SEFA GARDİYANOĞLU

Şeker zammın, ay başında zamlanan pişmaniye fiyatını daha da artırması bekleniyor. İzmitli pişmaniye üreticisi Kemal Göksu, “Ayın 1'inde pişmaniyeye yüzde 13’lük bir zam geldi. Onu mecbur uygulamak zorunda kaldık. Şekere her zam geldiğinde mutlaka bizim ürünlere de zam geliyor. Pişmaniyenin hammaddesi yağ ve şeker” dedi.

Türkiye Şeker Fabrikaları, iki gün önce şekere yüzde 25 zam yaptı. Zam sonrasında kristal şekerin kilogram fiyatı KDV hariç 3 lira 93 kuruştan 4 lira 91 kuruşa yükseldi. Şekerin 50 kilogramlık çuval fiyatı KDV dahil 212 TL'den 265,28 TL'ye çıktı. Şekere yapılan zam öncesinde, kasım ayının başında; pişmaniye fiyatlarına yüzde 13 zam yapılmıştı. Türkiye Şeker Fabrikaları’nın zam kararının ardından, pişmaniye fiyatına bir zam daha yapılması bekleniyor.

İzmit’te Pişmaniyeciler Meydanı’nda pişmaniyecilik yapan 20 yıllık esnaf Kemal Göksu, şekere gelen zammın ardından pişmaniye fiyatlarında yaşanacak olası zammı değerlendirdi. Göksu, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Ayın 1'inde pişmaniyeye yüzde 13’lük bir zam geldi. Onu mecbur uygulamak zorunda kaldık. Bizi nasıl etkiliyor diye sorarsanız, müşteri kısıtlamaya gidiyor. İki tane alan bir tane alıyor. İnsanların ister istemez bütçesini etkilediği için bizi de etkiliyor. Biraz maddiyat önemli olduğu için.

Bizden de alanların yüzde 90’ı öğrenci kısmı, daha fazla ya da yurtdışına gidenler alıyor. O da sezon olmadığı için; onlara çok fazla ürün vermediğimiz için şu an öğrenci kısmına veriyoruz. Öğrencinin durumunu da biliyorsunuz.

Zamlar bizi etkiliyor. İzmitliler çok fazla pişmaniye nedense yemiyorlar. İzmitlilere çok fazla satamıyoruz. Genelde il dışına gidenlere veriyoruz.

Şekere her zam geldiğinde mutlaka bizim ürünlere de zam geliyor. Pişmaniyenin hammaddesi yağ ve şeker. İster istemez bir zam oluşuyor."

 

Kaynak: anka