Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, görüşülmekte olan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun 3’üncü maddesi hakkında TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak kamuoyunda “Bekçiler Kanunu” olarak bilinen kanun teklifi hakkında açıklamalarda bulundu.

TEKLİFE İMZA ATAN 55 MİLLETVEKİLİ NEREDE?

İçişleri Komisyonu Üyesi Yeşil, kanun teklifinin AK Parti’li 55 Milletvekili tarafından imzalanarak Meclis Genel Kurulu’na getirilmesine rağmen, imzacı milletvekillerinin meclis görüşmelerinde bulunmadığını, İçişleri Komisyonu toplantısında da teklife dair sorularının İçişleri Bakanlığı Bürokratları tarafından cevaplandırıldığını söyledi.

Yeşil, “Genel Kurulumuza gelen teklifi 55 Milletvekili arkadaşımız imzalayarak İçişleri Komisyonuna getirmişti. Orada sorularımızı sayın milletvekilleri yerine bakanlık bürokratları cevaplamaya çalıştılar. Bugün de teklifte imzası olan birkaç milletvekili, dün Ali Öztunç arkadaşım bunu dile getirirken hemen öfkeyle karşı çıktılar. 55 arkadaşımız itirazlarımızı cevaplama noktasında dile getiremiyorlar. Böyle olmaz arkadaşlar, "Çoğunluk bizde." anlayışıyla bu yüce Meclisin çatısı altında yapılan kutsal işe biraz olsun saygı duyun. Siyasi olarak farklı düşünebiliriz doğaldır ama millet adına her birimiz sorumluluk taşıyoruz. Biz bu kanunun hukuki, idari, mali, teknik boyutlarını ortaya koyup itirazlarımızı yaptığımızda, yarın ortaya çıkacak aksaklıklar, haksızlıklar yaşanmasın diye mücadele veriyoruz. Her seferinde "Bildiğimi yaparız." anlayışıyla iş yapıp sonra yine kendi yaptığınız işi düzeltmeye kalkıyorsunuz. En azından bu yüce çatının ağırlığına yakışır şekilde hareket edelim.” diye konuştu.

DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DERSİ 6 SAAT

Yeşil, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nda düzenlenmeyen amir hükümlerin yönetmelikle düzenlenmesinin Anayasa’ya aykırılık taşıdığını belirterek 216 Saatlik temel eğitimin yetersiz olduğunu belirtti.

Konuşmasının devamında “çoğunluk bizde” anlayışıyla yasa yapılmasının Yüce Meclis çatısının ağırlığına yakışmadığını ifade ederek, KPSS bünyesinde yapılması gereken bekçilik alım sınav ve şartlarının İçişleri Bakanlığı bünyesinde yapılmasına tepki gösterdi.

Toplam eğitim süresi içerisinde İnsan Hakları dersinin 6 saat, Halkla İlişkiler ve İletişim dersinin 6 saat, Silah ve Atış Bilgisi dersinin 54 saat olduğunu belirten Yeşil, toplumun son dönemde bekçilerle yurttaşlar arasında yaşanan kötü muamele vakalarına dikkat çekerek, Halk Eğitim Merkezleri’ndeki dikiş-nakış kurslarının bile daha uzun olduğunu ifade etti.

gerçek gündem

Editör: TE Bilişim