BERKAY VAROL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5092 sayılı Kararı ile Milli Savunma Üniversitesi’nde (MSÜ) “Yabancı Diller Yüksekokulu” kuruldu. 15 Temmuz darbe girişiminden 10 gün sonra KHK ile kurulan MSÜ, Kasım 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla yasal yapısını güçlendirmişti. Darbe girişimi öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları TSK Dil Okulu'nda özel eğitim alıyordu. Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte darbe girişiminin üzerinden geçen yaklaşık 6,5 yılın ardından TSK bünyesinde yabancı diller yüksekokulu açılmış oldu.

Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Milli Savunma Üniversitesi teşkilatının oluşturulması hakkındaki kararda değişiklik yapılmasına dair 11 Ocak 2022 tarihli 5092 sayılı Kararı yayınlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kararı ile, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve kabinesinin 14 Kasım 2016 tarihinde aldığı 2016/9522 sayılı Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapıldı. Bugünkü değişiklikle birlikte MSÜ akademik yapılanması içerisine “Yabancı Diller Yüksekokulu” da eklenmiş oldu.

KHK VE BAKANLAR KURULU KARARI GİTTİ CUMHURBAŞKANI KARARI GELDİ

Bakanlar Kurulu’nun 14 Kasım 2016 tarihli ve 9522 sayılı kararnamesi; 25 Temmuz 2016 tarihli ve 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Milli Savunma Üniversitesi’ni düzenliyordu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Harp Akademileri ve askeri okulların tamamı kapatılmıştı. Bir süre sonra Milli Savunma Üniversitesi kurulurken; Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) dışındaki harp okulları ve yüksekokullar buraya bağlanmıştı. Mevzuat olarak KHK ve Bakanlar Kurulu kararına dayalı yapısı bulunan MSÜ bugünkü kararla birlikte artık doğrudan Cumhurbaşkanı Kararı ile teşkil edilmiş oldu.

 

Kaynak: anka