CANSU TİMUR

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı - Eylül 2021 Raporu’na göre; kadına yönelik aile içi şiddet yüzde 57,9 oranında eşler tarafından uygulandı. Saldırganlar arasında eşleri yüzde 16,9 oranla diğer aile üyeleri takip etti. Raporda, “Şiddet, en güvenli yer olduğu varsayılan ev içerisinde, kadınların hayatlarını paylaştıkları eşler ve diğer aile bireylerinden geldi” değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı - Eylül 2021 Raporu’na göre; ; 1-30 Eylül tarihleri arasında federasyona şiddetle ilgili 533 çağrı geldi. Bunlardan 199’u “vaka dosyası” haline getirildi. Çağrılardan 130 arama ile ilgili hukuki bilgilendirme yapıldı, 59 çağrı ise karakola yönlendirildi.

Ağustos ayında 24 çağrıda “sığınak talebi” iletilirken, bu rakam eylül ayında 36’ya çıktı. 9 aramanın ise “acil müdahale gerektiren vaka” olarak değerlendirildiği görüldü.

Rapora göre; çağrıların 90’ı İstanbul, 20’si İzmir, 17’si Aydın, 16’sı Sakarya, 14’ü Ankara ve 12’si Bursa’dan geldi. Hattın hizmete girdiği 15 Ekim 2007’den 1 Ekim 2021’e kadar toplam 80 bin 706 kişi başvuruda bulundu.

Gelen çağrılara göre; saldırganların yüzde 57,9’u eş, yüzde 16,9’u aile ve yüzde 4,4’ü akrabaydı. Üç çağrı ise yurt dışından geldi. Almanya’dan 1, Libya’dan 1 ve Kıbrıs’tan 1 arama geldi.

İHBARLARIN YÜZDE 40’I FİZİKSEL ŞİDDET

Rapora göre; eylül ayında hatta gelen çağrılardan yüzde 40’ı fiziksel, yüzde 38,72’si psikolojik, yüzde 9.36’sı sosyal, yüzde 6,38’i cinsel, yüzde 5,53’ü ise ekonomik şiddeti ihbar etti

"KADINLAR EN ÇOK EN YAKINLARINDAKİ ERKEKLER TARAFINDAN ŞİDDETE UĞRAMAKTADIR"

Raporda, şu değerlendirmeler yapıldı:

“Acil yardım hattına gelen çağrılar göstermektedir ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramaktadır. Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğunu varsayılan ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşler ve diğer aile bireylerinden geldiğini göstermektedir. Eşler yüzde 57,9 oranla saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır. Eşleri, yüzde 16,9 oranla ile diğer aile üyeleri takip etmektedir.

"DUYGUSAL İLİŞKİLERİNİ BİTİRMEK İÇİN ŞİDDETE MARUZ KALMAKTADIRLAR"

Bu duruma ek olarak, bu ihbarlar göstermektedir ki, kadınlar eşleri ve ev içerisindeki birinci derece akrabaları dışındaki şahıslar tarafından da şiddete uğramaktadır. Arada bir evlilik bağı olmadan da kadınlar duygusal ilişki içerisinde oldukları ya da duygusal ilişkilerini bitirmek istedikleri erkeklerin şiddetine maruz kalmaktadırlar.

Çağrılarda kadınlar eski eşlerinden, eski erkek arkadaşlarından ya da erkek arkadaşlarından gördükleri şiddeti ihbar etmişlerdir. Bunların dışında komşu, eşin ailesi, diğer akrabalar da acil yardım hattına gelen şiddet ihbarlarında saldırganlar arasında belirtilmiştir.”

Kaynak: anka