Türk Metal Sendikası, özelleştirilmesine karşı olduğunu açıkladığı anonim şirkete dönüştürülen Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu’ndaki üyelerinin dönüşüm sonrasında da kamu işçisi olarak çalışmaya devam edeceğini bildirdi. Türk Metal, bu konudaki taleplerini eylem yapmadan gerçekleştirdiği için AKP iktidarına teşekkür etti.

MKE’de örgütlü Türk Metal Sendikası, MKE’nin şirketleştirilmesi sürecine ilişkin yazı bir açıklama yaptı. Açıklamada; “Türk Metal, geçmişte olduğu gibi bugün de MKE’nin özelleştirilmesi, fona devredilmesi ya da buna benzer girişimlerle kamunun elinden çıkarılmasına kesin olarak karşıdır ve karşı olmaya devam edecektir” denildi.

Sendikanın konuya ilişkin önerilerinin Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve TBMM Milli Savunma Komisyonu’na iletildiği aktarılarak kaydedilen açıklamada; “Sonuç olarak; sendikamızın girişimleri sonucunda kanun teklifine, ‘şirket, şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıkları; satış, kiralama, işletme hakkının devri ve/veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli veya yabancı özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilemez’ hükmü konulmuş ve kanun teklifi komisyondan bu haliyle geçmiştir. Böylece MKE’nin Hazine’de kalması ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı bir kamu işyeri olması sağlanmıştır” denildi.

"KAMU İŞÇİSİ OLARAK GÜVENCE ALTINDA"

MKE çalışanlarının iş güvencesinin, toplu iş sözleşmesi çerçevesinde ‘kamu işçisi’ olarak güvence altına alındığına dikkat çekilen açıklamada; MKE işçilerinin toplu iş sözleşmesi hükümlerine bağlı çalışmaya devam edeceği; belirli süreli sözleşmelerle çalışmanın önüne geçildiği belirtildi.

MKE’nin ‘kamu kuruluşu’ niteliğinin korunmasının önemine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Eylemi, alanlara çıkmayı, direnmeyi işçi sınıfı için meşru bir hak olarak gören Türk Metal, buna gerek kalmadan bu önemli sorunu masada müzakereyle çözme başarısını göstermiştir. Sendikamız, bu süreçte taleplerimizi dikkate alan, istediğimiz düzenlemeleri yerine getiren iktidardan muhalefete tüm Milli Savunma Komisyonu üyelerine teşekkür etmektedir.”

Kaynak: anka