Haber: TAMER ARDA ERŞİN- Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve beraberindeki heyete sorunlarını anlatan Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tolga Eskioğlu, dolar kurundaki yükselişi; “Bunun arkasından bir finansal sıkıntı döneminin geleceği görünüyor. 2001 krizine çok benzetiyorum. Sanki ona doğru ilerliyoruz gibi görünüyor” dedi.   

CHP Genel Başkan Yardımcı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve beraberindeki CHP Ekonomi Masası heyeti, Kütahya Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) ziyaret etti.

OSB Başkanı Tolga Eskioğlu; nitelikli eleman, enerji ve hammadde fiyatları konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, döviz kurunun artmasının kendilerine maliyetini şöyle açıkladı:

“Bugün zirvesini yapan bir döviz problemimiz var. Biraz önce 11 lira 20 kuruşu geçti dolar. Siz de görmüşünüzdür belki. Hammaddelerin bir kısmı döviz. Hatta, yüzde 50-60’lık kısmı döviz. (Fiyatlara) aslında dahil etmiyoruz. Ama önümüzdeki günlerde etkileri olacaktır. Emtia fiyatlarında inanılmaz bir yükselme var. Bir de şu anda tedarik sıkıntısı var. Belki sadece Türkiye’de problem değil bu. Ama Türkiye’de paranızın çok değersiz olması bunu büyütüyor. Avrupalının 1 birim parası, sizim 13 birim paranıza denk geliyor. Siz 13’ü açık arttırmaya çıktığınız zaman 15 yapabiliyorsunuz ama onun 1’i, 1.2 birim yapması yetiyor. Bizim fakir olmamızdan kaynaklı, işin aslı bu.”

“UCUZA GELDİĞİNİZ İÇİN ÜZÜLÜYORSUNUZ”

13 liraya geldiğimiz nokta, 5-6 liralar. Biz zaten yüzde 100’le çıkmışız. İhracat ağırlıklı olsa da firmalarımız, ihracat müşterisi de kur yükseldiği zaman gelip pazarlık ediyor sizle. ‘Bizim paramız çok değerlendi. Sizde devalüasyon var. Bize indirim yapın’ demeye başlıyorlar. Bu klasik. Bugün 1 dolara sattığınızı yarın 1 dolara satmıyorsunuz. İşin aslı bu.

Seramikte bugün 1 dolara sattığımız ürünü yarın insanlar 0.90’a almak için buraya geliyor. Bu kırılganlığın farkındalar… Bir taraftan diyorsunuz ki biz ihracat yapacağız, bir taraftan da üzülüyorsunuz, adamlara çok ucuz geldiğiniz için size geliyorlar.

“2001 KRİZİ GİBİ”

‘Sanayici her kurumdan çok fazla para kazanıyor.’ Böyle bir şey yok. Ayrıca biz birkaç yıl çok büyük paralar kaybettik. Günah keçisi olmamamız gerekiyor. Bunun arkasından bir finansal sıkıntı döneminin geleceği görünüyor. 2001 krizine ben bunu çok benzetiyorum. Sektörün içindeydim o zaman. Bir anda hem emtia fiyatları çok yükseldi, o zaman dolar, mark vardı, onlar yükseldi. Bir müddet sonra da hammaddeye erişimde sıkıntı vardı. Fakat 4-5 ay sonra da işler bıçak gibi kesti. Çok fazla işten çıkarma oldu. Sanki ona doğru ilerliyoruz gibi görünüyor.”   

“HER ŞEYE ZAM GELDİ, BİZİM SIKINTILARIMIZ DA ARTTI”

CHP heyeti daha sonra bir tekstil fabrikasını ziyaret etti. İhracat yapan firmada firma sahibinden bilgi aldı. Fabrikayı gezerken emeklilikte yaşa takılan bir işçi, haklarının göz göre göre yendiğini vurgulayarak, “Şu an bin 500 lira emekliye veriyoruz diye övünmesinler. Bir ev kirası bin lira olduysa bu bin 500 lira ile emekli nasıl geçinecek? Şu an yine faiz düşürdüler bu dolar yine arttı. Dolayasıyla her şeye zam geldi. Bizim sıkıntılarımız daha da arttı. Peki ne olacak, sayın sözcüm bu gidişat nereye? Türkiye nereye gidiyor” dedi.

İşçi, çalışmayan ve yaşa takılan arkadaşlarının zor durumda olduğuna dikkat çekerek, “Şu an biz çalışıyoruz Allah’a çok şükür ama çalışamayan bir dünya benim arkadaşım var. İntihar eden bir dünya insan var” diye konuştu.

CHP’li Öztrak, “Dayanamayacaklar seçime gidecekler. Bu meseleyi çözmek bize nasip olacak” dedi.

Kaynak: anka