Spor Toto Süper Lig'de kıran kırana geçen şampiyonluk mücadelesini önde tamamlayan Beşiktaş, büyük bir gelirin sahibi oldu. Siyah beyazlılar; yayın geliri, performans primi ve geçmiş şampiyonluklardan olmak üzere toplamda 230 milyonu kasasına koyacak. Şampiyonlar Ligi'nden 20 milyon avro katılım parası alacak olan Beşiktaş, grup müsabakalarıyla birlikte toplamda yaklaşık 35 milyon avroyu kasasına koyabilir.

Galatasaray ve Fenerbahçe ile nefes kesen zirve yarışını önde bitiren siyah beyazlılar, TFF ve UEFA'dan toplamda 600 milyon TL tutarında bir gelirin de sahibi olacak.

Süper Lig'de bu sezon toplam 3 milyar lira olan yayın gelirinin yüzde 4'ü Türkiye Futbol Federasyonu, yüzde 14'ü de alt ligler için ayrıldı. Geri kalan 2 milyar 460 milyonluk gelir de "ayak bastı parası" ile performans ve geçmiş şampiyonluklara göre 21 kulübe pay ediliyor.

Elde edilen gelirin yüzde 37'si 21 kulübe eşit bir şekilde "ayak bastı parası" olarak verilecek. Buna göre bu sezon Süper Lig'de mücadele eden takımlar, 910 milyon liralık parayı 43'er milyonluk eşit paylar şeklinde bölüşecek.

PERFORMANS PRİMİ 1 MİLYAR 130 MİLYON TL

Kulüplere verilecek 2 milyar 460 milyonun liranın yüzde 46'sı performans primi olarak dağıtılacak. Buna göre 1 milyar 130 milyon lira; galibiyete 2,7 milyon lira, beraberliğe ise 1,4 milyon lira olacak kulüplere verilecek.

Süper Ligde 16. kez şampiyon olan Beşiktaş kasasını dolduracak Yaklaşık 600 milyon...

EN BÜYÜK KAZANÇ KAPISI ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDEN

Süper Lig'de şampiyon olan takım, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılması halinde neredeyse Süper Lig'de bir sezonda elde ettiği geliri kasasına koyacak. 

Süper Lig şampiyonu Beşiktaş, yaklaşık 20 milyon avroluk geliri ayak bastı parası olarak kasasına koyacak. Gruplarda ise her galibiyet için 2.7 milyon Euro ve her beraberlik için ise 900 bin Euro kazanacak. Siyah beyazlılar, başarılı bir performans sergilemesi durumunda ayak bastı parası ve grup mücadeleleriyle birlikte toplamda 35 milyon Euro'ya kadar gelir elde edebilecek.

ŞAMPİYONLUK SAYISINDA GALATASARAY FARKI...

Toplam paranın yüzde 11'i yani 270 milyon lira da Süper Lig'de daha önce şampiyonluk yaşayan takımlara şampiyonluk sayısına göre pay edilecek. Buna göre ise Türkiye'nin en üst seviye liginde mutlu sona ulaşan takımlar, şampiyonluk başına 4,2 milyon lira kasasına koyacak.

ŞAMPİYONLUK ÜCRETİ 50 MİLYON

Ayrıca yaklaşık 145 milyon lira da ilk 6'ya giren takımlara sırasına göre dağıtılacak. Ligi şampiyon tamamlayan Beşiktaş yaklaşık 50 milyon lirayı elde edecek. Sıralamadaki diğer takımlar ise üstten aşağıya doğru azalan bir şekilde paylarını alacak.

Süper Lig'de 16. kez şampiyon olan siyah-beyazlılar 67, 19 şampiyonluğu olan sarı-lacivertliler ise 80 milyon lira alacak. 22 şampiyonluğu bulunan sarı kırmızılılar ise bu gelirden en büyük payı alacak.

Süper Ligde 16. kez şampiyon olan Beşiktaş kasasını dolduracak Yaklaşık 600 milyon...

Ligde mutlu sona ulaşacak takımın doğrudan "Devler Ligi" gruplarına katılması için İngiltere Premier Lig'de sezonun sıralaması ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde hangi takımın kupayı kaldıracağı önemli rol oynuyor.

CITY KAZANIRSA GRUPLARA DİREKT KATILIYORUZ

Şampiyonlar Ligi finalinde Premier Lig şampiyonu Manchester City ile aynı ligin takımı Chelsea karşı karşıya gelecek. Kupayı Manchester City kazanası durumunda Beşiktaş statü gereği doğrudan UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına katılacak. Bu durumda Beşiktaş yaklaşık 20 milyon avroluk gelir elde edecek. Takımın sezon içinde Şampiyonlar Ligi'nden elde edeceği performans primleri de ekstra gelir olarak hanesine yazılacak.

CHELSEA KAZANAMAZ, İLK 4'E GİREMEZSE ÖN ELEME OYNANACAK

Mutlu sona Chelsea ulaşırsa Süper Lig şampiyonunun gruplara kalabilmesi için Londra temsilcisinin ligini ilk 4'te bitirmesi gerekiyor. Chelsea kupayı kaldırır ve liginde ilk 4'e giremezse  siyah beyazlılar "Devler Ligi"ne elemelerden başlayacak.

Türkiye Ligi ikincisi Galatasaray da kulüpler düzeyinde Avrupa'nın en önemli futbol organizasyonuna katılabilmek için elemeleri geçmek zorunda.

UEFA'DAN YENi TURNUVA GELİYOR

Süper Lig'de şampiyonluk kadar ikincilik de gelir anlamında büyük bir öneme sahip.

UEFA, aldığı karar gereği bu sezon yeni bir organizasyonu düzenlemeye başlayacak. UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ni düzenleyen Avrupa futbolunun patronu, bu sezon 3 numaralı kupa olan UEFA Konferans Ligi'ni hayata geçirecek.

Süper Lig'de şampiyon olan Beşiktaş, Chelsea'nin söz konusu durumunda bir aksilik yaşanmaması durumunda doğrudan Şampiyonlar Ligi gruplarına katılacak. İkinci takım Galatasaray ise "Devler Ligi"nde eleme oynayarak Avrupa'nın en prestijli organizasyonuna girmeye çalışacak. 

Türkiye Ligi'nde üçüncü Fenerbahçe ve dördüncü Trabzonspor ise UEFA Konferans Ligi'ne katılacak. Bu organizasyon, hem prestij hem de maddi kaynakları bakımından diğer 2 organizasyonun gerisinde kalacak.

Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanan takım ise UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek ve UEFA Konferans Ligi'ne oranla daha fazla geliri elde edecek. Türkiye Kupası'nda Fraport TAV Antalyaspor ile final oynayacak Beşiktaş, Süper Lig'i ilk 2'de bitirmesi durumunda lig üçüncüsü UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak.

Editör: Alpaslan CAN