CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Bütçenin yüzde 3’ünü gençlere ayırmışsınız, gelmiş burada bakanım diye oturuyorsunuz, zahmet etmeseydiniz Sayın Bakan. Gençliği de bakanlığın adından çıkarsaydınız hem siz kurtulurdunuz, hem gençler kurtulurdu. Tabelasını da getirdim. Buyurun spor bakanlığı” dedi ve “gençlik” ibaresinin olmadığı “spor bakanlığı” yazan dövizi gösterdi. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Sayıştay raporlarında 103 milyon hangi dernek ve vakıflara ayrılmıştır” diye sordu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Yalancısın” dedi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, “Onlara yalancısınız diye itham etme lüksünüz yok” uyarısını yaptı.

TBMM Genel Kurulu’nda 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmeleri ikinci gününde devam ediyor. Bugün TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kesin hesapları ve bütçeleri ele alındı. AKP, İYİ Parti, MHP, HDP’nın ardından son grup olarak CHP Grubu konuşmalarına geçildi. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Gençlik ve Spor Bakanlığı üzerine konuştu.

Aysu Bankoğlu, gençlik politikalarını eleştirdi ve konuşmasının sonunda ‘gençlik’ ibaresinin olmadığı ‘Spor Bakanlığı’ yazan dövizi kaldırdı. Bankoğlu, şöyle konuştu:

“Gençlik politikalarıyla sürekli eleştiriliyorsunuz, ‘siz bana mısın’ demiyorsunuz. Genç işsizliği bugün yüzde 25’e çıktı, üniversitelilerin işsizlik oranı yüzde 14 oldu. ‘Dünya standardı’ diyorsunuz. Dünya standardını bir deneyimleyin, o yurtlarda bir kalın; 19 lirayla karnınızı doyurmayı, 650 lirayla bir ay geçinmeyi deneyimleyin mesela. Öğrenci kredilerden yüksek faizler alıyorsunuz. ‘Silin’ diyoruz silmiyorsunuz. Gençler yurt bulamıyor. Beyin göçü var, onlara da ‘gezmeye gidiyor’ diyorsunuz. Pes diyorum gerçekten. Gençlerin gezecek parası yok. Gençler göçüyor arkadaşlar. Genç işsizliği deyince topu Çalışma Bakanlığı’na atıyorsunuz. Boğaziçi’nde öğrencileri tutukladınız. Yurt eylemlerinde öğrencileri parklarda kovaladınız. Gençler ifade özgürlüğünün olmamasından şikayetçiler. Parası olmadığı için inşaatta çalışan tıp öğrencisi Remzi, hayatını kaybetti. Bu da mı sizi ilgilendirmiyor? Bu ülkede beyin göçü var, ifade özgürlüğü yok, gelecekleri yok. Bütçenin yüzde 3’ünü gençlere ayırmışsınız, gelmiş burada bakanım diye oturuyorsunuz, zahmet etmeseydiniz Sayın Bakan. Gençliği de bakanlığın adından çıkarsaydınız hem siz kurtulurdunuz, hem gençler kurtulurdu. Tabelasını da getirdim. Buyurun spor bakanlığı.”

KARABAT: 50 BİN 154 GENÇ BELKİ DE UÇAĞA İLK KEZ ÜLKEYİ TERK ETMEK İÇİN BİNDİLER

Özgür Karabat, “Hepimiz haberlerde geçim sıkıntısına tanıklık ediyoruz. Elbette bu sorumluluk AKP’ye ait ama bizim de sorun çözmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bir umudumuz her şeye rağmen sizsiniz değerli gençler. 73 bin öğrenci yurtsuz kalmış. 1 milyon 73 bin genç iş bulma ümidinden vazgeçmiş. 5 buçuk milyon genç, KYK borçlusu. 50 bin 154 genç, ülkeyi terk etti. Belki hayatlarında ilk uçağa bu ülkeyi terk etmek için bindiler. Buna ilişkin hiç sorumluluk hissetmiyor musunuz” diye sordu. Konuşmasının sonunda kep gösteren Karabat, “Bu kep değersizlik hissiyle atılıyor” dedi.

TBMM BAŞKANVEKİLİ AKAR, BAKAN KASAPOĞLU’NU UYARDI

Mustafa Adıgüzel, “Sayıştay raporlarında 103 milyon hangi dernek ve vakıflara ödenmiştir” diye sordu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Yalancısın” dedi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, “Sayın Bakan, buradaki bütün arkadaşlar milletvekili, halk tarafından seçilen insanlar. Onlara yalancısınız diye itham etme lüksünüz yok. Böyle bir hitapta bulunamazsınız” dedi.

Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beş dakika konuşmamıza müsaade etmiyor. Bunun sebebi. Saray’daki tek damat Berat değil. Sayın Kasapoğlu da damat kontenjanındandır. Ama Kasapoğlu bilmiyorsa, öğrenecek. Bu tek adam devletinde saraylarda ve koltuklarda damat kadrosundan karşılık görmüş olabilirsin. Ama bu milletin nazarında, damat olmanın devlette makam sahibi olmaya öncelik olduğu günler 100 sene önce 1920’de, bu Meclis açıldığında kapandı beyler bunu da öğreneceksiniz.”

Kaynak: anka