Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, internet haber sitelerinin resmi ilan alma hakkındaki yönetmelik taslağına tepki gösteren İGF Kocaeli Temsilcisi 'İnternet Gazeteleri Derneği' Başkanı Soner Kılıç, “Bu taslakta yazılı basının kartelleri mevcut reklam ve ilan pastasının paylaşımında bizleri dışarıda bırakmak istiyor" dedi.KOCAELİ (İGFA) - İnternet Gazeteleri Derneği Başkanı ve İGF Kocaeli Temsilcisi Soner Kılıç, hazırlanan ve 13 Ocak 2023 tarihinde BİK Genel Kurulunda görüşülecek olan taslak yönetmelik hakkında görüşlerini aktardı.

Başkan Kılıç, internet haber siteleri olarak bekledikleri Basın İlan Genel Müdürlüğü (BİK) Resmi İlan Yayımıyla Alakalı İnternet Haber Sitelerine Dair Hükümler yönetmeliğinin taslak yönetmeliğine göre; haber sitelerinin bulundukları illere göre 5 kategoriye ayrıldığını, Kocaeli'nin yer aldığı 3. kategoride, asgari kadro sayısı 8, günlük asgari haber sayısı 50, tekil ziyaretçi sayısı 20 bin, sayfa görüntülenme sayısı 60 bin, resmi ilan için bekleme süresi ise 24 ay olarak belirlemek istendiğine dikkati çekti.

İLAN İÇİN ÖNEMLİ ŞARTLARDAN BİRİ ÇALIŞAN SAYISI

Kılıç açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"İnternet haber siteleri olarak bizlerin resmi ilan alabilmesi için gerekli şartlardan biride kadrolu çalışan sayısı. Türkiye geneli yayın yapan ve ilan almak isteyen internet haber sitelerinin en az 32, 1’inci kategoride yer alan kurumların en az 15, 2’nci kategoride yer alan kurumların en az 12 kişi çalıştırmaları zorunlu olacakmış. 3’üncü kategori için bu sayı 8, 4’üncü kategori için 6, 5’inci kategori için ise 4 çalışan olarak belirlenmek isteniyor.

Taslağa göre internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesinin bir diğer kriteri günlük yayımlanacak asgari haber sayısı. Türkiye genelini kapsayan genel kategori için günlük en az 240, 1’inci kategori için 100, 2’nci kategori için ise 80 haber şartı öngörüldü. 3’üncü kategori için bu sayı 50 olarak belirlenirken, 4’üncü kategori için 40, 5’inci kategori için ise en az 30 haber yayımlanma şartı zorunlu tutulmuş.

GENEL KATEGORİDEKİ KURUMUN EN AZ GÜNLÜK 1,5 MİLYON GÖRÜNTÜLENMEYE ULAŞMASI GEREKİYOR

İnternet haber sitelerinin okunma oranları da ilan almanın şartları arasında yer alıyor. Buna göre Türkiye geneli kategorisinde yer alan bir internet haber sitesinin günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 500 bin, günlük asgari sayfa görüntülenmesi sayısının da 1,5 milyon olması gerekiyor. İstanbul’u kapsayan 1’inci kategori için günlük asgari tekil ziyaretçi sayısı 50 bin, görüntülenme sayısı ise 150 bin olarak belirlenirken, Ankara ve İzmir’i kapsayan 2’nci kategoride bu sayılar tekil ziyaretçide günlük 30 bin, görüntülenmede ise 90 bin olarak belirlendi. 3’üncü kategoride yer alan yayın organları için günlük 20 bin ziyaretçi ile 60 bin görüntülenme şartı, 4’üncü kategoride yer alan kurumlar için günlük 10 bin ziyaretçi ile 30 bin görüntülenme şartı, 5’inci kategori için ise günlük 3 bin tekil ziyaret ve 9 bin sayfa görüntülenme şartı öngörüldüğünü anlıyoruz.

RESMİ İLAN YAYINLAYABİLMEK İÇİN BEKLEME SÜRESİ 24 AY

Taslağa göre internet haber sitelerinin resmi ilan yayımlayabilmeleri için bekleme süresi 24 ay olarak öngörülüyor. Yani gerekli ‘asgari şartları’ sağlayabilen bir internet sitesi ilk resmi ilanını 2 yıl sonra alabilecek.

BİK’in belirlediği 2 yıllık süre sınırının ise bir istisnası söz konusu. Bir internet haber sitesi, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü veya beşinci kategoriler için belirlenmiş asgari kadro ve günlük asgari içerik sayılarının 2 katına, günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 6 katına ulaşırsa bekleme süresi 6 ay olarak uygulanacak.

TASLAK YÖNETMELİK ÇALIŞMASI DERHAL RAFA KALDIRILMALI

Taslak yönetmeliğe göre zorunlu tutulan kriterler medyayı 'tık haberciliğine' indirgeyebilecek bir tehlike içeriyor ve Türkiye fiilen "internet haber sitesi mezarlığı" olacak.

Basın alanına ilişkin düzenlemeler “kısıtlayıcı ve engelleyici” değil “düşünce ve ifade alanını genişletici” nitelikte olmalıdır. Söz konusu taslak çalışma derhal rafa kaldırılmalı ve başta internet haber sitelerinde çalışanlar ile basın örgütlerinin görüşlerinin yansıdığı bir düzenleme yapılmalıdır"

Kaynak: igf