BURHAN DEMİRCİOĞLU

Yer fıstığı üretim merkezi olan Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde üreticiler, geçen yıl 12 lira olan yer fıstığını bu yıl 6,5 liraya satmaktan şikayetçi. Elde ettikleri paranın maliyeti karşılamadığını, zarar ettiklerini dile getiren üretici, TMO’nun alım yapmasını istedi. Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, hemşehrisi olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye “Kendi memleketine hiç olmazsa bir defa da olsa 'benim fıstığım' demesini istiyoruz” çağrısında bulundu.

ANKA Haber Ajansı’na sorunlarını anlatan 45 yaşındaki üretici Cengiz Gönüler, bu yıl yaklaşık 550 dönüm yerfıstığı ektiğini belirterek şunları söyledi:

“25 yıllık bir çiftçi olarak böyle bir rezalet kepazelik, daha karşılaşmadık görmedik yani anlatabiliyor muyum? Geçen sene bu fıstığın kilosu 12 liraydı, bu sene bu fıstığı ben 6,5 liraya sattım az evvel. Mazot geçen sene 5,5- 6 lirayken bu sene 7 bin 400 lira, gübre 7,5 lira oldu, zehir (tarım ilacı) ona keza 3-4 katı oldu. Halimiz ne olacak bilmiyorum?

Devletimiz her şeyin fiyatını açıklarken daha önceden bu fıstığın fiyatını açıklamıyor. Karadeniz’de dağda kendi başına masrafsız yetişen bir fındığın kilosunu 30 liradan açıklarken, bu kadar emekle masrafla gübreyle işçiyle yağmurlama ile yapılan bir ürünün fiyatı açıklanmıyor. Bu şekilde olursa biz bu işleri bırakacağız.

“HER ŞEY 3-4 KATI YUKARI GİDERKEN BU YERFISTIĞI NİYE AŞAĞISINA GİTTİ KARDEŞİM?”

Dönümü bize 4,5 milyar (4500 TL) civarında mal olurken şu an 2,5 milyarlık (2500 TL) mahsul satmış oluyoruz, yarı yarıya zarar bu. İnsaf bunun neresinde? Yani devletimiz buna bir el atsa da bu çiftçisini desteklese. Bu icara tarla tutanlar, bir de onların muhasebesi hiç yok ortada. Tüm mahsullerde her şey 3-4 katı yukarı giderken bu yerfıstığı niye aşağısına gitti kardeşim, bunun bir açıklaması olması lazım. Bizlerden habersiz yoksa yurt dışından fıstık getirdiler de haberimiz mi yok?”

“BU SENE FISTIK İŞİ BİRAZ KARANLIK DURUYOR”

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de “Bu sene fıstık işi biraz karanlık duruyor” dedi. İspir şöyle konuştu:

“Bildiğiniz gibi ‘Osmaniye’ dedin mi ilk akla gelen fıstık ve Kadirli. Yani, nereden baksan 100 bin dönüm Kadirli’de fıstık var. Fıstık maliyeti, meşakkati, masrafı bir tomar. Maalesef ne Ofis (TMO) alıyor ne güvenip esnaf alıyor. Bu sene fıstığın yüzü kara duruyor.

Biz de buradan yetkililerden bu fıstığa acilen bir çözüm istiyoruz ve acilen TMO ofisinin almasını istiyoruz. Gerçekten giden sene pandemiden, bu sene de böyle olursa çiftçinin durumu iyi değil. Bir çiftçinin dönüme maliyeti nerden baksan icarı ile beraber 7 bin liradır. Bölgemiz o kadar genişledi ki fıstıkta; bugün Adana, Osmaniye, Düziçi, Hatay, Antep hep fıstık.

“DEVLET BAHÇELİ’DEN KENDİ MEMLEKETİNE HİÇ OLMAZSA BİR DEFA DA OLSA ‘BENİM FISTIĞIM’ DEMESİNİ İSTİYORUZ”

Bu fıstıkta bir alım olmazsa fıstığın işi karanlık duruyor. Biran evvel devletimizden daha doğrusu Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'den bu fıstıkta bir çözüm çaresini bulmasını istiyoruz. Kendi memleketine hiç olmazsa bir defa da olsa 'benim fıstığım' demesini istiyoruz. Güneydoğu’da alıyorsunuz bir şey demiyoruz alın. Kayısıyı alıyorsunuz. Trakya’da pirinci alıyorsunuz. Karadeniz’de fındığı alıyorsunuz. Efendim batıda inciri, üzümü alıyor bir de bizim fıstığımızı alın ya, Türkiye’yi besleyen Çukurova’nın fıstığını alın."

 

Kaynak: anka