Haber: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: ADEM KARABAYIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay Defne’de ziyaretinde “Hem büyükşehir belediye başkanlarımız hem diğer belediye başkanlarımız çadır ihtiyacını karşılamak için ellerinde geleni yapıyorlar. Fakat şöyle bir sorunumuz var, çadır bulamıyoruz. Sıkıntı o. Türkiye’de çadır üretimi arzu ettiğimiz miktarda değil o nedenle büyük sıkıntı var. Hatta şu çağrıyı yaptık; ‘Kimin elinde ne çadır varsa, fiyatına bakmayacağız ve geleceğiz bütün çadırları alacağız, vatandaşın ihtiyacı var, bu çadırları vereceğiz’ diye ama yeteri kadar bulamıyorlar. Belediye başkanlarımız bazen ulaşıyorlar, alıyorlar ve onu sizlere aktarmaya çalışıyorlar” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, deprem felaketinin yaşandığı Hatay’ın Defne İlçesinde Kılıçdaroğlu Gönüllüleri Merkezi ve Büyükçekmece Belediyesi Koordinasyon Merkezini bugün ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği ve deprem sonrası ilk günden itibaren bölgede gönüllü bir şekilde çalışan yurttaş şunları söyledi:

“Antalya Toplumsal Afet Derneği, ODTÜ’lü öğrenciler ve ODTÜ İzci Kulübü ile beraber faaliyet yürütüyoruz. Buradaki sistemimiz; gelen bilgiler teyit ediliyor, teyit edilen bilgiler doğrultusunda barkod sistemiyle hızlıca kolilere götürüyoruz. Ortalama günde 200 aileye yardım ediyoruz. Köylere bakıyoruz. Samandağ’da bir aş evimiz, bir fırınımız, İskenderun’da bir ana depomuz daha var. Bütün bölgede toplam 14 tane dağıtım depomuz var. Elektrik problemimiz var. Tek problemimiz o kaldı. İlk günden beri alandayız. 8 şehirde toplamda 600’e yakın gönüllü arkadaşla beraber bütün köylere girmiş durumdayız.”

GÖNÜLLÜ: “ÇADIRKENTE GİTMEK İSTEMİYOR İNSANLAR. ÇADIRKENTLERE YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ İNSANLAR”

Kılıçdaroğlu’nun; “Talep daha çok ne” sorusuna gönüllü yurttaş; “Talep şu an çadır meselesi var. Biz Hatay’da merkezde tek bir çadır dağıtılmasını doğru bulmuyoruz geçen depremdeki en büyük problemimiz evlerin altına kurulan çadırlardan çıktı. Çadırkente gitmek istemiyor insanlar. Çadırkentlere yönlendirmeye çalışıyoruz insanları” yanıtını verdi.  Kılıçdaroğlu, gönüllülere teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu’nun ziyareti sırasında bir ODTÜ’lü öğrenci, “Kemal Bey bir maruzatım var. Turuncu yakalı arkadaşlarım var onlar hepsi buranın vatandaşı. Onlar canla başla çalıştılar. Onlara sözüm var, siz buraya geleceksiniz ve ben sizi Kemal Bey ile tanıştıracağım dedim” diye konuştu. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, gençlerle tanıştı, sohbet etti. Kılıçdaroğlu’nun “En çok neye ihtiyaç duydunuz” sorusuna gençler, “Su ve gıda” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, gençlere “Ailelerinize çok selam söyleyin, saygılarımı söyleyin, geçmiş olsun dileklerimi iletin” dedi.

“ÇADIR BULAMIYORUZ. SIKINTI O. TÜRKİYE’DE ÇADIR ÜRETİMİ ARZU ETTİĞİMİZ MİKTARDA DEĞİL O NEDENLE BÜYÜK SIKINTI VAR”

Kılıçdaroğlu ile sohbet eden bir yurttaş; “Çadır ihtiyacı karşılanmadı. İnsanların çadırkentlere gitmesi biraz sıkıntılı az derece hasar gören binalardaki insanları çadırkente gönderemiyoruz. Evini, barkını, hayvanını bırakıp çadıra gitmez. Kendi bahçesinde bir çadır kurma talebi çok, bu taleplerin karşılanmasını istiyoruz” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, yurttaşa; “Onu söyledik. Hem büyükşehir belediye başkanlarımız hem diğer belediye başkanlarımız çadır ihtiyacını karşılamak için ellerinde geleni yapıyorlar. Fakat şöyle bir sorunumuz var, çadır bulamıyoruz. Sıkıntı o. Türkiye’de çadır üretimi arzu ettiğimiz miktarda değil o nedenle büyük sıkıntı var. Hatta şu çağrıyı yaptık; ‘Kimin elinde ne çadır varsa, fiyatına bakmayacağız ve geleceğiz bütün çadırları alacağız, vatandaşın ihtiyacı var, bu çadırları vereceğiz’ diye ama yeteri kadar bulamıyorlar. Belediye başkanlarımız bazen ulaşıyorlar, alıyorlar ve onu sizlere aktarmaya çalışıyorlar. Bilmenizi isteriz. Tekrar geçmiş olsun” dedi.

Kılıçdaroğlu’na çalışmalar hakkında bilgi veren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Bunların taşlarını falan, toplatmıyoruz. Hasta ürünü restore edebilmek için tabi hem Kültür Bakanlığı hem biz hem sivil toplum kuruluşlarından, Avrupa’dan, dünyadan bütün bu tarihi eserleri ayağa kaldırmak lazım. Şehri yeni yapmak kadar en az bu da önemli çünkü şehrin kimliğini bunlar daha çok belirliyor” diye konuştu. 

Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Evren Kılcı bölgedeki çalışmalara ilişkin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi ve şunları söyledi:

“Yemek dağıtım yerimiz efendim. İstanbul’dan hazırlayarak buraya geldik. Gönüllü aşçılarımız var. Burada sayıya göre 2 bin, 3 bin vatandaşımıza, her türlü talebi karşılayabilecek, her türlü sıhhi koşullarda yemeklerimizi yapabilecek şekillerde örgütlendi arkadaşlarımız. Gecesini gündüzüne katarak da çalışıyorlar. Burada dediğimiz gibi ilk geldiğimiz zamanlarda ne yazık ki burada hiçbir şeyimiz yoktu. Belediye Başkan’ımız, Hasan Başkan’ımız bize emri verdiler biz de hiç düşünmeden buraya arkadaşlarımızla, 120 kişi ekiple geldik.

“ÇOCUK EĞİTİM ALANI, OYUN ALANI MASAL ODALARI OLABİLECEK BİR YER YAPALIM DİYE BİR PROJEMİZ VAR”

Arama kurtarma ekibi 14 can çıkardı. İki noktada yemek üretim ve dağıtım noktamız var. Buraya bir lojistik merkezimizi kurduk. Almanya’dan çocukların mesajlarıyla burada dağıtım için çocuklar diyor ki, ‘Lütfen arkadaşlarıma ulaştırın’ diyor. Oyuncaklar geliyor, o notlarla birlikte paylaştırılıyor. Yardım tırlarımız geliyor onları dağıtıyoruz. İş makinelerimizin sevkini yaptık. Bir de konteyner kent kurmak için yetkililerimizle, başkanımızla birlikte burada bir yer bakıyoruz. Bir de konteyner kent yapmak için burada çalışmamızı yapacağız. Bir de köy projemiz var. Merası içerisinde olan bir köy projesi yapalım denildi. Bir de annelerin çocukla vakit geçirebileceği, çocuk eğitim alanı, oyun alanı masal odaları olabilecek bir yer yapalım diye bir projemiz var.

“BURADA KAMYONETLERİMİZ VAR, NEREDE İMKÂN NEREDE SES GELİYORSA ORAYA GİDİP, YETİŞTİRİP KENDİLERİNE TESLİM EDİYORUZ”

Arkadaşlar gece gündüz demeden, motivasyonumuz tamdır burada, her türlü hijyen koşulları altında arkada bir tuvalet ve banyo imkânı sağladık. Burada dediğimiz gibi hijyen koşulları altında yemeklerimizi burada sunuyoruz. Burada kamyonetlerimiz var, nerede imkân nerede ses geliyorsa oraya gidip, yetiştirip kendilerine teslim ediyoruz. Allah bir daha böyle bir acıyı göstermesin.  O kadar çok bize yardım yapmak isteyen, o kadar gönüllü insanlarımız var ki, hakikaten öyle, konteyneri tuvalet ve banyo haline getirdik. Buradan hizmet etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.”

Kılıçdaroğlu, “Başkan’ım bu evlerimiz ne olacak bizim” diye soran bir yurttaşa; “Çözülecek” diye yanıt verdi.

 

Kaynak: anka