KERİM UĞUR

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi, Tasarruf Genelgesi'yle kamu kurumlarında gazete alımının yasaklanmasını protesto etti. "Haberden tasarruf olmaz" sloganıyla yapılan basın açıklamasında, "Acilen bu genelge geri çekilmelidir" denildi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan Tasarruf Genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarında günlük gazete alımının yasaklanması tepkilere neden oldu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), İstanbul, TBMM basın kapısı, Adana, Mersin ve Eskişehir'de protesto kararı alırken, İzmir'de de Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önünde basın açıklaması yapıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi “Haberden, bilgiden tasarruf olmaz” sloganı ile genelgenin geri çekilmesi için hükümete çağrı yaptı.

TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, “Bu genelge yerel gazetelere çok sıkıntılı süreçler yaşatacak. Yerel gazeteler halkın sesidir yerel basının sesini kesmek demokrasiye indirilecek en büyük darbedir. Pandemi sürecinde gazeteci arkadaşlarımız canlarını riske atıp sokağa indiler. Bu süreçte destek beklerken hükümetten gazete alınmasın diye tasarruf genelgesi çıktı. Acilen bu genelgenin geriye çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

"MEDYAYA ÖLÜMCÜL DARBE"

Başkan Hüner'in konuşmasının ardından TGS İzmir Şube Başkan Yardımcısı Esra Kapar yazılı açıklamayı okudu. Açıklamada şöyle denildi:

"Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır. Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilanlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hale gelecektir.

"DEVEDE KULAK BİLE OLMAZ"

Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümetin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz.”

Kaynak: anka