hanı'nın çatısına çıkan temsili Cinci Hoca tarafından festivale katılanlara Cinci Hoca macunu ikram edildi. Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği tarafından zerde kazanı kaynatılarak halka zerde ikramında bulunuldu. Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi'nde eğitim Safrani Renkler El Sanatları Sergisi protokol üyeleri tarafından açıldı. Safranın daha faydalı bir şekilde kullanımı ve tanıtımı adına paneller Cinci Han'da düzenlendi. Tarihi Çarşı'da düzenlenen etkinlikler Safranbolu Belediyesi tarafından daha fazla bayrak almaya hak kazanan işletmelerin sertifikalarının gösterimi ile son buldu.