Haber: CEM HAYAT - Kamera: ÜNAL AYDIN

Çankaya Belediyesi, Şili Meydanı ve Balerinler Heykeli'nin bakımını tamamladı. Su Perilerinin Dansı, diğer adıyla Balerinler Heykeli'nin sanatçısı Metin Yurdanur, yıllar sonra yeniden faaliyete geçen heykel için, "Şu anda yeniden Ankara’ya ve Ankaralımıza, Ankara’nın kültür ve sanat sevenlerine açıldı. Bir seyir ve sevgi mekanı olarak yaşamına devam edecek" dedi.

Çankaya Belediyesi, Şili Milli Günü’nde, Şili Meydanı ve Şili Parkı’nın yenileme çalışmalarını tamamladı ve alanda yapılan bir etkinlikle Şili Milli Günü kutlandı. Ankara’da Şili diplomatik temsilciliğinin açılışının da 80. yıldönümü olduğunu belirten Şili Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos Castro, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile birlikte parktaki anıta çelenk bıraktı.

Etkinlikte konuşan Taşdelen, şunları söyledi:

“Öncelikle Şili’nin milli gününü ben de kutluyorum, milli günde böyle bir etkinlikte olmaktan ben de mutluluk duyuyorum. Sayın büyükelçi tam bir ay önce ziyaretime geldiğinde anıtı yenilemek istediklerini belirtti ve birlikte bunu yapıp yapamayacağımızı sordu. Ben de kendisine, ‘Sadece anıtı yenilemekle kalmayalım, orada eksik olan her şeyi tamamlayalım; elektrik hatlarını, su hatlarını çekelim; çimini serelim, tamiratlarını yapalım ve her şeyiyle dört dörtlük bir iş yapalım’ dedim. Sayın büyükelçim bana bir soru sordu, ‘Bir ay var, yetişir mi bunlar’ dedi. Ben de sayın büyükelçimize, ‘Bize bir ay çok, hiç merak etme’ dedim. Emperyalizme karşı mücadele etmiş, ulusal kurtuluş savaşını vermiş, kendisine önder olarak Atatürk’ü almış ülkelerin yüreğimizdeki yeri çok çok ayrı.”

Buradaki etkinliğin ardından, 1 Ekim 1992 tarihinde açılan ama geçen zaman içinde yıpranan ve heykeli tamamlayan unsurlardan biri olan suyun kesilmesi nedeniyle işlevine yitiren ‘Su Perilerinin Dansı’ bir diğer adıyla ‘Balerinler Heykeli’nin yeniden açılışına geçildi.

Heykeli yapan heykeltıraş Metin Yurdanur, heykelin öyküsünü ve günümüze gelen süreci ANKA Haber Ajansı'na şöyle anlattı:

"KUĞULU KAVŞAĞI NEDENİYLE BÜTÜN SU SİSTEMİ ALT ÜST OLDU VE İPTAL EDİLDİ"

"Yaklaşık 30 yıl geçti; günlerden 1 Ekim, yıllardan 1992’ydi. Başbakan Yardımcısı rahmetli Erdal İnönü, heykelin açılışını gerçekleştirdi. Burada büyük bir mekan vardı, şimdi trafik nedeniyle daralmış. Eskiden burada Atatürk Bulvarı vardı. Bu Atatürk Bulvarı, Türkiye’nin kalbinin en gözde mekanıydı. Daha sonra ne olduysa oldu; alt geçit, üst geçit derken Ankara Ankara’lığını yitirdi. Kupkuru bir Ankara kaldı bize. Ama bizi teselli eden, bundan 30 yıl önce yaptığım ‘Su Perilerinin Dansı’ heykeli, Çankaya Belediyesi’nin olağanüstü gayreti ve çalışmasıyla bugün yeniden açılacak. Heykelin sularının kesilmesi teknik nedendi. Araç trafiği için bu bulvarın altı oyuldu. İnsan bir kenara itildi, ötelendi; yalnızca araçlara yer açıldı. Oysa alternatif yollar yapılabilirdi, yepyeni girişimler yapılabilirdi ve bu güzelim bulvar bozulmazdı. Paris’in Şanzelize Bulvarı’nı siz alt üst geçit yaparak yok ediyor musunuz, etmiyorsunuz. Şehircilikten nasibini almamış; tarihi, kültürü ve sanatı hiçe sayan insanların bir eseridir bu. Bu gördüğünüz heykel suyla, ışıkla ve hareketle çalışan bir sistemdi, ona göre kurgulamıştık. Ama bu Kuğulu Kavşağı’nın altının oyulması nedeniyle bütün su sistemi alt üst oldu ve iptal edildi. Son 10-15 yıldır da kullanılmaz hale geldi. Şu anda yeniden Ankara’ya ve Ankaralımıza, Ankara’nın kültür ve sanat sevenlerine açıldı. Bir seyir ve sevgi mekanı olarak yaşamına devam edecek."

Heykelin restorasyonunu ve su sistemini tamamlayıp heykeli yeniden hayata geçirdiklerini belirten Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise şu açıklamayı yaptı:

"SANATA SAHİP ÇIKAN BİR ANLAYIŞI TEMSİL EDİYORUZ" 

“1991’den başlayarak rahmetli babam Doğan Taşdelen’in Ankara’ya kazandırdığı ve Ankara’ya kimlik kattığı; bulunduğu mekanların, Çankaya’nın sembolü olan ve Metin Yurdanur imzası olan; İnsan Hakları Heykel, Madenci Heykeli, Balerinler Heykeli en önemli değerlerimizden. Bir kentin kimliği dediğiniz zaman; o kentin kimliği, bu şehir merkezini 120 km hızla bir otobana çevirmek değil. Bir kentin kimliği insanı öne çıkarmak, insan öncelikli bir kent yaratmaktır. Biz de sosyal demokrat bir belediye başkanı olarak her zaman insan odaklı, insan öncelikli, kültür ve sanat öncelikli belediyecilik anlayışımızı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Biz bu kenti betona değil, bu kentin talan edilmesine değil, bu kentin kimliğini kaybettirenlere değil, sanatın içine tükürenlere değil; kültüre, sanata ve insana sahip çıkan bir anlayışı temsil ediyoruz. O nedenle Balerinler Heykeli’nin durumu bizi de çok üzüyordu. Şu anda heykelimizi orijinal haliyle hizmete açıyoruz, Ankaralılarla buluşturuyoruz.”

Kaynak: anka