ADEM KARABAYIR

Sivas’ta katledilen yazar-eleştirmen Asım Bezirci ve halk ozanı Nesimi Çimen; İstanbul'da mezarları başında anıldı. "Katliamın kara dumanı, ülkemizin üzerinde katmerleşmiş biçimde durmaktadır" diyen Divriği Kültür Derneği Başkanı Cafer Yıldız, "Katliamı yapanları da affedenleri de asla affetmeyeceğiz" dedi.

Zincirlikuyu Mezarlığı'nda Asım Bezirci için düzenlenen törene CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ve Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin yakınları katıldı.

Törende konuşan, Divriği Kültür Derneği Başkanı Cafer Yıldız, Sivas'ta öldürülenlerden iki önemli ismin de İstanbul'da bulunduğunu hatırlattı.

Yazar eleştirmen Asım Bezirci'yi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, halk ozanı Nesimi Çimen'in de Karacaahmet Mezarlığı'nda anacaklarını belirten Yıldız, 28 yıl önce meydana gelen katliam ve ardından yaşanan gelişmelere değindi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KATLİAMI YAPANLARI DA AFFEDENLERİ DE ASLA AFFETMEYECEĞİZ"

"Dava 20 yıl sonra zaman aşımına uğrayıp kapatıldığında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içeride olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı' diyebilmiştir. Sanık avukatlarından biri AKP hükümetinde bakan oldu, dördü milletvekili yapıldı. Olayın kilit ismi dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak firari iken 2011 yılında öldü. Serbest kalıp da Yargıtay’ın 1997’deki kararı bozulması sonucu tekrar yakalanması gereken 8 sanık halen aramızda dolaşmaktadır. 31 Ocak 2020 tarihinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, af yetkisini kullanarak, olaylar sırasında elinde benzin bidonu ile görüntülenen, idama çarptırılmış ve sonrasında cezası müebbet hapse çevrilmiş olan katliam sanıklarından Ahmet Turan Kılıç’ı affetmiştir. Biz affetmedik. Affetmeyeceğiz!.. Ne katliamı yapanları, yaptıranları, ne de affedenleri... Asla affetmeyeceğiz.

"KATLİAMIN KARA DUMANI ÜLKEMİZİN ÜZERİNDE KATMERLEŞMİŞ BİÇİMDE DURMAKTADIR"

Aradan 28 yıl geçti. Katliamın kara dumanı bugün ülkemizin üzerinde katmerleşmiş bir şekilde durmaktadır. O günden bugüne bir dizi katliamlara maruz kaldık. Hemen akabinde Başbağlar’da, sonrasında Roboski’de, Gazi’de, Reyhanlı’da, Suruç’ta, Ankara Kumrular’da, Ankara Garı’nda, Diyarbakır’da, İstanbul Reina’da, Atatürk Havalimanı’nda, Sultanahmet’te, Beyoğlu’nda, 15 Temmuz’da katledildik. Hep katledildik. Bu katliamları kurgulayan, azmettiren, kolaylaştıran üst akıllar ve maşaları bizce malumdur. Tüm katliamlar, cumhuriyete, demokrasiye, laikliğe, birlikte yaşama iradesine, özgür düşünceye, en önemlisi de insanın yaşama hakkına saldırılar olarak vicdanlarda mahkûm olmuştur. Yüreğimiz hala yangın yeridir. Ve bugün, dünden daha iyimser değiliz."

KARABAT: BİZ ASLINDA HALA SİVAS YANGINININ ORTASINDA YAŞIYORUZ

CHP Milletvekili Özgür Karabat da anma töreninde, "Sivas’ta kaybettiğimiz canlarımızı saygıyla ve büyük bir onurla anıyoruz. Bugün burada aslında başkanımızın da özetlediği bir şey var, Sivas bitmedi ve hala biz aslında Sivas yangının ortasında yaşıyoruz" dedi. Karabat sözlerini şöyle sürdürdü:

"90’lardan bugüne kadar da bu yangının ortasındayız. Sivas’ı sadece Sivas katliamı olarak değil, aynı zamanda Çorum, aynı zamanda aynı zamanda Gazi’nin bir bütünü olarak kavramak zorundayız. Bunun sorumluları, müsebbipleri, failleri bulunmadı. Onların deyimiyle faili meçhuller, ama biz failin meşhur olduğunu biliyoruz. O gün Sivas’ta kardeşler vardı, küçük kardeşler vardı, yan yanaydı. Eşler vardı, sanatçılar vardı. Hepsi bu ülkenin geleceğiydi. Onlar bugüne gelmediler ama o gün bu dava sonuçlandığında hayırlı olsun diyenlerin çocukları bugün bu ülkenin başına bela oldu. Oysa o gün orada ülkenin parlak geleceğini yok ettiler. Bizim onların anılarına sahip çıkmak gibi bir görevimiz elbette var ama aynı zamanda onların fikirlerini geleceğe taşımak, bu ülkede egemen kılmak gibi bir görevimiz de var onu söylemek isterim.”

 

Kaynak: anka