İHSAN DADAK

Amasya’nın Suluova ilçesi Saluca köyünde kuru soğan üreticiliği yapan Ömer Keskin, hasadını tamamlayıp depoya kaldırdığı 600 ton soğanı satamadığı için hayvanlara yem olarak yedirmeye başladı. Keskin, “Üç, dört sene önce depolarımızı basıyorlardı. Depolarımızı basan insanlar bugün nerede, piyasada yoklar. Çok zor durumdayız, devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

Kuru soğan üreten çiftçi Ömer Keskin, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada maliyetlerin yüksek olması ve soğanın hasat zamanında fiyatının 25–30 kuruş olması nedeni ile 300 ton soğanı tarlada bıraktığını söyledi. Çiftçi Keskin, yaşadığı sıkıntıları ve içinde olduğu durumu şöyle anlattı:

"300 TON SOĞANI TARLADA BIRAKTIM"

"200 dekar soğan ektim. 1.000 ton soğan elde ettim. İhracatın olmaması, ihtiyaç fazlası üretimin olması; en önemlisi ise gecen yıla göre maliyetlerin üç dört katına çıkması bizleri zor durumda bıraktı. Bizim isteğimiz devletimizin bizim yanımızda olması. Bir an önce ihracatın açılmasını istiyoruz. Şu an çok zor durumdayız. Ne mazot alacak ne de gübre alacak durumumuz kalmadı. Alıcısı olmadığı için depodaki soğanlarımı hayvanlara yedirmeye başladık. Yem fiyatlarının yükselmesi nedeni ile hayvancılıkta bitme noktasına geldi.

"BİZ ARTIK YENİLDİK"

Çiftçinin maliyetleri arttıkça maalesef biz artık yenildik. İlaç, gübre, mazot ve işçilik maliyetleri nedeni ile yenildik. Seneye üretim yapamaz hale geldik

"ARAZİDE BIRAKTIĞIMIZ SOĞANLARI SEÇİP İHTİYAÇ SAHİBİ OLANLARA GÖNDERİYORUZ"

Depoya kaldıramadığımız ve heba olmasını istemediğimiz soğanları ihtiyaç sahiplerine vermeye çalışıyoruz. Bundan üç, dört sene önce depolarımızı basıyorlardı. Bugün devlet bize sahip çıkmıyor. Depolarımızı basan insanlar bugün nerde, piyasada yoklar. Çok zor durumdayız. Devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Depo görüntüsü 

Ömer Keskin Konuşması

Soğanların hayvanlara verilmesi

 

 

Kaynak: anka