Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, ülke gündemini meşgul eden asgari ücret zammı, 3600 ek gösterge ve EYT ile ilgili basın açıklaması yaptı. Kahvaltılı toplantıda konuşan Başkan Pars, emeklilerin gündemdeki yerlerini alması gerektiğini savundu.Mehmet ÇETİNKAYA / BURSA İNTERNET GAZETESİ (BİG) Emeklilerin sefaletle mücadele ettiğini belirten Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emeklilerin de gündem içinde olması gerektiğini kaydetti. Emeklinin dayanacak gücü ve sıkacak dişinin kalmadığını söyleyen Pars, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz verdiği 3600 ek göstergenin bir an önce tüm memur ve emeklilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi yönündeki beklentilerini yineledi.

"EYT'LİLERİN EMEKLİLİK DÜZENLEMELERİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI"

"Asgari ücretin, yaşadığımız hayat şartlarına uygun şekilde artışı sağlanmalıdır" diyen Başkan Pars, "Kanunların geriye doğru işletilmesinden kaynaklı mağduriyet yaşayan EYT’lilerin de emeklilik düzenlemeleri bir an önce yapılmalıdır. Katılıyoruz ancak bu gündemin içinde emekliler de olmalıdır diyoruz. Başta intibak olmak üzere emeklilerin çözüm bekleyen birçok sorunu olduğu unutulmamalıdır" dedi.

TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamların, aylıkları düşük olan emeklileri her geçen gün daha çok mağdur ettiğini ifade eden Kenan Pars, "Mart 2020 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından en düşük emekli aylığı 1.500 TL’ye yükseltilmişti. Yapılan bu düzenlemede 1.500 TL taban aylık olarak belirlenmeyip, aylığı 1.500 TL’den az olanların aylıklarının hazine tarafından 1.500 TL’ye tamamlanması şeklinde. Şayet bu düzenlemede en düşük emekli aylığı olarak belirlenen 1.500 TL taban aylık olarak belirlenmiş olsaydı, en düşük emekli aylığı bugün TÜİK’in açıkladığı TÜFE oranlarına göre 1.864,10 TL, yüzde 4 ek ödemeyle birlikte 1.938,67 TL olacaktı" diye konuştu.

"ŞARTLAR KARŞISINDA SEYYANEN ZAM ŞARTTIR"

Rakamlar üzerinden kıyaslama yapan Pars, Nisan 2020’de en düşük emekli aylığı olarak ödenmeye başlanan 1.500 liranın o günün dolar kuruyla 220 dolar olduğunu anımsatarak, "Bugün 220 Dolar 2.237TL ediyor. Bir başka kıyaslamayla 1.500 TL o günün gram altın fiyatı 3,94 gr altına karşılık gelirken, bugün 3,94 gr altın 2.400 TL’ye karşılık geliyor. Bilhassa gıda ürünlerinde yaşanan enflasyon karşısında emeklilerin alım gücü kalmadı. Faturalarını bile ödeyemez duruma geldi. Şu anda 4 aylık enflasyon TÜİK’in inandırıcı olmayan verilerine göre yüzde 6,72. Ocak 2022’de emeklilerin alacağı zam oranı yüzde 9-10 civarı olacağını varsayalım. Yüzde 10 artışla bile en düşük emekli aylığı 1.500 TL’yi geçemeyecek.  Emekli aylıklarına seyyanen zam yapılması, iyileştirmeler yapılması şart olmuştur" diye konuştu.

Emekliler adına ilgililere seslenen Kenan Pars, "Emeklilerin sıkıntılarını ertelemeyin, görmezden de gelmeyin" çağrısında bulundu.

Kaynak: igf