Kütahya Belediye Meclisi’nde, muhalefetin itirazlarına rağmen AKP ve MHP’lilerin oylarıyla 2013 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile “riskli alan” ilan edilen ve taşkın nedeniyle yapı yasağı getirilen park alanı, 1 Şubat tarihli toplantıda ticaret ve konut alanı olarak kullanılmak üzere imara açıldı. 11 ilde büyük yıkıma yol açan 6 Şubat depremlerini anımsatan CHP’li meclis üyesi Ruhsen Kumdalı, “Riskli olduğu resmi raporlarla kanıtlanmış bir alanda nüfus yoğunluğuna yol açacak bir kullanım kararı oluşturulması taammüden cinayet anlamını taşıyor” dedi. Kumdalı, son felaketten ders çıkarılarak bu kararın iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Kütahya Belediye Meclisi’nin 1 Şubat’ta yaptığı toplantıda, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan olarak belirlenen Gaybiefendi Mahallesi’ndeki park alanının ticaret ve konut alanına çevrilerek yapılaşmaya açılmasına ilişkin teklif görüşüldü.

Teklif üzerine söz alan CHP’li Ruhsen Kumdalı, şu uyarıda bulundu:

“TAAMMÜDEN CİNAYET ANLAMINI TAŞIYOR”

"Gaybiefendi Mahallesi 2020 ve 2021 yıllarında çeşitli kurumların etütleri sonucu taşkın nedeniyle yapı yasağı uygulanacak alan olarak tanımlanmış. 2013 yılının 17 Ekim günü o tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan olarak belirlenmiş bir alandan söz ediyoruz. Ve bu alanda ticaret konut ve benzeri kullanımlar için imar plan değişikliği yoluyla bu konut ve ticaret alanlarının yapılabilmesi amaçlanmakta. Kütahya ilinde riskli olduğu resmi raporlarla kanıtlanmış bir alanda nüfus yoğunluğuna yol açacak bir kullanım kararı oluşturulması taammüden cinayet anlamını taşıyor.”

“DEVLETİN RESMİ KURUMLARINDAN BİRİ OLAN DEVLET SU İŞLERİ GÖRÜŞ BİLDİRDİ”

Belediye Başkanı Alim Işık ise “Devletimizin resmi kurumlarından biri olan Devlet Su İşleri ve ilgili birimlerin görüşü doğrultusunda hazırlanmış olan bir düzenlemeye sizin görüşlerinize de saygı duymak kaydıyla arkadaşlarımız detaylı bir şekilde incelediler” ifadelerini kullandı.

AKP VE MHP’LİLERİN OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

İtirazlara rağmen teklif, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Konuyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na açıklama yapan Ruhsen Kumdalı, son deprem felaketini anımsatarak belediyenin bu kararından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Kumdalı, şöyle konuştu:

Kütahya Belediyesi’nin Meclis toplantısında Gaybiefendi Mahallesi’nde yer alan 5.7 hektarlık, imar planında ‘taşkın nedeniyle yapı yasağı uygulanacak alan’ olarak tanımlanan alanın, ticaret ve konut kullanımına açılması ve kaldırılan park alanına Hamidiye Mahallesi’nde yer gösteren kararına ‘taammüden cinayet’ diyerek karşı çıktım. Sayın Başkan, beni meclisi ve memur arkadaşlarımızı etki altına aldığım suçlamasıyla başlayıp, daha önce bizlerin park alanlarını kaldıran imar plan değişikliği kararları nedeniyle yargılanmamızı talep eden müfettişi de konuya dahil ederek demediğini bırakmadı."

“PARKLAR AYNI ZAMANDA DEPREM TOPLANMA ALANLARIDIR”

Aynı gece saat 04.17’de 7,7, ertesi gün ise 12.24’te 7,6’lık ardı ardına iki deprem ile inanılmaz bir felaket yaşandığına dikkat çeken Kumdalı, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Gaybiefendi Mahallesi 40 pafta 222 adada yer alan 5.7 hektarlık alan; imar planında ‘taşkın nedeniyle yapı yasağı uygulanacak alan’ olarak tanımlanmış, 17 Nisan 2013 tarihli ve 2013/4678 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘riskli alan’ olarak belirlenmiş, bu nedenle de ‘park alanı’ olarak tanımlanmış durumdadır. Jeolojik raporlarla taşkın alanı olduğu tespit edilmiş olması nedeniyle imar planında ‘yapı yasağı’ getirilen alanda 18 Ocak 2023 tarihli imar komisyonu toplantısında imar planında yapı yapılmaması gereken ve park olarak görünen bu alana ticaret, konut vb. yönünde bu bölgeye nüfus yığılmasını sağlayacak kullanımların imar plan değişikliği yoluyla yapılabilmesi ve bu alandan yok edilen park alanının da imar planında zaten ağaçlandırılacak alan olarak tanımlanmış olan Hamidiye Mahallesi 798 ada 19 parselde karşılanması hükme bağlanarak meclis onayına sunuldu ve kabul edildi. Ben şimdiye kadar imar planından bu değişiklik kararlarıyla yok edilen kaç park alanı için Hamidiye Mahallesi’ndeki ağaçlandırılacak alanın adres gösterildiğini hatırlayamıyorum. Oysa park alanları sadece çiçek, böcek, boş zaman faaliyeti değildir aynı zamanda mahallelerde deprem toplanma alanlarıdır. Deprem anında seyyar mutfak ve tuvaletlerin kurulacağı, yardımların dağıtılacağı, çadırların kurulacağı alanlardır. Bir felaket anında bu halka sizin deprem toplanma alanınız da olan parkınızı 1,5- 2 km ötedeki Hamidiye Mahallesi’ne atadık mı diyeceğiz?

“BÖLGEYE YAPILACAK BİNALARDA YAŞAYACAKLARIN VEBALİ YERLEŞİME AÇANLARIN BOYNUNDADIR”

Bunların ötesinde Kütahya’da da deprem riskinin bulunduğunu ve aynı felaketten kaçınmamız gerektiğine bir inşaat mühendisi olarak dikkat çekmek istiyorum. Biz teknik insanlar taşkın riski olan alanların taban suyunun yüksek olduğunu, yani sıvılaşma riski yüksek, bir başka ifadeyle bir deprem anında depremin kendi şiddetinden bağımsız birkaç kat daha fazla hareketlilik gösterecek yeryüzü parçası olduğu için sadece taşkın değil, deprem sırasında da diğer bölgelerden çok daha yüksek riskli bir bölge olduğu için bu tür yerlere nüfus yüklenmeyeceğini çok iyi biliriz. ‘Deprem öldürmez bina öldürür’ sözü bir gerçektir. Böylesi riskli bir bölgeye yapılacak binalarda yaşayacakların vebali bu tip alanları yerleşime açanların boynundadır. Yapı yasağı, imar planlarında boşuna konmaz. Jeolojik raporları yok sayarak, yapı yasağı olan bir bölgenin yapılaşmaya açılmasına cevaz veren herkes taammüden cinayet kararına imza attıklarının bilincine varmak zorundadır. Belediye Meclisi, bu kararı mutlaka iptal etmelidir ve Kütahya Belediyesi’nin en azından son felaketten ders aldığını görmeliyiz.”

 

Kaynak: anka