İktisat ve Toplum Dergisi’nin, araştırmacıları iktisat alanındaki çalışmalara özendirmek, ülkedeki iktisat yazınının güçlenmesine katkıda bulunmak, iktisat yazarlarını desteklemek ve makalelerin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla düzenlediği İktisat ve Toplum Dergisi Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü’nün bu yılki sahibi “Eşitsizlik Yakınsaması: Dünya Sistemleri Teorisi Yaklaşımı ve Uygulaması Üzerine” başlıklı makalesiyle Altınbaş Üniversitesi’nden Yasin Kütük oldu.

Editörlüğü Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak tarafından yürütülen İktisat ve Toplum Dergisi’nin, araştırmacıları iktisat alanındaki çalışmalara özendirmek, Türkiye’deki iktisat yazınının güçlenmesine katkıda bulunmak, iktisat yazarlarını desteklemek ve makalelerin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla düzenlediği İktisat ve Toplum Dergisi Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü, bu yılki sahibini buldu.

Bu yıl beşincisi düzenlenen ödülü, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, Prof. Dr. Ercan Eren, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Prof. Dr. Osman Aydoğuş, Prof. Dr. Serdar Sayan, Doç. Dr. Ayça Ebru Giritligil, Prof. Dr. Ayça Tekin Koru, Prof. Dr. Ege Yazgan’dan oluşan jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda “Inequality convergence: A world-systems theory approach” (Eşitsizlik Yakınsaması: Dünya Sistemleri Teorisi Yaklaşımı ve Uygulaması Üzerine) başlıklı makalesiyle Altınbaş Üniversitesi’nden Yasin Kütük kazandı.

"ÜLKELER ARASINDA EŞİTSİZLİK YAKINSAMASININ OLUP OLMADIĞININ ARAŞTIRILDI"

Ülkeler arasında eşitsizlik yakınsamasının olup olmadığının araştırıldığı makalede, 1990-2018 yılları arasında, 103 ülkenin Gini katsayıları ve Palma oranlarından faydalanılmıştır. Bağımlılık Teorisi üzerine inşa edilmiş Dünya Sistemleri Teorisi’ni temel alan bir yaklaşımın benimsendiği çalışmada, yarı-çeper ülkelerin, merkez ve çeper ülkelere kıyasla, eşitsizlik bakımından daha dezavantajlı olduğu, yani daha hızlı yakınsadığı bulgulanmıştır. 

 

 

 

 

 

Kaynak: anka