ESMA TURAN

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), “Ağaoğlu-Net Holding iş birliğinde Bargilya Sulak Alanı’nın hemen yanı başına, Güllük Dalyanı’yla bağını sağlayan ekolojik koridor niteliğindeki alana, 4 milyon 500 bin metrekare alanda 63 ayrı parselde toplam 743 bin metrekare inşaat yapılmak istenmekteydi. ‘ÇED Olumlu’ kararının yürütmesi mahkemece, itiraz yolu kapalı olmak üzere durduruldu. Yürütmeyi durdurma gelince ruhsatların iptali için hukuki sorumluluk doğmuş oldu. Belediyeye derhal dilekçe verip henüz iptal edilmediyse ruhsatların iptalini ve varsa öbür ruhsat işlemlerinin de durdurulmasını talep ettik. Gelen yanıtta, ruhsatların iptal edildiğini sevinçle öğrendik. Bu durumda herhangi bir inşaat faaliyetinin başlamasının önüne geçilmiş oldu” açıklamasını yaptı.

MUÇEP, Milas’ta Mandalya Körfezi’nin kıyısında, “ekolojik koridor niteliğindeki alan üzerinde yapılacak inşaat” ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şu bilgiler verildi:

“Ağaoğlu-Net Holding iş birliğinde, ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ ve ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ koruma statülerine sahip Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı’nın hemen yanı başına, Güllük Dalyanı’yla bağını sağlayan ekolojik koridor niteliğindeki alana, 4 milyon 500 bin metrekare alanda 63 ayrı parselde toplam 743 bin metrekare inşaat yapılmak istenmekteydi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca bu projeye 2 Haziran 2021’de ‘ÇED Olumlu’ kararı verilmiş ve biz de bu karara karşı 1 Temmuz 2021’de davamızı açmıştık.

27 Kasım 2021 tarihinde, 11 bilirkişi ile yapılan keşif, sükunet içinde, avukatımız ve bizlerin keşif sırasında dile getirmeyi, dikkat çekmeyi önemsediğimiz tüm hususları aktarabildiğimiz bir ortamda geçti ve rapor 24 Ocak 2022 tarihinde 11 bilirkişinin de imzası ile lehimize geldi. Şirketin itirazları ile ek rapor istendi ve ek rapor da kök rapordan daha net ve vurgulu denebilecek şekilde 8 Kasım 2022 tarihinde elimize ulaştı. Ek rapor da lehimize geldi.

“YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORDUK”

Bu süre zarfında mahkemeden gelecek yürütmeyi durdurma kararını açıkçası sabırsızlıkla bekliyorduk. Çünkü ilk bilirkişi raporu sonrasında, mahkeme sonucunu beklemeden, Milas Belediyesi’nce, kendi deyimleriyle ‘küçük bir kısmına’ da olsa projeye verilmiş ruhsatlar vardı ve ciddi bir tahribatın daha eli kulağındaydı ve beklediğimiz haber 11 Ocak 2023’te geldi. ‘ÇED Olumlu’ kararının yürütmesi mahkemece, itiraz yolu kapalı olmak üzere durduruldu. Oldukça ayrıntılı, gerekçeli karar gibi yazılmış, 13 sayfalık karar sonrasında nihai kararın da bu yönde verileceği hususunda umutluyuz.

“İNŞAAT FAALİYETİNİN BAŞLAMASININ ÖNÜNE GEÇİLDİ”

Haberi alınca ne yaptık? ÇED olumlu kararı olduğu için Milas Belediyesi’nce ruhsat düzenlenebilmişti. Yürütmeyi durdurma gelince ruhsatların iptali için hukuki sorumluluk doğmuş oldu. Belediyeye derhal dilekçe verip henüz iptal edilmediyse ruhsatların iptalini ve varsa öbür ruhsat işlemlerinin de durdurulmasını talep ettik. Gelen yanıtta, ruhsatların iptal edildiğini sevinçle öğrendik. Bu durumda herhangi bir inşaat faaliyetinin başlamasının önüne geçilmiş oldu. Bölgenin binlerce yıllık geçmişe dayanan doğal ve kültürel değerleri ile korunup, iklim krizine karşı da oldukça kırılgan bir yapıya sahip alanın tahrip edilmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza söz vermiştik. Bu sözü tutabildiğimiz için de çok mutluyuz.”

 

 

Kaynak: anka