Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, limon ihracatında ton başına verileceği açıklanan 100 TL desteğin yeterli olmadığını söyledi. Doğan, “Limon üreticilerimizin zarar ettiği ürününe verilecek desteğin, ton başına en az 500 TL olması gerekirdi. Bu, en azından limon üreticilerinin ürünlerini bahçelerden toplayabilmesine imkan sağlardı. Limonların ağaçta kalmaması, bir sonraki ekim zamanı için bahçelerin zarar görmemesi için bu kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz" dedi.

Mehmet Akın Doğan, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, limonda ton başına verilecek olan 100 TL desteğin, çiftçilerin toplama maliyetinin beşte birini bile karşılamayacak oranda olduğunu belirtti. Mahsup şeklinde yapılacak desteğin çiftçilerin sıkıntılarına çözüm olmayacağını ifade eden Doğan, şunları söyledi:

"EN AZ 500 TL OLMALI"

"Yüreğir Ovası'nda genel olarak 700 bin dönümlük alanda narenciye üretimi yapılıyor. Bunun önemli bir kısmı da limonu kapsıyor. Adana, Mersin'den sonra limon üretiminde ikinci sırada geliyor. Bu ayrıntı dikkate alınarak limon üreticilerimizin zarar ettiği ürününe verilecek desteğin, ton başına en az 500 TL olması gerekirdi. Bu, en azından limon üreticilerinin ürünlerini bahçelerden toplayabilmesine imkan sağlardı. Limonların ağaçta kalmaması, bir sonraki ekim zamanı için bahçelerin zarar görmemesi için bu kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz."

Narenciye ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Adana’daki üreticilerin olumlu bir gelişme beklentisine girdiğini belirten Doğan, "Bölgemizdeki üreticilerimiz, şu anda çalışacak işçi bulmakta bile sıkıntı çekiyor. Verilecek destekle en azından işçi maliyetleri karşılansın ki ürün dalında çürümesin. Hükümetimizden destekleme oranının en az 500 TL olacak şekilde yeniden belirlenmesi bekliyoruz" dedi.

 

 

Kaynak: anka