CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon'un Of ilçesinde çay üreticilerini ziyaret etti. Kaya, iktidara, "4 lira olarak açıkladığınız çay, bugün 2,4 liraya satılıyor" diye seslendi. Çay üreticisi bir vatandaş ise "Bize bin lira para kaldı. Buradaki bin lira fark, benim market param. Benden bunu aldınız, benim market paramı aldınız. Bu bin lirayla biz markete gidip alışveriş yapıyoruz, gökdelen dikmiyoruz ki" dedi.

Ahmet Kaya, Oflu çay üreticilerinin sorunlarını dinledikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir çay bahçesinden seslendi. Kaya, "Siz de bir çay üreticisisiniz ama çay üreticisi kan ağlarken kulaklarınızı tıkamışsınız, gözlerinizi kapamışsınız, bu sesi duymuyorsunuz. Çay üreticileri kan ağlıyor" diye konuştu. Kaya, açıklamasında şunları kaydetti;

"ÜRETİCİYE ZULMEDİLİYOR"

"İktidar, bu yıl yaş çayın fiyatını 4 lira olarak açıkladı. Bunun 3 lira 87 kuruşu çay fiyatı, 13 kuruşu da desteklemeyle beraber 4 olarak çay fiyatı açıkladılar. Birçok yerde maalesef kota ve kontenjan nedeniyle 4 lira olarak açıklanan çayımız maalesef 2,3 liraya, bir yerde 2,2 liraya alınıyor. Ortada çok büyük bir haksızlık var, üreticinin hakkı yeniyor. Buradan iktidara sesleniyorum. Bu çayın fiyatını 4 lira olarak açıklamadınız mı? 4 lira olarak açıkladığınız çay bugün 2,4 liraya satılıyor. Üreticinin alın teri, emeği elinden yok pahasına alınıyor. Üreticiye zulmediliyor.

Gelirken otun fiyatını sordum. İneklerimize yedirdiğimiz otun fiyatı 2,5 lira. Ama milli ürünümüz çayın fiyatı maalesef 2,4 lira; yazıktır, günahtır. Sayın Erdoğan, siz de bir çay üreticisisiniz ama çay üreticisi kan ağlarken kulaklarınızı tıkamışsınız, gözlerinizi kapamışsınız, bu sesi duymuyorsunuz. Çay üreticileri kan ağlıyor."

Çay üreticisi bir vatandaş ise şunları söyledi:

"2 BİN 600 LİRA OLAN GÜBRE BUGÜN 4 BİN 100 LİRA OLMUŞ"

“Buradan Sayın Cumhurbaşkanı’ma sesleniyorum. Bu sene 2 lira 40 kuruşa çay satıyoruz. Dün gübrenin fiyatını sormaya gittim. 2 bin 600 liraya alıp çaylığıma vurduğum gübre, şu anda 4 bin 100 lira. Bugün 4 bin 100 lira olan gübreyi benim Mart’ta kaç paraya alacağım belli değil. Ben, kaç ton çay satıp da bir dahaki seneye para biriktirip nasıl gübre alacağım? Siz bu çaya 4 lira dediniz, bize 400 kilo kota verdiniz. 10 dönümün sadece yarısından biraz daha azını ÇAYKUR’a veriyoruz.

"GEÇEN SENE 2,80'DEN AŞAĞI ÇAY SATMADIM. GEÇEN SENEDEN BU SENEYE ÜLKEDE NE DEĞİŞTİ"

Bugün özel sektöre çay daha ucuz satıldığı için özel sektör bizden çayımızı almıyor. Bu çayın maliyeti yaprağında 24 lirayken ÇAYKUR 20 liraya çay satıyor. Adam da müstahsile, ‘Benim senin çayına ihtiyacım yok’ diyor. Adamın fabrikasında aldığı bir ton kömür 250 dolar. Geçen sene 135 dolara aldığı kömür 250 dolar olmuş. ‘Onu almam, 20 liraya çay alırım. Makinam kırılmaz, kömüre 250 dolar vermem, işçi maliyetim yok, sigorta primleri almış başını gidiyor’ diyor. Geçen sene ben 2,80’den aşağı çay satmadım. Geçen seneden bu seneye bu ülkede ne değişti?

"BENİM MARKET PARAMI ALDINIZ"

Ahırda dört tane mal bakıyorum. 165 liraya yemin soğanını aldım. 1 ton çay satıyorum, ATM’den para çekiyorum, İyidere’den Of’a gidemiyorum, para bitiyor. Biz bu çayı, sene üç kere kesiyoruz. Kışın kar yağdığı zaman bu çaylıklar bize çay vermiyor. Ama elektrikçi geldiği zaman benim elektriğimi kesiyor. Şu adam gurbete gelmiş, bin liraya çay kesiyor. 2 lira 40 kuruşa bir ton çay satacağım. Çık onun bin lirasını, bin 400 lira kaldı. Adamın yemeği var, arabacıya para veriyoruz, gübresi var… Bize bin lira para kaldı. Buradaki bin lira fark benim market param. Benden bunu aldınız, benim market paramı aldınız. Bu bin lirayla biz markete gidip alışveriş yapıyoruz, gökdelen dikmiyoruz ki.”

CHP'li Kaya da "Millet İttifakı'nın iktidarında bir Çay Kanunu'nu hayata geçireceğiz, çaya taban fiyat getireceğiz, o taban fiyatın altında çay alınmasına müsaade etmeyeceğiz. Üreticinin alın terine, emeğine, hakkına sahip çıkacağız" dedi.

Kaynak: anka