NEDİM GÜLER

Yalova Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluk ve zimmete para geçirme olayını ihbar etmesinden üç hafta sonra, 27 Şubat 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan CHP’li Belediye Başkanı Vefa Salman, yaklaşık 20 aydır görevini yapamıyor. Salman, "Son bir dava daha açtık idare mahkemesinde. Dava şu an görülüyor. İdare mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’ndan savunma istedi 'niye Vefa Salman’ı görevine iade etmiyorsunuz' diye. Bilirkişi raporunda bu suçla uzaktan yakından alakamız olmadığı net bir şekilde yazılmıştı"  diye konuştu.

Yalova Belediyesi’nde Şubat 2020’de Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli bir personelin ortadan kaybolmasıyla başlayan yolsuzluk ve zimmete para geçirme operasyonu kapsamında Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç tutuklanırken Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman 27 Şubat 2020 tarihinde görevinden uzaklaştırılmıştı. Salman, Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada yargılanırken, verilen görevinden uzaklaştırılma kararı o günden beri 2 ayda bir güncelleniyor. Salman’ın yerine AKP’den Belediye Meclis Üyesi seçilen Mustafa Tutuk “Yalova Belediye Başkan Vekili” sıfatıyla göreve başladı.

20 AYDIR İADE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Aradan geçen yaklaşık 20 aylık süre zarfında “Yalova Belediye Başkanı” sıfatıyla parti toplantılarına katılan ve belediye başkanlık maaşının üçte ikisini almaya devam eden Salman, görevine iade edilmeyi bekliyor. Çalışmalarını kendisine ait bir ofiste sürdüren, misafirlerini burada ağırlamaya devam eden Vefa Salman, yaşanan dava süreci ve gelinen noktayla ilgili ANKA Haber Ajansı’na açıklama yaptı. 

"10 SENELİK SUÇU ORTAYA ÇIKARDIK"

İçişleri Bakanlığı’nın kendisini görevine iade etmemesinin tartışılır bir karar olduğunu kaydeden Vefa Salman, “Biz suçu Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdiğimizde tarih 6 Şubat 2020’ydi. 21 gün belediye başkanlık koltuğunda oturduğumuzda bütün belge ve bilgileri biz teslim ettik. Görevden uzaklaştırılmamızı gerektirecek delil karartma gibi bir şey de söz konusu değildi. Bu suçun çok daha gerilere gittiği, şu anda belirlenene göre 2009’a dayandığı ortaya çıktı. Biz 10 senelik bir suçu ortaya çıkarmış olduk” dedi. 

"ÖNCEKİ BAŞKAN İFADEYE DAHİ ÇAĞIRILMADI"

Cezalandırılanın kendisi değil Yalova halkı olduğunu kaydeden Salman, mücadelesine devam edeceğini şöyle anlattı:

“Bizden önceki belediye başkanı ifadeye dahi çağrılmadı. Bizim zimmetle olay vuku bulduktan sonra benim tespit ettiğim 7 yerde benzer olaylar yaşandı. Ancak hiçbirinde belediye başkanının ifadesi dahi alınmadı. Bu hukuka da aykırı, insan haklarına da aykırı. Dolayısıyla geldiğimiz noktada 5 kez Bursa’ya bağlı idare mahkemesine dava açmıştık, görüldü. İstinaf mahkemesine gitti. Son bir dava daha açtık idare mahkemesinde. Dava şu an görülüyor. Bilirkişi raporunda bu suçla uzaktan yakından alakamız olmadığı net bir şekilde yazılmıştı. İdare mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’ndan savunma istedi; 'niye Vefa Salman’ı görevine iade etmiyorsunuz' diye. Aynı şekilde biz İçişleri Bakanlığı’na başvuru yaptık. 'Görevimize bizi iade edin' diye. Anayasa Mahkemesi’ne başvuru dosyamız da hazırlandı. Bitti bitecek. Anayasa Mahkemesi’ne de hak ihlali yönünden dava açacağız”

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, kendisinin CHP’li olduğu için cezalandırıldığını ifade ederek “Belediye meclisinde iki seçimdir azınlıkta olmamız, çoğunluğun AKP’de olmasının bu durumu yarattığını açık ve net ifade etmek istiyorum” dedi.

"GİDEBİLDİĞİMİZ YERE KADAR GİDECEĞİZ"

Tarihi bir dava yaşandığını söyleyen Salman, şunları kaydetti:

“Bu dava tarihe bir vesikadır. Tarihe düşülecek bir nottur. Hukuk fakültelerinde tez olabilecek bir dava haline gelmiştir. Bunu mutlaka kitaplaştırmak istiyorum. Avukatıma da söyledim. 'Bunu ders çıkarılacak bir dava olarak bırakalım. Bu yönde de hukuksal açıdan yapılacak ne varsa hepsini yapalım. Sonuna kadar biz hakkımızı, Yalova’nın hakkını koruyalım' diye. Nereye gidilmesi gerekiyorsa gideceğiz. Gerekirse (Avrupa) İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidilmesi gerekiyorsa oraya da gideceğiz. Bu hakkın bir şekilde teslim edileceğine inanıyorum. Geç gelen adalet, adalet değildir derler ama Allah’ın da bir adaleti var. O adalet 2014 seçimlerinde de tecelli etti. Bana göre 2019 seçimlerinde de tecelli etti. Bu haksızlık, hukuksuzluk karşısında da bir kere daha tecelli edecek”

"SOKAKTA HERKES BANA BELEDİYE BAŞKANI MUAMELESİ YAPIYOR"

Makamda olmamasına karşın halkın kendisine olan ilgisinin arttığına da dikkat çeken Vefa Salman, şöyle konuştu:

“Ben zaten makamda aktif olarak bulunduğum günlerde de sokakta geçirirdim. Yine sokaktayız. Pandemi süreci biraz buna engel oldu. Seçilmiş belediye başkanıyım. Sokakta herkes bana belediye başkanı muamelesi yapıyor. O şekilde hitap ediyor. Maaşımızın 3’te ikisini alıyoruz. Bütün yasal haklarımız aynı şekilde devam ediyor. Maddi ve manevi tazminat davası açacağım. Burada önemli olan para veya maaş değil vatandaşın gerçeği bilmesiydi. Gelinen süreçte ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı.”

"BELEDİYEYİ KİMİN YÖNETTİĞİ BELLİ DEĞİL"

Salman, mevcut sürecin şu anda belediyeyi yöneten AKP’ye zarar vermeye başladığını kaydederek “Yaklaşık 21 ay oldu. Belediyeyi yönetmeyi beceremiyorlar. Horozun çok olduğu yerde sabah erken oluyor. Belediyeyi kimin yönettiği belli değil. Benim evladım gibi sevdiğim Yalova’ya çok ama çok zarar verdiler. Zarar vermeye devam ediyorlar. Çivi çakmadan makyaj yaparak durumu idare etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

 

Kaynak: anka