Haber: ABDULLAH ÇELEBİ- MUSTAFA AKBAŞ  / Kamera: KERİM UĞUR 

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde yaklaşık 31 saattir süren orman yangını bir türlü kontrol altına alınamıyor. 5 bölgede süren yangında, en riskli bölgenin Asparan Mevkii olduğu belirtildi. Ekiplerin yoğun çaba sarf ettiği Asparan Mevkii'nde alevlerin yerleşim alanlarına 50 metre kadar yaklaştığı bildirildi. Yangın bölgesinden çekilen görüntüler de yürek sızlattı.

Marmaris'te dün saat 13.00 sıralarında Armutalan'da başlayan ve daha sonra Osmaniye, Bayır, Turgut, Çiftlik ve Turunç’a sıçrayan orman yangını, 31 saat geçmesine karşın kontrol altına alınamadı. Yangının 5 bölgede etkili olduğu ifade edildi. 8 helikopter, 1 uçak, 50 arazöz, 25 su tankeri ve 170 personelle yürütülen söndürme çalışmalarında, rüzgarın da etkisini artırmasıyla ekiplerin zor anlar yaşandığı öğrenildi.

Söndürme çalışmalarının özellikle İçmeler bölgesinin arka kısmında yer alan Asparan Mevkii ile Turunç'un arka sırtlarındaki Bayırsöğüt Mevkii'nde yoğunlaştığı bildirildi. Asparan'da yükselen alevlerin, yerleşim alanlarına 50 metre kadar yaklaştığı, bölgedeki 150'ye yakın hanenin ise tahliye edildiği bilgisine ulaşıldı. Birkaç saat içinde, havanın kararmasıyla birlikte helikopterler ve uçağın söndürme faaliyetlerinin de duracağı bildirildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) an an takip edilen söndürme çalışmalarına İstanbul, İzmir, Denizli, Aydın, Eskişehir'den belediye ekipleri de destek veriyor.

Diğer yandan, Marmaris Belediyesi'nin çağrısı, üzerine çok sayıda yurttaş da yangına müdahale eden ekiplere destek için Turban Kavşağı'nda oluşturulan çadırlara insani yardım malzemesi getirdi. Marmarisli yurttaşlar, çadıra, su, meşrubat ve gıda maddesi taşımak için seferber oldu.

Marmaris'teki yangında, 1 zeytinyağı fabrikası, 27 ev, 1 araç, 16 çatı, 1 depo yanmıştı. 50'ye yakın kişi dumandan etkilenirken, alevlere müdahale etmeye çalışan 25 yaşındaki Şahin Akdemir ise hayatını kaybetmişti. Akdemir de Sazak Merkez Camisi'nde kılınan namazın ardından Gedik Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Ekiplerin yangın bölgelerinden çektiği görüntüler ise verilen mücadelenin güçlüğünü bir kez daha ortaya koydu.

 

Kaynak: anka