CHP milletvekilleriyle dertleşen Trabzonlu balıkçılar, gemi statüsünde ruhsatlandırılan takalarına yüksek miktarda para cezaları yazılmasından yakındı. Bir balıkçı, “Bize gemi statüsünden ceza yazıyor. Bizi gemi statüsünden çıkarın, balıkçı statüsüne koyun, ona göre cezamızı kesin. Biz niye 2 bin lira 4 bin lira ceza veriyoruz” derken bir diğer balıkçı, "Şu an denize gidip de oltayla yemeklik tutacak balığımız yok" diye konuştu.

Balıkçıların sorunlarını dinlemek üzere 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda demir alan CHP Gemisi, iki gündür Trabzon’da. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, bugün Trabzonlu balıkçılarla dertleşti.

“TARIM TOPRAĞINI DENİZE DÖKÜYORUZ"

Bir balıkçı, “Tarım toprağını denize döküyoruz, niye? Plaj yapıp Trabzon’u denizle buluşturacaktık. 500 metre daha denizden uzaklaştık. Nerede Trabzon’u denizle buluşturacaksınız? Avlanma izni vermiyorsunuz; liman sınırları belli; bu adam nereye gidecek” dedi.

Başka bir balıkçı ise “Kendi suyumuzu kuruttuk. Onun için farklı yerlere açılıyoruz. Niye ben gidip elin adamına yalvaracağım, ‘Benim balıkçım buradan balık tutsun’ diye. Niye ben Rusya’ya muhtaç olacağım. Şu an denize gidip de oltayla yemeklik tutacak balığımız yok. Kıraça balığının standartların altında tutulması yasak ama pazarlarda satılıyor; göz yumuluyor. Barbunya, hamsi yasağı var. Mezgitin yasağı yok. 2021 yılında bir mezgitin yavrulama sistemini kuracak bir laboratuvarımız yok” dedi.

"TAKALARA GEMİ STATÜSÜNDE CEZALAR YAZILIYOR"

Takaların gemi olarak ruhsatlandırıldığını belirten bir diğer balıkçı da “Bize gemi statüsünden ceza yazılıyor. Bizi gemi statüsünden çıkarın, balıkçı statüsüne koyun ona göre cezamızı kesin. Bize keseceğiniz ceza, 100-200 lira olması lazım. Biz niye 2 bin lira, 4 bin lira ceza veriyoruz” dedi.

"BİR BALIKÇI DENİZE ÇÖP ATSA, CEZALAR 500 LİRAYI BULUYOR” 

CHP Trabzon Milletvekili Kaya, balıkçılarla gerçekleştirdikleri sohbet sonrası yaptığı yazılı açıklamada ise şunları kaydetti:

“Kıyı balıkçılarımız, ‘Şu anda denizimizde tutacak yemeklik balığımız yok’ diye isyan ediyor. Tutulması yasak balıkların tutulup pazarlarda satılmasına göz yumuluyor. Hamsi, kalkan yasakları var ama mezgit yasağı yok. 2021 yılında bir mezgitin yavrulayacak sisteminin kurulacağı bir sistemimiz yok. Hem yasak koyuyorsun hem sattırıyorsun. Denetimi yapamıyorsan yasak koyma, serbest bırak. Taka sahiplerine gemi statüsünde oldukları için gemi statüsünden ceza kesiyorlar. Kıyılarda yapılan bilinçsiz dolgular balıkların yaşam alanlarını mahvediyor.”

BALIKÇI ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

Balıkçıların sorunlarını dinleyerek bir rapor haline dönüştüreceklerini söyleyen Kaya, “Bu raporu tamamlayınca bir Balıkçı Çalıştayı düzenleyeceğiz. Bu çalıştayda raporumuzda yer alan sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi açıklayacağız. Av fiyatları artmış balıkçıya sahip çıkan kimse yok. Balıkçıyı, ceza kesilip para toplanacak bir kaynak olarak görüyorlar. Şehrin bütün kanalizasyonu denizlere akıyor, bir denizci denize ufacık çöp atsa cezası 300-500 milyarı buluyor. Her tarafa çiftlik, her tarafa dolgular yaparsak denizde balık kalmaz.”

 

Kaynak: anka