TAMER KARADAĞ

Manavgat'ta günlerce süren orman yangınında evinin zemin katı kısmen yanan Mehmet Ali Ünal, 30 yıllık emekle yaptırdığı evine giremeden 'oturulamaz' raporu verilmesine tepki gösterdi. Ünal, "Memurlar geldi, kırmızı çarpı vurdular; 'Evi kesinlikle yıkmamız lazım. Ev göçer' dediler. 'Sağlam değil, beton yanmış' dediler. 'Daha kısa sürede evinizi yapıp teslim edeceğiz' dediler ama gelip arayıp soran yok" dedi.

Manavgat'ın Bucakşeyhler köyünde kiracı olarak yaşayan Mehmet Ali Ünal, orman yangınında evinin zemin katının etkilendiğini belirtti.

"EVİN ALT KATI YANDI SADECE, ÜST KATLARI YANMADI"

Yangın sonrasında mağdur olduğunu ifade eden Ünal yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı'na anlattı.2003'te yaptırdığı evinin depreme dayanıklı ve mevzuata uygun olduğunu, bu ay da içine taşınmayı planladığını söyleyen Ünal, "Köyde kirada oturuyorum. Evin alt katı yandı sadece, üst katları yanmadı. Alt katında malzeme vardı. Yandığından dolayı eve yıkım kararı çıkardılar. Yıkım kararı çıkardığında ben yıktırtmak istemedim altını sağlamlaştırmak için. 'Siz yıktırmasanız da iki ay içerisinde, biz yıkarız. İki ay oyalanırsın' dediler" sözleriyle yaşananları anlattı.

"MEMURLAR GELDİ, KIRMIZI ÇARPI VURDULAR"

Evinin yangından olumsuz etkilendiğini belirten Ünal, "Oturmadan ev yandı. Kendim kirada oturuyorum. Evi de 2003'ten azami 21-22 senede yapmışım. Basit de yapılmadı. Bunun yanında arazi sattım. Kredi çektim. Oğluma kredi çektirdim. Bu şartlarda yaptık işte. Sağlamlaştırabilirdik.  Memurlar geldi, kırmızı çarpı vurdular; 'Evi kesinlikle yıkmamız lazım. Ev göçer' dediler. 'Sağlam değil, beton yanmış' dediler. 'Daha kısa sürede evinizi yapıp teslim edeceğiz' dediler ama gelip arayıp soran yok" sözleri ile sitem etti.

"HEPSİ 50'ŞER MİLYON ALDI BEN 50 KURUŞ ALAMADIM"

Ünal şöyle devam etti:

"Bütün köyün hepsi, oturmayan evlerdeki şahıslar bile 'köyün içindeki mal ahırının içinde oturuyordum' dedi hep 50'şer milyon lira aldı. Ben bunun yanı sıra ben 50 kuruş almadım. Sordum, 'Evinizin içinde eşya yok veya ayrı evde oturuyorsunuz aynı adreste değilsiniz' diye Kaymakamlığa gittim, AFAD'a gittim; 'Biz size şu anda ev yapamayız…' TOKİ gelip yapacağını söylediler. TOKİ de bütün verasetlerden imza istedi. Verasetlerin hepsi de imza vermiyor zaten. Beş aile oturacaktı. Şu anda bu aileler başka yerde kirada. Birisi oğlumdu everecektim. Onda oturacaktı. Birisi kendim oturacaktım. Birisine halam oturacaktı. Devletten hiçbir yardım alamadım. Yapamayacaklarını da söylüyorlar. Çünkü içinde 'oturmuyordun' diyorlar. 30 senede yaptım bir fiil. Bunun yanında arazi sattım kredi çektim. Kendim çalıştım. Halen de çalışmaktayım da.”

Kaynak: anka