Niğde’de süt üreticiliği yapan Mehmet Şen, yem fiyatlarına yapılan zammın süt desteğine yapılan zammı geçtiğini belirterek hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığını söyledi. Şen, “Yemin torbası 160 lirayı geçti. Süte 10 kuruş zam var dedikleri an, yeme 20 kuruş zam geliyor. Destek iki ay sonra elimize geçiyor. Bugün üç hayvanımı, bu ay içerisinde beş hayvanımı kesime gönderdim” dedi.

Niğde’nin Hacıbekirli Köyü’nde süt üreticisi olan Mehmet Şen, süt üreticiliğinden para kazanamadığını; yeme gelen zamlar nedeniyle süt desteklerinin faydasını göremediğini anlattı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan çiftçi Şen, şöyle konuştu:

"BİR AY İÇERİSİNDE 5 HAYVANIMI KESİME GÖNDERDİM" 

“Sütten hiç para kazanamıyorum. Yemin torbası 160 lirayı geçti. 2 lira 80 kuruşa süt veriyorum. Süte 10 kuruş zam var dedikleri an, yeme 20 kuruş zam geliyor. Destek iki ay sonra elimize geçiyor. Destek taraftarı olmadım. Hayvanımın sütünü değerinde satayım, gerisi bize yeter. Bugün üç hayvanımı kesime gönderdim. Bu ay içerisinde beş hayvanımı kesime gönderdim.”

"HAYVANCILIK BİTERSE BİR YERDE ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ OLURUM"

Süt hayvanlarını kesime gönderdiği için süt açığı oluştuğuna da değinen Şen, yem fiyatları nedeniyle süt ineklerine gerektiği gibi bakamadığını söyledi. Mehmet Şen, “Bundan iki ay öncesinde günlük 800-900 kilo süt döküyordum. Şu an 600-700 kilo arası süt veriyorum. Çünkü yem veremedim” dedi.

Samanın tonunu 930 liraya aldığını belirten Şen, hayvancılık bittiği takdirde bir yerde asgari ücretle çalışacağını söyledi.

"YERLİ ÜRETİCİYE 1.750 LİRA, YABANCIYA 2.400 LİRA"

Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunan Gürer ise şunları söyledi:

“Gittiğimiz yerlerde besicilik yapanlar büyük bir mağduriyet içindeler. Sözde yem fiyatlarına müdahale ediliyor. Arpayı 1.950 liradan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) satıyor deniliyor. Serbest piyasada 2.500 liraya yurt dışından ithal ediliyor. Ama 2019 yılında arpanın tonu 1.100 liraydı. Bu yıl TMO, 1.750 liradan alıyor. Ayrıca mısırda, soyada, ayçiçek tohumu küspesinde, pamuk tohumu küspesinde tamamen ithalata bağımlıyız. Onun için fiyatlar durmuyor. Üretici, ‘Süte 10 kuruş zam geldiğinde yeme 20 kuruş geldiği için bundan hiç kazanamıyorum’ diyor.”

 

Kaynak: anka