Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov ile görüşen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kırgızistan ve Tacikistan arasında yaşanan sorunların kalıcı çözümü için adımlar atılmasını temenni ettiğini belirterek, “Biz bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Gerek kalıcı bir çözümün sağlanması konusunda gerek arabuluculuk gerekse yaşanan olaylardan zarar gören kardeşlerimizle ilgili olarak. Bu konuda elimizden geleni yapacağız” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’te Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov ile görüştü.  TÜRKPA’nın Türk coğrafyasında parlamenterlerin diplomasi ayağında önemli bir işlevi olduğunu belirten Şentop, Kırgızistan ve Tacikistan arasında tartışmalı sınır bölgesinde çıkan çatışmaya işaret etti.

Şentop, Kırgızistan ve Tacikistan arasında kalıcı barışın sağlanması gerektiğini vurgularken şunları söyledi:

“Son aldığımız bilgilere göre Kırgızistan ve Tacikistan arasında bir ateşkes ilan edildi, inşallah bu kalıcı olur. Kırgızistan ve Tacikistan, ikisi de dost ve kardeş ülkemiz. Yaşanan sorunların kalıcı çözümü için adımlar atılması temennimiz.  Türkiye olarak biz bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Gerek kalıcı bir çözümün sağlanması konusunda gerek arabuluculuk gerekse yaşanan olaylardan zarar gören kardeşlerimizle ilgili olarak… Bölgeye insani yardım ve destek konusunda ben zaten Kızılay Dernek Başkanımızla da konuştum. Bölgeyle irtibatları ve çalışmaları var. Bu Ramazan ayında iki Müslüman ülkenin iki dost kardeş ülkenin bu şekilde bu noktaya varacak bir çatışma içerisine girmesi çok üzücü. Daha önce de benzer şeyler aynı sebeplerce yaşanmıştı bu bölgede. Kalıcı bir şekilde bu sorunların Tacikistan ve Kırgızistan bölgesinde çözülmesini arzu ediyoruz. Bu konuda elimizden geleni yapacağız.”

“TÜRKİYE’NİN DE KATKIDA BULUNMASI KIRGIZ HALKI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

TÜRKPA olarak bu süreçte de faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden Mamayusupov, Türkiye’nin TÜRKPA’ya üye ülkelerin işbirliğini sağlamakta çok önemli rolü olduğunu ve son zamanlarda bunun daha çok görüldüğünü belirtti. En son Azerbaycan’da buna şahitlik edildiğini ifade eden Mamayusupov, Azerbaycan’ın topraklarının geri alınması açısından Türkiye’nin desteğinin çok önemli olduğu vurguladı.

TÜRKPA üyesi ülkelerden Kırgızistan’da da bir takım sorunlar, saldırılar yaşandığını belirten Mamayusupov şunları söyledi:

“Bu süreçte de Türk işbirliği kurumları olarak desteklerimizi belirtmiştik. Dediğiniz gibi inşallah kısa bir süreç içerisinde bu çatışma sona erecek ve ortaya bir barış süreci sunulacak. Bu sürece bizim de Türkiye’nin de katkıda bulunması Kırgız halkı için çok önemli. Türkiye’nin desteği her zaman Kırgız halkı tarafından hissedilmiştir. Hissedilmeye de devam ediyor. Bundan sonra da devam edeceğine inanıyoruz.”

Kaynak: anka