Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

Marmaris'te 72 saattir söndürülemeyen orman yangını en büyük darbelerden birini çam balı üreticisine vurdu. Yanan alanlardan büyük çoğunluğunun dünyaca ünlü Marmaris çam balının üretildiği kızılçam ormanları olduğunu aktaran Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Özellikle Osmaniye Bayır Köyü çam balı üretiminin merkezi konumunda. Osmaniye Bayır için afet bölgesi talebimiz var. Bu konuyu sayın bakanımıza da (Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy) ilettim. Burada hızlı bir çalışma yapmaya mecburuz" dedi.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, İçmeler'deki Martı Otel'de düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, itfaiye ve orman bölge müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı orman yangınlarıyla ilgili koordanisyon kurulu toplantısının ardından ANKA Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

"8 BİN HEKTAR YANDI"

Yangının halen kontrol altına alınamadığı Marmaris'te durumun ciddiyetini koruduğunu aktaran Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Ciğerlerimiz yanıyor. Farklı noktalarda yangın devam ediyor. Kontrol altına alma çalışmalarımız sürüyor. Havanın çok kuru ve sıcak olması, rüzgarın sürekli yön değiştirmesi nedeniyle maalesef başarılı olabilmiş değiliz. Havadan müdahalenin artırılması yönünde talebimiz vardı. Sayın bakanımız dile getirdi. Bir adet daha 40 ton kapasiteli yangın helikopteri daha hizmete sunulacak. İnşallah onun da etkisiyle yangını kontrol altına alacağız. 8 bin hektarlık orman alanımızı kaybetmiş durumdayız. Bu artarak devam ediyor. El birliği içerisinde çalışmalarımızı hız kesmeden devam ediyoruz. Hepimiz tüm yetkililer görevinin başında. Tamamen yangını söndürmeye odaklıyız" dedi.

ÇAM BALI ÜRETİMİ RİSKE GİRDİ

Başkan Oktay, yanan alanlardan büyük çoğunluğunun dünyaca ünlü Marmaris çam balının üretildiği kızılçam ormanlarıyla kaplı bölgeler olduğunu aktardı. Merkezi yönetimden 'afet bölgesi' ilan edilmesi talepleri olduğunu aktaran Başkan Oktay şunları söyledi:

"Afet bölgesi talebimiz sadece Osmaniye Bayır Köyü için. Marmaris'in tamamı için değil. Bunu net bir şekilde vurgulamak lazım. Çünkü o bölge Marmaris çam balı üretiminin merkezi konumunda. Marmaris de dünyada çam balının başkenti durumunda. Oradaki kaybedilen ormanlardan sonra Marmaris çam balı ciddi anlamda riske girmiş durumda. Sayın bakanımıza da aynı şeyi dile getirdim. Osmaniye Köyü'nde çam balı ile ilgili daha hızlı bir çalışma yapmaya mecburuz. Osmaniye Köyü ile ilgili afet bölgesi talebinde bulundum. İnşallah büyüklerimiz bunu dikkate alır. Çünkü bu çam balı önemli bir tarımsal değerimiz. Ne kadar kovanın yandığıyla ilgili henüz tam anlamıyla hasar tespitlerimizi yapamadık. Osmaniye başta olmak üzere tüm bölgelerde yangın devam etmekte."

"OTELLERDE SORUN YOK"

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, şöyle devam etti:

"Ek hava araçları ve kara araçları ile kontrol altına almayı umuyoruz. Başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum, mecburuz. Marmaris Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi. Dolayısıyla burayı korumak herkesin görevi. Konaklama ve turizm sektörümüzle alakalı hiçbir sorun yok. Hiçbir misafirimiz yurt içinden ve dışından tereddüt yaşamasınlar. Otellerimiz misafirlerimizin hizmetinde, hiçbir sorun yok. Gönül rahatlığı içinde sağlıklı bir şekilde pandemi kurallarına uygun şekilde misafirlerimizin hizmetindeyiz."

 

 

Kaynak: anka