UĞUR İSTANBULLU

Nakliyeciler, transit geçişlerde kendilerine sorun yaşatan Kazakistan ve Rusya’yı Sarp Sınır Kapısı’nda protesto ettiler. Kazakistan ve Rusya’nın Türk TIR’larına çıkardığı engeller nedeniyle Orta Asya’ya mal taşıyamaz hale geldiklerini belirten nakliyeciler, “Kudretli devletimizin sorun çözmedeki gücünü, Türk nakliye sektörü olarak bizler de hissetmek istiyoruz” dediler.

Türkiye’nin birçok şehrinden gelen nakliye firması sahipleri, Artvin’in Kemalpaşa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısı’nda bir basın açıklaması yaptılar.

Nakliyecilerden Abdullah Özer; nakliyecilerin emeğine, ekmeğine, geleceğine sahip çıkmak ve taşıma yaptığı ülkelerde yaşadığı eşitsizliklere çözüm bulabilmek için Sarp Sınır Kapısı’na geldiğini söyledi. Özer, “Bizlere sorun yaratan ülkelere sesimizi duyurmak, bunun böyle gitmeyeceğini anlatabilmek için sadece firma sahipleri olarak buradayız” dedi.

Nakliyeciler adına açıklama yapan Burak Ay ise şunları söyledi:

“Ülkemizin dünya yollarındaki bayrak taşıyıcısı olan biz karayolu nakliyecileri, maalesef ihracat ülkesi olmamıza rağmen özellikle Kazakistan’ın sadece Türk nakliyecilere yaşattığı geçiş belgesi sorunu nedeniyle Orta Asya ülkelerine ihracatımızı taşıyamayacak hale geldi.

Koronavirüs nedeniyle Türkmenistan’ın tüm kara sınır kapılarını kapatmasıyla Türkmenistan Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’a yapılan tüm taşımalar, mecburen Kazakistan üzerinden yapılmak zorunda kaldı.

Dünya Ticaret Kanunu’na göre hiçbir ülke transit geçişlerde kısıtlama yapmazken kanunların ötesinde Türk dünyasının üyelerinden olan Kazakistan’ın diğer Türk dünyası üyesi olan biz Türk nakliyecilerine karşı bu uygulaması, kabul edilemez.

Kazakistan’ın Türk nakliyecilere transit geçiş belgesini sadece Hazar Ro Ro şartı ile vermesi, Türk araçlarına ortalama 3 bin dolar ek maliyet getirdi ve diğer ülke nakliyecileri ile rekabet edemez duruma düşürdü.

Kazakistan’ın bu uygulamalarına ek Rusya da gümrüklerindeki inşaatı sebep göstererek, transit geçecek Türk nakliyecilerin sadece Azerbaycan üzerinden ülkesine gelmesine izin veriyor. Özetle hem Rusya hem de Kazakistan, Türk nakliye sektörünün Orta Asya ülkelerine çalışmaması adına ellerinden geleni yapıyor.

Rusya ve Kazakistan’ın Türk nakliyecilerine karşı bu uygulamalarını asla ve asla kabul etmiyoruz. Bizler, ihracat ülkesi olmamıza rağmen ülkemize yüksek oranda boş olarak yük almaya gelen hiçbir ülke nakliyecilerini bu tür uygulamalara maruz bırakmıyoruz. Buradan özellikle Kazakistan yetkililerine seslenmek istiyoruz; biz, eşitlik istiyoruz. Ekmeğimizi böleriz lakin ekmeğimizin hepsini elimizden almaya çalışanlar da müsaade etmeyiz.

Türk dünyasının üyesi Kazakistan yetkililerinden ve Türk dünyasının Aksakalı olan Sayın Nur Sultan Nazarbayev’den en kısa zamanda olaya müdahale ederek Türk nakliyecilerine yaşatılan eşitsizlikleri düzelteceklerini umuyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a seslenmek istiyoruz; Taşıma yaptığımız ülkelerde sadece Türk plakalı araçlara yaşatılan eşitsizlikler nedeniyle yüzlerce firma, çalışabilmek adına sektör göçü yaparak yabancı plaka araç alıyor, yabancı ülkelerde firma kurmak zorunda kalıyor. Bizler, Türk plakalı araçlarla ihracatımızı dünyanın her ülkesine taşımak istiyoruz. Ülkemizin her bölgesinden yaşadığı eşitsizlikleri duyurmak amacıyla sarp sınır kapısına gelen Türk nakliyeci arkadaşlarımız, bayrağımız altında toplandık bir çözüm arıyoruz.

Rusya’dan ülkemize gelecek turistler için konulan uçuş yasağına bile devletimiz kısa zamanda çözüm buluyorsa kudretli devletimizin, sorun çözmedeki bu gücünü Türk nakliye sektörü olarak bizler de hissetmek, görmek istiyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Özer Nakliyat Sahibi Abdullah Özer

* Nakliyeci Burak Ay

 

Kaynak: anka