Türk Hava Yolları'nın (THY) iştiraki Turkish Cargo, yıl sonuna kadar 46 destinasyonda ihracatçılara ait genel kargo, yumurta, yaş meyve-sebze ve balık taşımalarında yüzde 10 ila yüzde 35 aralığında indirim uygulayacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Türk Hava Yolları (THY) arasında hava kargo alanında iş birliği protokolü imzalandı. Burada konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, lojistiğin dış ticaretin en belirleyici ögesi haline geldiğini belirterek, "Ülkelerin lojistik imkân ve kabiliyetleri, rekabet güçlerinin en önemli bileşeni olarak dış ticaret ve kalkınma politikalarının temelinde yer almaktadır. Son dönemde yaşanan küresel salgın koşulları ise lojistikle ilgili stratejilerin yeniden tasarlanmasını zorunlu kılmıştır. Bu çerçevede, bu protokol anlam ve önem taşıyor" dedi. 

Türkiye'nin dünyanın en önemli lojistik üslerinden biri olma potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Muş, bakanlık olarak bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

"İHRACATIMIZIN YÜZDE 7,5'İ, İTHALATIMIZIN İSE YÜZDE 17,9'U HAVA YOLUYLA TAŞINMIŞTIR"

Bakan Muş, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl Merkez Bankası verilerine göre, yük taşımacılığında 8 milyar dolar düzeyindeki ithalatımıza karşılık, ihracatımız 10,7 milyar dolara ulaşmıştır. Burada net ihracatçı pozisyonundayız. Bu noktada temel hedeflerimiz, ülkemizin lojistik kabiliyetlerinin en etkin şekilde kullanılmasını sağlamak, Türkiye'nin lojistik hizmet ticaretinden aldığı payı artırmak ve ihraç mallarımızın rekabetçi fiyatlarla en hızlı sürede ihraç pazarlarımıza ulaşmasını sağlamaktır.

Hava yolu taşımacılığının dış ticaretimizdeki payı son 20 yılda önemli oranda artmıştır. Bu çerçevede, 2020 yılı itibarıyla ihracatımızın yüzde 7,5'i, ithalatımızın ise yüzde 17,9'u hava yoluyla taşınmıştır. Ocak-Temmuz 2021 döneminde ise ihracatımızın yüzde 8'i hava yoluyla taşınırken, bu yolun ithalatımızdaki payı yüzde 10'dur. Bakanlık olarak ihraç ürünlerimizin taşınmasında hava yolu ve demir yolu taşımacılığının payının artırılmasına büyük önem veriyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bu alanda eşgüdüm içinde çalışıyoruz. Bu noktada, dünyanın en hızlı büyüyen hava kargo markası olan Turkish Cargo, gelişmiş altyapı ve filosuyla ülkemizdeki hava yolu taşımacılığının ilerlemesi ve dış ticaret taşımalarımız açısından önemli rol oynayacaktır.

"YÜZDE 10 İLA YÜZDE 35 ARALIĞINDA İNDİRİM UYGULANACAK"

Bugün imzalanan mutabakat zaptıyla da Turkish Cargo tarafından, yıl sonuna kadar 46 destinasyonda ihracatçılarımıza genel kargo, yumurta, yaş meyve-sebze ve balık taşımalarında yüzde 10 ila yüzde 35 aralığında indirim uygulanacaktır. İhracatçılarımızın ihtiyaç duyduğu sektörleri içeren ve hava yolu taşıma maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak bu anlaşmanın ihracatımız üzerinde olumlu etki yaratacağı aşikardır."

 

Kaynak: anka