Haber: EMRE SERCAN İKE / Kamera: ÜNAL AYDIN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; deprem bölgesi Hatay’ın Defne ilçesinde Hasar Tespit İletişim Ofisi kurdu. Merkezdeki AFAD gönüllüleri, günde 100’e yakın kayıt alındığını belirtti. Evindeki hasarın tespitini yaptırmak isteyen bir depremzede, “Evime geçilmiyor. İstiyorsanız buyurun bakalım. Geçiliyor derlerse temizleyip geçeceğim. Zaten eşim çadırda. Zor durumdayız” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından deprem bölgesi Hatay’ın Defne ilçesinde; Hasar Tespit İletişim Ofisi kuruldu. AFAD gönüllüsü, ofiste yürütülen çalışmalar ile ilgili ANKA Haber Ajansı’na bilgi verdi. Gönüllü şunları söyledi:

“AFAD destek veriyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu çadırların sorumlusu. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluları, Emniyet’ten 2 kişi ve AFAD’dan 2 kişi olmak üzere toplamda 6 personel görev yapıyor.

Vatandaşlarımıza ilk geldiğimiz günler, bütün mahalleleri dolaşarak bilgilendirme yaptık. Biz burada ne yapıyoruz? Öncelikle burada, üç tane deprem oldu. 6.4’ten önce burada bir hasar çalışmaları yapılmıştı. Binalar daha az hasarlıydı. Bunlar e-devlet’e işlenmişti ama 6.4 depreminden sonra binalar tekrar bir hasar aldı ve ağır hasar oluşan binalar var. Bunların tespitleri için vatandaşlar buraya geliyor. Kayıtlarını alıyoruz.

Bu kayıtları alırken de aynı zamanda AFAD’ın yaptığı yardımlarla ilgili de vatandaştan eksiklerini ve ihtiyaçlarını belirliyoruz. Hem itiraz dilekçelerini alıyoruz, hem eksiklerini… Çadırkentte kalanlarda çadır kente yönlendirmelerini, konteyner isteyenleri veya binası tamamen enkaz olmuş yardımları nereden alacağıyla ilgili bilgilendirmeleri buradan yapıyoruz vatandaşlarımıza.

İkinci deprem dediğimiz gibi merkez üssü burası olduğu için özellikle, Defne ilçesindeyiz şu anda, 6.4’lük bir deprem… Onun etkisiyle ilk depremde Maraş merkezli depremde az hasarlı olan binalar şu an ağır hasara uğrayanlar da var. Onlarla ilgili biz buradan aldığımız kayıtlarla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın personeline, bilgisayara giriliyor.

Günde ortalama, iki kişilik ekipler halinde minimumda 500 tane bina kontrolü yapıyor arkadaşlar. Bizim burada günde ortalama 100’e yakın kayıt alıyoruz. Şu anda sadece Defne ilçesinde bizim arkadaşlarımızın bulunduğu yaklaşık 28 tane çadır var, sadece Defne ilçesinde…”

Hasar tespit merkezine gelen bir depremzede ise şunları söyledi:

“Evimin durumu dışarıdan bu taraftan hiçbir şey yok gibi… Ama arka taraftan bakınca duvarlar içeri patlamış. Lavabo olduğu gibi yerde, dolaplarım hepsi yerlerde, duvarlar patlak. İkincide hepsi daha fazla patladı. Evime geçilmiyor. İstiyorsanız buyurun bakalım. Geçiliyor derlerse temizleyip geçeceğim. Zaten eşim çadırda. Zor durumdayız. İki ayağı da sakat. Hiçbir şeyi yok yani. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Allah’tan hayırlısı.”

 

Kaynak: anka