İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; “Son üç yılda 2’nci yapılandırma, hatta 3’üncü yapılandırma. Bu yasama döneminde de bir hayli yapılandırmalar yaptık. Bu yapılandırma da bu kötü ekonomi ve yüksek enflasyondan bunalan vatandaşımızın borcunu ödeyememesinden dolayı son çare olarak bizim artık başvurmak zorunda kaldığımız bu tip çareler, son çare olarak başvurduğumuz adımlar. AK Parti yönetimlerinin amacını artık dolaylı vergiler üzerinden devleti finans etmek olarak görüyoruz. Özellikle bu itibar için yapılan masraflar artık haddi aşmış durumda” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AKP’nin Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler sürüyor. Teklifin tümü üzerine söz alan İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, şunları söyledi:

“AK PARTİ YÖNETİMLERİNİN AMACINI ARTIK DOLAYLI VERGİLER ÜZERİNDEN DEVLETİ FİNANS ETMEK OLARAK GÖRÜYORUZ”

“Son üç yılda 2’nci yapılandırma, hatta 3’üncü yapılandırma. Bu yasama döneminde de bir hayli yapılandırmalar yaptık. Bu yapılandırma da bu kötü ekonomi ve yüksek enflasyondan bunalan vatandaşımızın borcunu ödeyememesinden dolayı son çare olarak bizim artık başvurmak zorunda kaldığımız bu tip çareler, son çare olarak başvurduğumuz adımlar. Ak Parti yönetimlerinin amacını artık dolaylı vergiler üzerinden devleti finans etmek olarak görüyoruz. Özellikle bu itibar için yapılan masraflar artık haddi aşmış durumda.

Devletin 2 temeli var; birisi vergi, devletin fonlanması için tabii, bir de ordusu. Bu 2 temele biz zarar verdiğimiz zaman devletimizi de layığıyla yürütemeyiz. Her zaman şefkatli bir devletimizin olması lazım tabii ama bir yerde de bu vergi ödemelerinde de insanımızın kendi içinde yaşadığı bu çatının onarılması için, harcamaları için vergi vermesi gerektiğinin de bilincinde olması lazım. Ama bu vergilerin de insani boyutlarda da olması lazım, çok yüksek bazı vergi kalemlerini de görüyoruz. Ayrıca da son derece adaletsiz bir vergi toplama sistemimiz var, özellikle bu dolaylı vergilerle zengin de fakir de aynı oranlarda vergiler ödüyorlar. Artık yüzde 70’lere varan dolaylı vergilerle devletimizin fonlanması yakışık alır bir durum değil.

“YAPILANDIRMALARA İHTİYAÇ DUYULMAYACAK BİR EKONOMİ YÖNETİMİNE ÜLKEMİZİN İHTİYACI VAR”

Ekonomide daha yeni bütçeyi yaptık, 650 milyar lira bütçe açığı, 566 milyar lira bir faiz ödemesini daha yeni geçirdik. Ve doğrular da söylenmiyor. İhracata dayalı büyümeden bahsediyoruz. Hangi ihracata dayalı? Tamam, ihracatımız var ama ithalatı kimse görmüyor. 2022 döneminde bizim dış ticaret açığımız 1 trilyon 300 milyar dolar. Bu büyüme ihracatta nasıl olabilir ki? 1 trilyon 300 milyar dolarlık bir dış ticaret açığının olduğu bir ülkede büyümenin ihracatta olduğunu söylemek akla zarar, birbirimizi kandırıyor oluyoruz, bundan da uzaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu yapılandırmanın karşısında değiliz fakat prensip olarak yapılandırmalara ihtiyaç duyulmayacak bir ekonomi yönetimine ülkemizin ihtiyacı var. İnsanımızın vergisini ödeyememenin, primini ödeyememenin mahcubiyetini yaşamaması gerekiyor.”

 

Kaynak: anka