HASAN KÜÇÜK 

Mersin Limanı’nda kokain operasyonu yapıldı. Yine bir muz gemisine yapılan operasyonda, 463 kilogram kokain ele geçirildiği duyuruldu.

Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince yapılan analizde Ekvador’dan Mersin’de bir limana getirilen beş konteyner riskli olarak değerlendirildi. Riskli konteynerler gemiden indirilerek x-ray taramasına sevk edildi. Tarama sonrasında muz yüklü konteynerlerden birinde şüpheli yoğunluğa rastlanmasının ardından bu konteyner arama hangarına alındı.

ORTA BÖLÜMÜNDE BULUNDU

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil edildiği aramada, konteynerin orta bölümüne gizlenmiş 9 adet siyah renkli çanta belirlendi. Bu çantalara köpeklerin tepki vermesinin ardından, çantalar bulundukları yerden çıkarılarak açıldı. Söz konusu çantalarda toplam 463 kilo ağırlığında, sıkıştırılmış halde 404 paket bulunduğu saptandı. Paketlerin içerisinden alınan numunenin analizi neticesinde ele geçirilen maddenin kokain cinsi uyuşturucu olduğu anlaşıldı.

BAKAN MUŞ DUYURMUŞTU

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, operasyonu gece saatlerinde Twitter hesabından şu ifadelerde duyurmuştu:

“Bu gece Mersin Limanı'nda Ticaret Bakanlığımıza bağlı Gümrük Muhafaza ekiplerimizin dikkatli çalışmaları neticesinde 463 kg kokain ele geçirilmiştir. Görevlerini başarıyla yerine getiren Gümrük Muhafaza ekiplerimizi tebrik ediyorum. Zehir tacirlerine asla geçit vermeyeceğiz.”

EKVADOR MERSİN HATTINDA YAKALANAN 3. MUZ GEMİSİ

Geçtiğimiz aylarda Panama polisi, Ekvador’un Puerto Bolivar Limanı'ndan Mersin Limanı'na gönderilen konteynerin içinde varış noktası Mersin Limanı olan 616 paket kokain ele geçirmiş, daha sonra da suç örgütü lideri Sedat Peker'in açıklamalarıyla, uyuşturucu kaçakçılığında 'yeni rota' iddiaları gündeme gelmişti.

Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele eden polis birimlerinin üst kurumu olan Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı da geçen ay sosyal medya hesabı üzerinden kokainin yeni rotasına ilişkin grafik yayımlayarak bir açıklama yapmıştı. Açıklamada uyuşturucu kaçakçılarının kokain taşımacılığında Türkiye'yi kullandığı belirtilmişti. Avrupa Birliği tarafından son iki yılda yayınlanan uyuşturucu raporlarına atıfta bulunulan açıklamada, “Güney Amerika’dan sevk edilen kokain maddesi bakımından, Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya doğru yeni bir rota oluşmuştur” denilmişti.

Mersin'de bir hafta içerisinde iki operasyon ile toplam 1 ton 763 kilogram kokain ele geçirilmiş oldu. Operasyon sonrasında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütüldüğü açıklanırken sevkiyatın kime yapıldığı ile ilgili yine bilgi paylaşılmadı.

 

 

 

Kaynak: anka