Haber: MERVE SABCIOĞLU - Kamera: FATİH NAZIM EFE

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, kedi ve köpek aşılarındaki tedarik sorunu ve piyasadaki sahte aşılar ile ilgili olarak, Türkiye'de aşı üretimi olmadığını belirtti. Eroğlu, “Covid-19 dolayısıyla karma aşıların üretiminde de bir sıkıntı oldu. Hem o hem de bizim CNP özeliğini kaybeden firmalarımızın ithal edememesi yüzünden ülkemizde arzda sıkıntı oldu" dedi.

Kedi ve köpekler için üretilen aşılarda yaşanan tedarik sorunu nedeniyle piyasaya sahte aşı sürüldüğü belirtiliyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, tespit edilen sahte aşıların kedi ve köpeklere uygulanan 'karma aşı' olduğunu ifade etti ve "Bunlar bakanlığa intikal etti. Trakya Veteriner Hekimleri Odası zaten anında bunu bize bildirdi" dedi.

Covid-19 salgının başından beri kedi ve köpek aşılarında tedarik sorunu olduğunu dile getiren Eroğlu şunları söyledi:

"Şu son bir yıl içerisinde Covid-19’dan sonra daha dorusu karma aşılarda sıkıntı yaşandı. Bunun sebebi de şu: Ülkemizde bu aşılar üretilemiyor tamamı ithal ediliyor. CNP belgesi olan firmalar tarafından ithal ediliyor. Bu firmaların belgelerinin süresi dolunca, CNP şartlarını tekrar yerine getirip süresini uzatamadığı için ithalatta sıkıntı oldu. Ayrıca dünyanın aşı üreten yerlerinde de Covid-19 dolayısıyla, daha çok Covid-19’a konsantre olunması dolayısıyla karma aşıların üretiminde de bir sıkıntı oldu. Hem o hem de bizim CNP özeliğini kaybeden firmalarımızın ithal edememesi yüzünden ülkemizde arzda sıkıntı oldu. Ama biz de üzerinde itinayla duruyoruz. Şu son birkaç aydan beri bir problem yok. Sahte aşıyla ilgili de gerekli tahkikat yapılıyor diye biliyoruz.

İyi sonuçlar doğurmaz tabii ki hayvan sağlığı açısından. Aşı yapıldıktan sonra birtakım komplikasyonları, yan etkileriyle ilgili bir tablo ortaya çıkması lazım. Biz Trakya Veterinerler Odası ile de bakanlık yetkilileri ile de detaylı görüştük. Aşı yapıldıktan sonra sağlığı bozulan herhangi bir hayvan ihbarı olmadı.

“AŞI KONUSUNDA VETERİNER HEKİMLERİMİZ HASSASTIR”

Sahte aşı bir defa o hastalığa karşı hayvanı koruyamayacağı için hayvan o hastalığa yakalanacak. Elbette şu anda bir oran vermek zor ama bunlar genelde hayvandan hayvana bulaşan hastalıklar değil. Ama hayvanın kendisi mesela bir gençlik hastalığı… Bu bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle yavrularda kullanılan aşı sahteyse ve köpeği korumuyorsa o hastalığa yakalanacak ve irtibatta olduğu diğer hayvanlara da bulaştırmış olacak. Ama bu aşıda hastalıkların tamamı bulaşıcı hastalık değil. Gençlik hastalığını bulaşıcı olduğu için örnek verdim. Karma aşı konusunda veteriner hekimlerimiz oldukça hassastır. Kullandığı aşının menşeini, bu aşının, firmanın durumunu vesaire araştırıyorlar. Bunlara dikkat ediyorlar. Çünkü neticede bir can geliyor size, hayatını da kaybedebilir aşıyı yaptığınız zaman. Veteriner kliniklerine ya da il, ilçe tarım müdürlüklerine hayvanlarını götüren vatandaşlarımızın tereddüt etmeden rahat bir şekilde aşılarını yaptırabilirler."

 

Kaynak: anka