İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ), filosuna 3 Deniz Yüzeyi Temizlik Teknesi (DYT) daha kattı. Toplamda DYT sayısı 14’e yükselirken, teknelerin Şehir Hatları bünyesindeki Haliç Tersanesi’nde üretildiği belirtildi.

İBB iştiraki İSTAÇ, bünyesine 3 DYT daha kattığını duyurdu. İSTAÇ’tan yapılan açıklamaya göre, şirketin bünyesindeki DYT sayısı 14’e yükseldi. İstanbul liman bölgesinde çalışarak gemilerin atık kontrollerini yapacak olan tekneler, Şehir Hatları bünyesindeki Haliç Tersanesi’nde üretildi.

“MÜSİLAJA MÜDAHALE EDEBİLECEK ÖZELLİKTELER”

İSTAÇ’ın açıklamasında, yeni teknelerin mevcut teknelere göre farklılıkları şöyle sıralandı:

“- Katamaran tipindeki teknelerimizde tasarım optimizasyonu yapılmış ve su altı formları mevcut teknelerimize göre daha az keskin olan hatlarda inşa edilmiştir. Böylece su altı verimliliği arttırılmıştır.

- Teknelerde 2 adet 160 KW gücünde ana makine kullanılmıştır. Böylece yeni teknelerimizin seyir hızı mevcut teknelere göre 2 knot daha yüksektir.

- Teknelerimizde bir usta gemici, bir gemici görev yapacaktır.

- Teknelerimiz müsilaja müdahale edebilecek özellikte imal edilmiştir.

- Teknelerimizin atık toplama sistemi olan konveyör sisteminin yüzey alanı genişletilerek, tek seferde daha çok atık toplaması hedeflendi.

- Tekneler, üzerine monte edilen vinç sayesinde yüzer durumda olan ağır materyalleri denizden çıkarabilecek şekilde dizayn edilmiştir.

- Yeni teknelerimiz, yaşam mahalleri mevcut teknelerimize göre daha geniş, daha konforlu, iklimlendirme sistemi daha gelişmiş ve tekne personelinin tüm ihtiyacını karşılayacak özellikte üretilmiştir.”

“ŞEHİR HATLARI TERSANESİ, ÜRETİM AĞINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEMİŞTİR”

Teknelerin Haliç Tersanesi’nde yapılmasının önemine işkin de şu bilgiler verildi:

“Teknelerin Haliç Tersanesi’nde üretilmesi, İBB iştirak şirketi olması nedeniyle, tersanenin üretim anlamındaki bilgi birikiminin tekneye uygulanması, şirketimizin de deniz yüzeyi temizlik anlamındaki bilgi birikiminin yeni teknelere uygulanması anlamında verimli bir işbirliği ortaya konmasını sağlamıştır. Şirketler arası karşılıklı dayanışma sayesinde kentimize yıllarca verimli hizmet verecek tekneler ortaya çıkmıştır. Şehir Hatları Tersanesi de ilk defa Deniz Yüzeyi Temizlik Teknesi üreterek, üretim ağına bir yenisini daha eklemiştir. Bu da ileriki dönemde belediyemize fayda sağlayacaktır.”

Kaynak: anka