Haber: ALTAN YAĞCI - Kamera: ADEM KARABAYIR

Şişli Etfal Dayanışması, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaparak, Şişli Etfal Hastanesi’nin taşınmasına yönelik tepkilerini bir kez daha dile getirdi. 11 Aralık’ta kitlesel eylem yapmaya hazırlanan dayanışma üyeleri, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan Şişli Etfal Hastanesi binasına İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün bazı birimlerinin taşındığını söyledi. Şişli Etfal Dayanışması'ndan Betül Adatepe, "Binalar depreme dayanıksızsa siz neden taşınıyorsunuz o binalara? 300 kişiyi beton tabutta mı çalıştıracaksınız? Yok eğer binalar dayanıklıysa ya da güçlendirme yeterli olacaksa neden taşıyıp boşalttınız 122 yıllık hastanemizi" dedi.

Şişli Etfal Dayanışması, 122 yıldır Şişli ve çevre halkına hizmet veren Şişli Etfal Hastanesi’nin kapatılmasına karşı 3 yıldır mücadele veriyor. Şişli Etfal Dayanışması, bugün de İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yaptı. Şişli Etfal Dayanışması, 11 Aralık’ta Şişli’de ‘insan zinciri’ oluşturarak kapsamlı bir eylem yapacaklarını duyurdu. Hastanenin ana binasının birkaç katının boya-badanası ve tefrişatı yapılarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün bazı birimlerinin oraya taşındığını belirten Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin üvey kızı Betül Adatepe, şunları söyledi:

OKMEYDANI PROF. DR. CEMİL TAŞÇIOĞLU ŞEHİR HASTANESİ, ETFAL’DEN BOŞALAN YÜKÜN ALTINDA EZİLİYOR: “122 yıldır Şişli ve çevre halkına hizmet veren Şişli Etfal Hastanemiz, ‘binaları depreme dayanıklı olmadığı’ gerekçesiyle tamamen boşaltıldı. Nitelikli, parasız, tam teşekküllü sağlık hizmeti aldığımız, kuşaktan kuşağa şifa kaynağımız olan, orada doğan torunların yaşlanıp kendi torunlarını kucağına aldıkları hemen yanı başımızdaki hastanemiz elimizden alındı. Hastanemiz ikiye bölünerek Seyrantepe ve Sarıyer’e taşındı. Bölgemizde kalan tek kamu hastanesi olan Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Etfal’den boşalan yükün altında eziliyor.

ŞİŞLİ’DE KAMUSAL SAĞLIK SİSTEMİ TAMAMEN ÇÖKMÜŞ DURUMDA: Şişli’de kamusal sağlık sistemi tamamen çökmüş durumda. Bize iki seçenek bırakıyorlar. Ya 2-3 toplu taşıma aracı kullanarak 10-15 kilometre uzaklıktaki Seyrantepe veya Sarıyer’e gidin ya da özel hastanelere müşteri olun diyorlar. Bunlarda hiç insaf kalmamış. Normal hastaların dahi zorlandığı aktarmalı ulaşım yollarında yaşlı ve engellilerin uzak mesafelere nasıl gideceklerini hiç dert etmiyorlar. Umurlarında değil. Yetkililere sesleniyoruz; lütfen sıradan bir yurttaş gibi, toplu taşıma araçlarını kullanarak Seyrantepe veya Sarıyer’e gidip, muayene olmayı deneyin ve insanların neler çektiklerine bizzat tanıklık edin. Belki vicdanlarınızın sesini duyarsınız.

İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN BAZI BİRİMLERİNİ ORAYA TAŞIYORLAR: Etfal Hastanesi'nin boşaltılma gerekçesi için ne demişlerdi halka? 'Raporlar var. Binalar depreme dayanıksız, yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor' demişlerdi. Şimdi görüyoruz ki hastanenin ana binasının birkaç katının boya badanasını ve tefrişatını yapıp İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün bazı birimlerini oraya taşıyorlar. Yaklaşık 300 kişi dayanıksız dedikleri binada çalışacakmış. Binalar depreme dayanıksızsa siz neden taşınıyorsunuz o binalara? 300 kişiyi beton tabutta mı çalıştıracaksınız? Yok eğer binalar dayanıklıysa ya da güçlendirme yeterli olacaksa neden taşıyıp boşalttınız 122 yıllık hastanemizi? Hastane hizmete devam ederken güçlendirme yapılamaz mıydı?

30 BİN İMZALI DİLEKÇEMİZE OLUMLU YA DA OLUMSUZ HALA BİR YANIT ALAMADIK: Uzun zamandır sürdürdüğümüz mücadelede, yetkililerden Etfal’in yerinde kalacağına dair söz ve güvence talep ettik. Basın açıklamalarımıza, Meclis'te verilen soru ve araştırma önergelerine, 30 bin imzalı dilekçemize olumlu ya da olumsuz hala bir yanıt alamadık. Şimdi, sivil hak mücadelemizde yeni bir aşamaya geçiyoruz.

ŞİŞLİ CEVAHİR AVM ÖNÜNDE KİTLESEL BASIN AÇIKLAMASINDA BULUŞACAĞIZ: Bildiğiniz üzere; 10 Aralık, tüm dünyada İnsan Hakları Günü, o hafta da İnsan Hakları Haftası olarak kabul edilir. Bizler de İnsan Hakları Haftası kapsamında, en temel haklarımızdan olan sağlık hakkımıza sahip çıkmak için meydanlara çıkıyoruz. 11 Aralık Cumartesi günü, Şişli Cevahir AVM önünde gerçekleştireceğimiz kitlesel basın açıklamasında buluşacağız. Basın açıklamasını takiben Etfal için el ele, kol kola insan zinciri oluşturacağız. Sendikalar, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinin desteğiyle gerçekleştireceğimiz Büyük Buluşmaya, başta Şişli halkı ve özgür basın olmak üzere herkesi bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine de buradan çağrıda bulunuyor, kendilerini etkinliğimize davet ediyoruz. Etfal’in akıbetinin ne olacağını, yerine ne düşünüldüğünü açıklamak için bundan iyi fırsat olmaz. Gelin, halka açıklayın.

AVM YA DA REZİDANS GİBİ PROJELERİN YAPILMASINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ: Etfal’in 36 bin 525 metrekarelik Boğaz manzaralı ‘kupon’ diye adlandırılan arazisinde sağlık turizmi, butik hastane, AVM ya da rezidans gibi projelerin yapılmasına ya da bir hastane zincirine peşkeş çekilmesine geçit vermeyeceğiz. Böylesi hevesleriniz varsa unutun. Sağlık Bakanı başta olmak üzere yetkililerden açık, net, tatmin edici bir açıklama bekliyoruz. Tam teşekküllü bir eğitim ve araştırma hastanesi olarak Etfal’in yerinde yeniden inşa edileceğinin, 122 yıllık hastanemizin yenilenmiş binalarında halka şifa dağıtmaya devam edeceğinin sözünü istiyoruz.”

Kaynak: anka